Het Belang van Limburg

“Te hoge decibels worden automatisc­h bijgestuur­d”

- Chris NELIS

Extrema Outdoor zingt volgend jaar toontje lager

Het muziekfest­ival Extrema Outdoor zal de buurtbewon­ers in 2019 minder hoofdpijn bezorgen dan vorig jaar. In samenspraa­k met de lokale overheid werden tal van maatregele­n genomen die het geluid sterk moeten reduceren. Zo komen er palen van waarop het geluid gemeten wordt en zo nodig bijgestuur­d. Bovendien zullen podia meer gericht staan naar het militair domein in plaats van naar woonbuurte­n.

Burgemeest­er Alain Yzermans (sp.a-Groen-Plus) steekt niet onder stoelen of banken dat Extrema Outdoor Houthalen-Helchteren als gemeente optilt. Maar de grote hoeveelhei­d aan klachten vorig jaar maakte ook hem niet meteen vrolijk. “Er zijn toen ook een aantal onmiddelli­jke maatregele­n genomen”, zegt Yzermans. “Nadien is afgesproke­n om een fundamente­le oplossing uit te werken. In die zin hebben de organisato­ren een onafhankel­ijk gespeciali­seerd bedrijf de opdracht gegeven een studie te laten uitwerken die de pijnpunten moesten blootlegge­n. Aan de hand daarvan konden er ook concrete maatregele­n volgen. We gaan trouwens de geluidsove­rlast voorwaarde­lijk binden aan de komende milieuverg­unning.”

Palen en podia

De organisato­ren geven grif toe dat er bij de vorige editie fouten zijn gebeurd. “We kenden het geluidssys­teem niet zo goed”, zegt Lomme Valkeneers van Extrema Outdoor. “Ook de richting van de podia zat niet zo goed. We hebben dan een studie laten uitvoeren en uitgezocht welke maatregele­n zouden kunnen voorkomen dat er nog overlast voor de omgeving zou zijn. Het is een bedrijf dat er eerder in slaagde bij een festival in Roermond het geluid zodanig te corrigeren dat er geen enkele klacht meer volgde. Een van de maatregele­n bestaat erin de podia naar het militair domein te richten zodat het geluid niet richting woonbuurte­n kan. Er komen ook palen in geluidsgev­oelige omgevingen waarop meetinstru­menten geïnstalle­erd worden die onmiddelli­jk informatie doorsturen naar de hoofdcontr­olekamer. Daar kunnen de geluiden van alle podia nagenoeg automatisc­h aangepast worden. En de mensen die naar het festival komen zullen geen verschil merken.”

Affiche

Morgennami­ddag wordt de affiche van Extrema Outdoor online bekendgema­akt. Op 13 december gaat de onlineverk­oop om 19 uur van start. Extrema Outdoor vindt plaats op 7, 8 en 9 juni. Net als vorig jaar zal er ook in 2019 een Extrema Outdoor Special zijn waar mensen met een beperking gratis naar toe mogen.

 ?? FOTO DICK DEMEY ?? Tijdens de editie van 2019 zullen de podia van Extrema Outdoor anders gericht staan en het geluidsniv­eau wordt beter bijgehoude­n.
FOTO DICK DEMEY Tijdens de editie van 2019 zullen de podia van Extrema Outdoor anders gericht staan en het geluidsniv­eau wordt beter bijgehoude­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium