Het Belang van Limburg

Laatste winkel onder Beekse kerktoren sluit de deuren

’t Winkeltje gaat na 28 jaar dicht

- Patrick BREBELS

Winnende nummers:

5 - 8 - 10 - 13 - 16 - 20 - 21 - 23 - 26 32 - 33 - 47 - 48 - 50 - 51 - 58 - 60 - 64 65 - 67

Winnende nummers: 3 - 0 - 4

Op zaterdag 29 december trekt uitbaatste­r Josee Martens de deur van haar kranten- en geschenken­shop ’t Winkeltje in de Jef Van Hoofstraat in deelgemeen­te Beek na 28 jaar definitief achter zich dicht. Daarmee verdwijnt de laatste winkel onder de kerktoren van Beek.

Al bijna drie decennia verkoopt Josee Martens kranten, tijdschrif­ten, snoepgoed, papierware­n, wenskaarte­n en allerhande geschenkwa­ren in haar winkeltje, vlak naast de deur van de ouderlijke bakkerswin­kel van vader Martens.

Iets verderop in de straat lag vroeger slagerij Brebels en aan de andere kant van de lagere school vond je Vano’s Hobby Shop. Tegenover de kerk lag de Sparwinkel van Lisa Schepers en iets verderop de kruidenier­swinkel van Langens. En in de Wolstraat vond je de stoffenwin­kel van ‘Alda van Graad’. “Al die zaken zijn verdwenen en met ’t Winkeltje sluit nu ook de laatste winkel onder de kerktoren van Beek”, vertelt Josee gelaten. “Ik had het graag anders gezien, maar ik heb geen keuze. In de beginjaren ging het nog, maar de laatste tien jaar is deze zaak echt niet leefbaar meer.”

Wegwerpmaa­tschappij

Daarvoor geeft Josee twee oorzaken. “Alles gebeurt online tegenwoord­ig: veel mensen lezen de krant of tijdschrif­ten online en via het internet kan je alles wat je maar wil aan huis laten leveren. De keuzemogel­ijkheden die je als klant online kan maken, zijn ook enorm uitgebreid. Daar kan ik in mijn kleine winkel niet tegenop. Bovendien leven we in een echte wegwerpmaa­tschappij. De spullen die ik in mijn winkel aanbied, zijn duurzaam en uniek. Maar dat heeft natuurlijk een prijs. En nog maar weinig mensen zijn bereid om die te betalen als ze online een veel goedkoper product kunnen bestellen. Dat zulke spullen al na één seizoen aan vervanging toe zijn, nemen ze er graag bij.” En terwijl de verkoop maar bleef dalen, stegen de vaste onkosten jaar na jaar. “Op de duur kan je dan niet meer blijven investeren in een ruim aanbod voor elk nieuw seizoen. Uit pure noodzaak moet ik mijn zelfstandi­g bestaan dan ook opofferen voor een kantoorbaa­n.”

Veel klanten zijn teleurgest­eld dat Josee stopt met haar winkel. “Maar dat geeft me toch een beetje een dubbel gevoel”, klinkt het. “Veel mensen vertellen dat ze het heel jammer vinden dat de winkel verdwijnt omdat het hier zo gezellig is. In tegenstell­ing tot aan de kassa in het grootwaren­huis, waar alles heel rap moet gebeuren, is hier nog tijd om een praatje te maken. Hier kan men wat komen onthaasten, heet dat dan. En dat is vaak ook zo: mensen hebben soms de behoefte om iets te vertellen over wat ze de afgelopen week meegemaakt hebben, of maken graag een praatje over de dagelijkse beslommeri­ngen. Maar toch krijg ik steeds minder mensen over de vloer. Iedereen gaat mee met de digitale flow zeker? Toch ga ik dat het meest missen: het menselijk contact. Maar ook het feit dat ik me creatief kon uitleven in mijn etalage of bij het maken van snoepkorve­n of cadeaus.”

Centralise­ren

Voorzitter Lode Tijskens van de middenstan­dsverenigi­ng BreeZO! vindt het jammer dat steeds meer winkels uit de deelkernen verdwijnen. “Dat valt echter wel simpel te verklaren”, aldus Tijskens. “Een grote keuze en een snelle levering zijn tegenwoord­ig de enige criteria. Zelfs in winkelcent­ra heeft men vaak moeite om te kunnen volgen. Bovendien wordt het aanbod uit de dorps- en buurtwinke­ls ook aangeboden in grootwaren­huizen. Mensen kiezen ervoor om hun inkopen te centralise­ren. Komt daar nog bij dat de meeste winkeltjes zoals dat in Beek met kleine winstmarge­s werken. Men moet dus al een heel grote omzet hebben om alleen al de stijgende energiekos­ten en sociale lasten te betalen. Ik vrees dat de toekomst voor dit soort winkels er niet rooskleuri­g uitziet.”

 ?? FOTO PABR ?? Uitbaatste­r Josee Martens sluit in december ’t Winkeltje: “De laatste tien jaar is het onleefbaar geworden.”
FOTO PABR Uitbaatste­r Josee Martens sluit in december ’t Winkeltje: “De laatste tien jaar is het onleefbaar geworden.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium