Het Belang van Limburg

Pastoor Harry Vrijens overleden

-

Dinsdag is in zijn woning in Vroenhoven priester Harry Vrijens na een slepende ziekte overleden. Hij werd net geen 76. Het priestersc­hap was een late roeping voor Vrijens. Hij was tien jaar weduwnaar toen hij tot permanent diaken werd gewijd in 2008. Twee jaar later, na studies aan het seminarie in Leuven, werd hij tot priester gewijd en aangesteld als pastoor in de federatie Vlijtingen-Voeren.

“Pastoor Harry Vrijens was een man met heel veel levens”, getuigt deken Jef Lemmens. “Hij heeft heel veel betekend voor onze federatie en we zullen veel inspiratie van hem meedragen. Met Harry verliezen we een vriend, een gewaardeer­de collega en priester en een echte familieman.”

Harry van de fietsemèke­r, zoals hij bekendston­d in de streek, werkte van 1961 tot aan zijn vervroegd pensioen op zijn vijftigste als technicus bij FN Herstal. “Ik heb aan de Starfighte­r gewerkt, aan de Mirage en aan de F-16”, vertelde hij vaak met de nodige trots. Als jongeling was hij een vrijgevoch­ten iemand die graag op stap ging en met een zware motor reed. In een dancing in Kanne ontmoette hij zijn dorpsgenot­e Wilma Nelissen, met wie hij in 1971 trouwde. Met haar kreeg hij twee kinderen: Jarno en Wendy. “We waren katholiek, maar geen pilaarbijt­ers en gingen niet elke zondag naar de mis”, bekende hij.

In 1985 werd bij Vrijens’ echtgenote borstkanke­r vastgestel­d. Het was het begin van een lange lijdensweg waarin Harry de verzorging van zijn vrouw ter harte nam. In 1998 stierf ze en kwam hij in een leeg huis te zitten, want de kinderen vlogen het nest uit. Als 55-jarige wilde hij absoluut nog iets van zijn leven maken en dus ging hij studeren. “Omdat ik al geëngageer­d was in de parochie als voorzitter van het parochiaal centrum lag het haast voor de hand dat ik een opleiding zou volgen tot parochieas­sistent. In 2002 werd ik benoemd en meteen ook verantwoor­delijk voor de misdienaar­s, de volwassene­ncatechese en de ziekenzorg”, zei hij erover. Niet veel later belde bisschop Patrick Hoogmarten­s Vrijens op met het voorstel om verder te gaan tot permanent diaken. “En net voordat ik in de herfst van 2008 gewijd werd, belde de bisschop opnieuw met de vraag of ik niet voor het priestersc­hap wilde gaan”, vertelde Harry. En dat deed hij. Op 27 juni 2010 werd hij in zijn Vroenhoven tot priester gewijd.

“Harry was een echte familieman”, weet deken Lemmens. “Woensdag was voor hem heilig. Die dag was voorbehoud­en voor zijn kinderen en kleinkinde­ren. Eind augustus vorig jaar werd hij tijdens een misviering in Membruggen onwel en werd hij in het ziekenhuis opgenomen. Na een zware operatie heeft hij gevochten als een leeuw tegen zijn ziekte en in het voorjaar stond hij terug achter het altaar.”

Daar stond hij twee maanden geleden een laatste keer. Dinsdag is hij in zijn woning vredig overleden. De afscheidsp­lechtighei­d van pastoor Vrijens vindt zaterdag plaats om 10.30 uur in de SintPetrus en Pauluskerk in Vroenhoven; de kerk waar hij acht jaar geleden tot priester werd gewijd.

 ?? FOTO EVA ?? Harry Vrijens werd net geen 76.
FOTO EVA Harry Vrijens werd net geen 76.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium