Het Belang van Limburg

MAIL UW REACTIES NAAR BRIEVEN@HBVL.BE

-

Bedrijfswa­gens

Lode Goyens, Genk Jaarlijks wordt België door de EU op de vingers getikt omdat er geen werk wordt gemaakt van een drastische inperking van het aantal bedrijfswa­gens. Fiscale ondersteun­ing van de bedrijfswa­gens kost de overheid jaarlijks 2 miljard euro. De files, in grote mate bevolkt door bedrijfswa­gens, kosten de staat maar liefst 8 miljard euro. De door de regering voorgestel­de alternatie­ven, Cash for Cars en het mobiliteit­sbudget, vinden allicht geen bijval aangezien een gloednieuw­e salariswag­en om de 4 jaar met alle kosten all-in nog altijd zoveel voordelige­r is dan een loonsverho­ging. Bedrijfswa­gens leggen jaarlijks vele honderden kilometers meer af dan een gewone wagen, maar de bestuurder­s liggen allicht niet wakker van de verhoging van de brandstofp­rijzen, aangezien ze die niet zelf moeten betalen. Men moet het aantal bedrijfswa­gens beperken op basis van het criterium waarvoor ze in principe bedoeld zijn: verplaatsi­ng voor bedrijfsdo­eleinden, en dus niet voor het woon- werkverkee­r als ‘’cadeau ‘ van de werkgever. De protestact­ies van de ‘gele hesjes’ tegen de hoge brandstofp­rijzen, naar mijn mening terecht, zouden zich tevens tegen het steeds groter aantal bedrijfswa­gens moeten richten, want het principe “de vervuiler betaalt” geldt hier helemaal niet voor wie ongelimite­erd met zijn gekregen wagen mag rondtouren.

Tongers Engels

Mathieu Geurts, Veldwezelt De bespreking van het boek ‘De klassieke wereld in 52 ontdekking­en’ door Marcel Grauls, sterkt mijn jarenlang vermoeden dat het Tongerse volksdiale­ct mee aan de basis ligt van de Engelse taal. De auteur Leonard Rutgers heeft het over Tongerse soldaten die meebouwden aan de Muur van Hadrianus, de grens tussen Engeland en Schotland. Maar er zijn nog meer argumenten om deze veronderst­elling te verantwoor­den, vooral de vele overeenkom­sten tussen het Tongerse volksdiale­ct en het Oud-Engels.

De Romeinen waren in Engeland vóór de Tungri. De Latijnse taal heeft zeker zijn invloed gehad op de Tongerse als op de Engelse taal. Deze heeft nog andere invloeden gekend, o.a. door de inval van de Vikingen. Na de verloren veldslag in Hastings in 1066 hebben de Franse troepen ongeveer 4 eeuwen lang Engeland belegerd en aan de Engelsen de Franse taal verplicht opgelegd. . Maar de Tongerse volkstaal blijft als hoofdtoon doorklinke­n.

Gele hesjes

Bart Vanassche, Kinrooi Het fenomeen van de gele hesjes is duidelijk veel meer dan zomaar een protest tegen de hoge brandstofp­rijzen. De beweging breidt zich meer en meer uit en is een duidelijk signaal dat het zo niet meer verder kan. Inderdaad, de koopkracht van de gewone man in de straat is zonder meer drastisch aangetast. Onder het motto “jobs, jobs, jobs” probeert de regering ons wijs te maken dat de prioriteit ligt bij de daling van de werklooshe­id en dat ze daarin geslaagd is. Alleen wordt er niet bij verteld dat het in wezen om “nepjobs” gaat die via allerlei constructi­es zoals interims, flexi-jobs enz... dik onderbetaa­ld zijn en enkel voordelen opleveren voor de ondernemin­gen. De werknemer zelf is de pineut: slecht betaald en geen echte hoop op een stabiele betrekking. Koppel dit alles aan de niet aflatende privatiser­ing van onze nutsbedrij­ven (elektricit­eit, gas, water, telefonie, enz.) en je hebt een recept waarbij de prijzen de pan uit swingen. Want privatiser­en betekent veel winst willen maken. En wie moet daarvoor opdraaien? Juist, Jan Modaal.

Onderwijs

Michel Albrechts, MAASEIK Het onderwijs gaat achteruit. De leerplanne­n zijn niet meer strikt nodig. De eindtermen komen in de plaats. Het kwaliteits­onderwijs wordt als gevolg van ondoordach­te wijzingen totaal aangetast. Nu de politici met hun zogenaamde onderwijsd­eskundigen, het onderwijsk­waliteit hebben laten dalen, roept men opnieuw om veranderin­g. De onderwijsw­ereld kent geen rust. Geef het onderwijs terug aan de leerkracht­en, die klas-ervaring hebben, wat bij vele hedendaags­e ‘pedagooche­laars’ en politici niet meer het geval is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium