Het Belang van Limburg

Pastoor Kortessem geschorst wegens dubbelleve­n

Homorelati­e onder valse identiteit

- Koen SNOEKX

Het bisdom Hasselt heeft pastoor A.B. (53) uit Kortessem preventief geschorst omdat hij al jaren een dubbelleve­n leidt. Zo had de pastoor drie jaar een intieme relatie met een veertiger uit West-Limburg zonder dat hij die persoon vertelde dat hij priester is. Toen de veertiger het dubbelleve­n ontdekte, stapte hij naar het bisdom.

KORTESSEM - Het bisdom Hasselt heeft pastoor A.B. (53) uit Kortessem preventief geschorst, nadat aan licht kwam dat de priester al jaren een dubbelleve­n leidt. Zo had A.B. al drie jaar, onder een valse naam, een relatie met een veertiger uit West-Limburg en vertelde hij die man nooit dat hij priester is. Toen de veertiger het dubbelleve­n ontdekte, stapte hij naar het bisdom. “We hebben de melder en de priester afzonderli­jk gehoord en daaruit bleek dat de feiten ernstig genoeg zijn om de pastoor preventief te schorsen”, klinkt het bij het bisdom. “Voor de kerkdienst­en in Kortessem wordt een vervanger gezocht.”

Het dubbelleve­n van pastoor A.B. (53) uit Kortessem kwam begin vorige week aan het licht toen een veertiger uit West-Limburg, die al jaren een intieme relatie had met A.B., bij het bisdom Hasselt melding maakte “dat hij bedrogen was” door de priester. “Een volwassen man heeft ons op de hoogte gebracht van zijn intieme relatie met priester A.B. zonder dat deze laatste zijn identiteit als priester had bekendgema­akt”, klinkt het bij het bisdom. “We hebben de melder in contact gebracht met het diocesaan opvangpunt en hebben hem en de priester onmiddelli­jk afzonderli­jk gehoord. Uit die gesprekken bleek dat er voldoende redenen waren om de aangebrach­te feiten als ernstig te beschouwen.”

Pastoor A.B. werd daarop gisteren preventief geschorst door het bisdom. “We voeren nu verder gesprekken met de betrokken personen. In afwachting van verdere maatregele­n blijft de priester preventief geschorst in de uitoefenin­g van zijn priesterta­ken”, aldus het bisdom.

Datingsite

De man uit West-Limburg leerde A.B. zo’n drie jaar geleden kennen via BullChat, een datingsite voor holebi’s, waar de pastoor zich voordeed als Stef. “Ik geraakte aan de praat met hem en het klikte meteen”, doet de veertiger zijn verhaal. “Hij zei dat hij een zelfstandi­g thuisverpl­eger was en dat hij zijn moeder thuis verzorgde. Dat schepte een band omdat mijn moeder ook bij mij inwoont. Na een aantal chatgespre­kken besloten we om af te spreken. Dat klikte, en er volgden nog meer afspraakje­s. Ik begon ook gevoelens voor hem te krijgen en kort daarna begonnen we een relatie.” “Als we ergens afspraken, was dat nooit bij hem thuis. Dat kon niet omdat zijn moeder niet wist dat hij homo is, zei hij. Ik vond dat een redelijke uitleg omdat ik zelf ook altijd moeite heb gehad om binnen mijn familie te spreken over mijn geaardheid. Andersom kwam hij wel bij mij en mijn moeder op bezoek. Mijn moeder vond hem zelfs een aangename man. Meer nog, ze legde hem in de wat- ten. Omdat hij dikwijls zei dat hij het thuis moeilijk had met zijn zieke moeder, gaf ze hem eten mee naar huis. Als ik met mijn moeder een daguitstap maakte, ging hij wel eens mee. En vorig jaar hebben we met ons drieën thuis oudejaarsa­vond gevierd.”

Rouwbrief

Er leek voor de veertiger geen vuiltje aan de lucht in zijn relatie. “We sms’ten dagelijks en zagen elkaar regelmatig.” Tot begin vorige maand de moeder van A.B. overleed. “Ik had zijn moeder nog nooit ontmoet, maar toch wilde ik graag naar haar begrafenis gaan”, vertelt de veertiger. “Toen hij dat hoorde, stuurde hij mij een vreemd bericht: ‘Ik heb je een rouwbrief gestuurd, maar niet boos zijn. Je zal merken dat ik een andere roepnaam heb’, stond er. Hij vertelde daarop zijn echte naam, maar ik had daar in eerste instantie geen problemen mee.” Tot een dag later de rouwbrief in de bus viel. “Daarop zag ik dat

voor zijn naam E.H. stond (wat staat voor Eerwaarde Heer, nvdr). Toen kwam ik erachter dat ik al die jaren een relatie had gehad met een priester. Ik ben die dag helemaal ingestort en ben naar een dokter gebracht.” De dagen erna kwam de veertiger erachter dat A.B. tijdens hun relatie nog meer leugens had verteld. “Hij heeft me altijd gezegd dat zijn moeder tot enkele dagen voor haar dood bij hem had gewoond en dat hij haar al die tijd had verzorgd. Achteraf bleek dat ze al meer dan vijf jaar in een rusthuis lag.”

Vervanger

Omdat de veertiger zich “totaal bedrogen” voelt, stapte hij vorige week maandag naar het bisdom waar hij het hele verhaal over het dubbelleve­n van pastoor A.B. uit de doeken deed. “Sindsdien heb ik geen enkel contact meer met hem gehad.”

Pastoor A.B. was gisteren niet bereikbaar voor commentaar. Hij werd op 1 juli 1990 tot priester gewijd in Zonhoven. In 1991 werd hij kapelaan van Hamont, van 2000 tot 2009 was hij pastoor in Sint-Huibrechts-Lille (Neerpelt). Sinds 1 oktober 2009 is hij federatiep­riester in de zes parochies van Kortessem, maar in die functie is hij nu dus preventief geschorst. Het bisdom Hasselt benadrukt dat de kerkdienst­en in Kortessem de komende tijd gewoon plaatsvind­en. “We hebben de deken van Borgloon (die verantwoor­delijk is voor de parochiefe­deratie Kortessem, red.) ingelicht over de preventiev­e schorsing. Hij zal een vervanger zoeken voor de kerkdienst­en die normaal door de betrokken pastoor geleid worden.”

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ??
FOTO KAREL HEMERIJCKX
 ?? Foto HBVL ?? Priester A.B. uit Kortessem is preventief geschorst door het bisdom. “Een volwassen man bracht ons op de hoogte van zijn intieme relatie met A.B. zonder dat die zijn identiteit als priester had bekendgema­akt.”
Foto HBVL Priester A.B. uit Kortessem is preventief geschorst door het bisdom. “Een volwassen man bracht ons op de hoogte van zijn intieme relatie met A.B. zonder dat die zijn identiteit als priester had bekendgema­akt.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium