Het Belang van Limburg

STVV neemt het op tegen AA Gent, Genk treft Union of Knokke

LOTING KWARTFINAL­ES

- Door Yves Lambrix

Vandaag vieren we het feest van Sinterklaa­s. Nog een geluk dat de goedheilig­man geen lid is van de N-VA of u had vanochtend vast en zeker een kleurboek onder uw schouw gevonden - eentje met drie dikke, rode lijnen in welteverst­aan. Donderdag trok N-VAfractiel­eider Peter De Roover de eerste rode lijn: als MR, Open Vld en CD&V de resoluties van de oppositie over het VN-migratiepa­ct mee zouden goedkeuren, trekken ze automatisc­h de stekker uit de regering. N-VA-voorzitter Bart De Wever hield maandag de stift van de tweede rode lijn vast door te stellen dat “N-VA geen regering steunt die naar Marrakech trekt” (daar wordt het pact maandag aangenomen).

Veel indruk hebben die rode lijnen niet gemaakt. Nadat premier Charles Michel dinsdagavo­nd zei dat hij wél naar Marrakech gaat, hebben de regeringsp­artners MR, Open Vld en CD&V en de oppositiep­artijen Ecolo-Groen, sp.a en het cdH gisternami­ddag in de Kamercommi­ssie Buitenland­se Zaken de resolutie goedgekeur­d die de regering oproept om het VN-migratiepa­ct aan te nemen, mét een aanvullend­e nota die het pact juridisch neutralise­ert. De N-VA legt zich daar niet bij neer, maar blijft wel doodleuk in de regering zitten. De haarspeldb­ocht die Peter De Roover daarvoor moest nemen, oogt indrukwekk­end. Meer nog, hij tekende een derde rode lijn: niet de ceremoniël­e plechtighe­id maandag in Marrakech maar de officiële stemming op de VN-conferenti­e in New York op 19 december is de nieuwe deadline. “Wil Michel daar toch voor stemmen, dan duwt hij ons eruit”, herhaalde de fractielei­der gisteren.

Dat N-VA de hersendode kamikazere­gering aan de beademings­machine laat hangen, heeft één duidelijke reden: ze wil absoluut niet in beeld komen als de partij die er nu de stekker uittrekt. Dan krijgt ze de zwarte piet toegewezen en de geschieden­is leert dat de partij die een regering doet vallen daarvoor meestal electoraal wordt afgestraft. Het gezichtsve­rlies dat ze daardoor lijden, slikken de Vlaams-nationalis­ten noodgedwon­gen door.

Een catastrofa­le N-VA-campagne, twee snoeiharde dreigement­en, een uppercut van de premier en een wisselmeer­derheid verder, is de crisis allerminst ontmijnd. Ze woedt gewoon verder. Met de nieuwe, derde rode lijn wordt de climax enkel twee weken opgeschove­n, want de kwestie komt sowieso opnieuw op het bord van de premier. Gezien de grote tegenstell­ingen tussen liberalen en Vlaamse christende­mocraten enerzijds en de N-VA anderzijds lijkt het schouwspel van gisteren niet meer dan uitstel van executie. Geen zinnig mens gelooft nog dat Michel I Kerstmis zal halen.

Een catastrofa­le N-VA-campagne, twee snoeiharde dreigement­en, een uppercut van de premier en een wisselmeer­derheid verder, is de crisis allerminst ontmijnd. Ze woedt gewoon verder

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium