Het Belang van Limburg

“Pittig, maar niet té moeilijk”

- Thomas JANSEN

‘Het Groot Dictee der Nederlands­e Taal’ is dood. Leve ‘Het Sinterklaa­sdictee’. Twee jaar nadat de iconische spellingwe­dstrijd voor het laatst op tv kwam, kan er vanavond opnieuw getwijfeld worden over die ene correcte schrijfwij­ze. Hogeschool PXL en TV Limburg slaan immers de handen in elkaar voor de eerste editie van ‘Het Sinterklaa­sdictee’, waar 15 studenten, 15 bekende en 15 niet-bekende Limburgers aan deelnemen. En ook u kunt uw kennis testen, met pen en papier vanuit de luie zetel.

Het initiatief voor het dictee komt van hogeschool PXL. “Steeds opnieuw horen we dat het niveau van studenten daalt, en zeker op het vlak van taal”, zegt Veerle Schuyten, departemen­tshoofd PXL-Media & Tourism. “Maar is dat wel zo? Want eind jaren ‘80 werd bijvoorbee­ld ook al gezegd dat het niet zo goed ging. Dat wilden we wel eens testen, maar dan wel op een leuke en positieve manier. Ze worden immers al zo veel getoetst.” Bijgevolg maken 15 PXL-studenten vanavond hun opwachting in de Academieza­al in Sint-Truiden. Daar nemen ze het op tegen 15 bekende en 15 onbekende Limburgers. Met onder meer gouverneur Herman Reynders, PXL-directeur Ben Lambrechts, Willy Claes, Chokri Mahassine en Miss Limburg Chloë Verbeeck oogt dat kransje prominente­n alvast bijzonder mooi. “Vrijwel iedereen was bijzonder enthousias­t”, zegt Schuyten. “Of er ook bekende Limburgers waren die niet durfden? Sommigen moesten werken, maar ze zeiden dan wel dat ze dat jammer vonden. En ik weet nu natuurlijk niet of dat een excuus was of niet.”

(lacht)

Het dictee zelf is geschreven door Rick De Leeuw, en is nog uiterst geheim. Hij zal de tekst ook zelf voorlezen. Volgens de zanger en schrijver belooft het een “pittige, maar niet tè moeilijke” opgave te worden. “Maar het zal in ieder geval niet zo moeilijk zijn als het Groot Dictee destijds”, zegt Schuyten. “Daar wist je soms na twee zinnen al dat er geen beginnen aan was. Dat is nu niet de bedoeling.”

De winnaar krijgt een vulpen en een oorkonde. “Dat laatste is uiteraard een knipoog naar De Slimste Mens Ter Wereld”, lacht Schuyten.

Live op TVL

Om als onbekende Limburger deel te nemen in de Academieza­al, kon u zich de voorbije dagen inschrijve­n via de website van TVL. Die plaatsen zijn ondertusse­n ingenomen, maar niet getreurd. Ook thuis hoeft u geen letter te missen. “Vanaf 20 uur gaan we live”, zegt TVL-presentato­r Luc Moons. “Iedereen kan met pen en papier aan de slag gaan, om alles mee te noteren. Na afloop van het dictee tonen we de correcte tekst ook op tv, zodat je zelf kan verbeteren en de fouten kan tellen.”

 ?? SVEN DILLEN ?? Veerle Schuyten, departemen­tshoofd PXL-Media & Tourism: “Vrijwel alle bekende Limburgers waren bijzonder enthousias­t.”FOTO
SVEN DILLEN Veerle Schuyten, departemen­tshoofd PXL-Media & Tourism: “Vrijwel alle bekende Limburgers waren bijzonder enthousias­t.”FOTO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium