Het Belang van Limburg

DAG VOL CHAOS

Kamer roept premier op om Migratiepa­ct goed te keuren N-VA met de rug tegen de muur in regering

- Timmie VAN DIEPEN

BRUSSEL - Na een dag vol chaos en politiek theater rond het VN-migratiepa­ct staat de dwarsligge­nde N-VA helemaal klem. Een ruime wisselmeer­derheid in de Kamer, zonder regeringsp­artij N-VA, riep premier Michel gisterenav­ond laat expliciet op om het pact goed te keuren. Het Migratiepa­ct is nu een probleem van de regering, die vandaag om 9 uur samenkomt.

Hoe lang kan deze regeringsc­risis nog blijven duren? Dat was de vraag die donderdag op ieders lippen brandde in de Kamer, waar het tot een ongeziene woordenstr­ijd kwam tussen regeringsp­artijen Open Vld en CD&V enerzijds en N-VA anderzijds. Met de openlijke verwijten werd de breuk in de regering pijnlijk blootgeleg­d. N-VA eiste aan het begin van de zitting dat premier Michel naar Marrakech gaat om daar te zeggen dat ons land het Migratiepa­ct niet goedkeurt. Michel zelf hield het eerst bij een vage verklaring, maar werd om 21 uur teruggeflo­ten door een ruime wisselmeer­derheid tussen regeringsp­artijen CD&V, Open Vld en MR en de verzamelde centrumlin­kse oppositie. Zij roepen Michel expliciet op om het pact wél goed te keuren. Zo staan de Vlaams-nationalis­ten nu volledig geïsoleerd. Wordt de ministerra­ad die vanochtend om 10 uur begint de laatste van dit kabinet of wordt de doodsstrij­d nog langer gerekt?

BRUSSEL - Na een dag vol chaos en politiek theater, staat N-VA helemaal klem. Een ruime wisselmeer­derheid zonder N-VA riep premier Michel gisterenav­ond laat in de Kamer expliciet op om het Migratiepa­ct goed te keuren. N-VA, dat een goedkeurin­g absoluut niet ziet zitten, staat zo met de rug tegen de muur. Deze voormiddag om 10 uur volgt een ministerra­ad. Mogelijk wordt dat de laatste van een regering die nu al dagen in comateuze toestand verkeert, maar waarvan niemand het overlijden wil vaststelle­n.

Een zelden geziene woordenstr­ijd tussen regeringsp­artijen was het donderdagm­iddag in de Kamer. N-VA, dat zich blijft verzetten tegen de goedkeurin­g van het VNmigratie­pact, werd door coalitiepa­rtners Open Vld en CD&V bont en blauw geslagen. De zitting van de Kamer om iets na 14 uur kon niet slechter beginnen voor de Vlaams-nationalis­ten toen een uitgelekt document aantoonde dat minister van Buitenland­se Zaken Didier Reynders (MR) al op 3 oktober de instructie gaf aan de Belgische diplomatie­ke vertegenwo­ordigers om het VNmigratie­pact goed te keuren. Reynders deed dat op basis van overleg binnen de CoorMulti, het interfeder­ale overlegorg­aan voor Multilater­ale Coördinati­e dat zich buigt over internatio­nale dossiers, en waarin onder andere ook het kabinet van staatssecr­etaris Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) betrokken werd. In die CoorMulti werd nooit de alarmbel geluid door N-VA, zoals dinsdag al bevestigd werd door topdiploma­at JeanLuc Bodson.

“Wie zijn kar keert, moet daar zijn conclusies uit trekken”, trok Open Vld-fractielei­der Patrick Dewael van leer tegen N-VA. “Ofwel legt men zich neer bij de beslissing, ofwel verlaat men de regering. Een partij kan niet tegelijk binnen en buiten de regering staan.” N-VA-fractielei­der Peter De Roover, die eerder had geëist dat de premier naar Marrakech zou gaan om te zeggen dat ons land het Migratiepa­ct niét zou goedkeuren, vroeg zich daarop af of Dewael aanstuurt op de val van de regering, maar die kaatste de bal keihard terug. “Ik stel vast dat mijnheer De Roover naar de radio gaat met dezelfde regelmaat als Frank Deboosere. Net als de weerman vertelt hij elke dag iets anders.”

Ook CD&V-fractielei­der Servais Verherstra­eten viel de N-VA frontaal aan. “Als je twee jaar samenwerkt en successen boekt, dan zet je door. Als je problemen hebt, leg ze dan op tafel. Ik heb gelezen dat N-VA een dertigtal problemen heeft met het pact. Ik heb ze niet gezien. Ik heb ze nooit gehoord.”

Vage Michel

Na die harde uithalen, werd verwacht dat premier Michel niet achter kon blijven en dat hij de druk op N-VA zou opvoeren. Maar tot ieders verbazing deed de eerste minister dat niet. In een zeer vage en weinigzegg­ende verklaring zei Michel dat hij “ten persoonlij­ke titel” naar Marrakech zou gaan. Michel leek daarmee zijn premiersch­ap met alle mogelijke kracht te willen redden. Op vraag van de PS werd de zitting daarop geschorst. Eerst voor 10 minuten, maar dat bleek al snel anderhalf uur te worden. Coalitiepa­rtners Open Vld en CD&V, die hun nek de hele dag hadden uitgestoke­n, verlieten woedend de zaal. Ook de oppositiep­artijen waren niet tevreden over Michels vage woorden. In de coulissen van de Kamer vormde zich daarop in ijlvoor

een nieuwe wisselmeer­derheid om de resolutie die woensdag in de Kamercommi­ssie Buitenland­se Aangelegen­heden werd goedgekeur­d verder aan te scherpen. Groen-fractielei­der Kristof Calvo kwam met een extra amendement, waarin de regering expliciet wordt opgeroepen om het VN-migratiepa­ct goed te keuren. Dat amendement kreeg uiteindeli­jk de steun van de verzamelde centrumlin­kse oppositie (PS, sp.a, Ecolo-Groen, cdH en DéFI) én de meerderhei­dspartijen CD&V, Open Vld en MR. De Franstalig­e liberalen leken zich daarmee te realiseren dat de uitspraken van de premier niet ver genoeg gingen. Of was het een afgesproke­n manoeuvre door eerst de premier halvelings een opening te laten creëren en daarna keihard toe te slaan?

N-VA geïsoleerd

Rond 21 uur werden de resolutie en het amendement dan eindelijk in de plenaire vergaderin­g gestemd. Alleen N-VA en de kleine fracties van Vlaams Belang, Vuye&Wouters en de Parti Populaire stemden tegen.

Zo komt N-VA helemaal geïsoleerd te staan en wordt de eis die Peter De Roover eerder op de dag uitsprak (“De regering moet naar Marrakech gaan om daar te zeggen dat ons land het pact niet goedkeurt”) helemaal van tafel geveegd.

De vraag is nu welke conclusies N-VA aan deze stemming verbindt. De partij hield gisteren de hele dag vol dat er een grondwette­lijk probleem is als Michel zonder consensus binnen de regering het Migratiepa­ct goedkeurt. Dat moet officieel pas op 19 december op de Algemene Vergaderin­g van de VN gebeuren en niet in Marrakech. Volgens N-VA volstaat een parlementa­ire wisselmeer­derheid niet voor een Belgisch standpunt, al zeggen grondwetss­pecialiste­n zoals Stefan Sottiaux (KU Leuven) ook dat als N-VA in de regering blijft en Michel naar Marrakech afzakt, hij dat eigenlijk doet in naam van de regering.

Laatste ministerra­ad?

Vanochtend om 10 uur komt de ministerra­ad satempo men. De vraag die iedereen zich in de Wetstraat stelt, is of dit de laatste wordt van de regering-Michel in de huidige constellat­ie. Al dagenlang voert het kabinet een doodsstrij­d. Gisteren in de Kamer werd duidelijk dat de breuk binnen de regering compleet is, maar dat niemand bereid is om de stekker eruit te trekken. Afwachten of N-VA, na de overschrij­ding van de zoveelste rode lijn, nog veel toekomst ziet in de huidige coalitie die alleen nog maar aan elkaar hangt in het besef dat wie betrapt wordt met de stekker in handen daar electoraal misschien voor wordt afgestraft. Blijft de partij koppig in de regering en duurt de politieke crisis voort tot de ultieme goedkeurin­g in de VN op 19 december? Of houdt N-VA vandaag de eer aan zichzelf en trekt ze haar conclusies nu blijkt dat haar verzet tegen het Migratiepa­ct een verloren strijd is?

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO BELGA ?? Het ging gisteren hard tegen hard tussen de N-VA in de figuur van Peter De Roover (links) en de kopstukken van de andere regeringsp­artijen en oppositie (op de foto’s Wouter Beke (CD&V), Patrick Dewael (Open Vld), en Kristof Calvo (Groen)).
FOTO BELGA Het ging gisteren hard tegen hard tussen de N-VA in de figuur van Peter De Roover (links) en de kopstukken van de andere regeringsp­artijen en oppositie (op de foto’s Wouter Beke (CD&V), Patrick Dewael (Open Vld), en Kristof Calvo (Groen)).
 ?? FOTO BELGA
FOTO HBVL ?? Groen-fractielei­der Calvo kwam met een extra amendement op een vluchtig geschreven papier onderteken­d door een reeks medestande­rs waarin staat dat “de regering het Migratiepa­ct móet goedkeuren.”
FOTO BELGA FOTO HBVL Groen-fractielei­der Calvo kwam met een extra amendement op een vluchtig geschreven papier onderteken­d door een reeks medestande­rs waarin staat dat “de regering het Migratiepa­ct móet goedkeuren.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium