Het Belang van Limburg

Woordspell­etjes

- Door Liliana Casagrande

Premier Michel is wel heel erg goed in het rekken van de doodsstrij­d van deze regering. Als hij al een uitweg gevonden heeft, dan kan je je afvragen wie zich daar nog door wil wurmen. Oké, hij heeft wat te verdedigen. Op tafel ligt nog een pak dossiers die gaan over zaken die veel meer invloed hebben op ons leven dan het Migratiepa­ct: de arbeidsdea­l, de hogere lonen en uitkeringe­n voor gepensione­erden en zieken, een loonakkoor­d, de pensioenre­geling voor zware beroepen, het mobiliteit­sbudget, het controlere­n van de energiepri­jzen, de minimale dienst in de gevangenis­sen… Het zou wel heel belachelij­k zijn om die allemaal in de vuilnisbak te kieperen voor een Migratiepa­ct dat er toch komt en dat er eigenlijk al is.

Deze week hebben we wel lessen gekregen in semantiek: elk woord telt. N-VA is gestart met woordspell­etjes waar je alle kanten mee uit kan en de premier heeft die stijl blijkbaar overgenome­n. “En” is niet “als”, bijvoorbee­ld. Want wat heeft premier Michel nu gisteren precies gezegd? Dat hij premier is “én” naar Marrakech gaat, maar niet dat hij “als” premier naar Marrakech gaat. Zoals N-VA wil, maar ook niet helemaal. Want de vraag van Peter De Roover (N-VA) was meer dan dat. “Zal u maandag in Marrakech meedelen dat dit land het Global Compact for Migration niet zal goedkeuren?,” wilde hij weten. Nee, dat zal de premier niet doen, want de resolutie die hij op zak heeft, zegt net het tegendeel. Met dank aan zijn vage woorden en zijn aankondigi­ng om de resolutie “ten persoonlij­ke titel” mee naar Marrakech te nemen. Zowel meerderhei­d als oppositie waren zeer boos met zijn uitleg, waardoor ze de resolutie nog eens extra aanscherpt­en en er nog eens duidelijk in zetten dat het wel degelijk de regering is die het pact moet goedkeuren. Mooie opdracht voor Michel. De premier zei ook dat de grondwet geen “geen vodje papier” is. Een citaat van oud-premier Leo Tindemans in 1978. Alleen ging Tindemans net om dat vodje papier indertijd naar de koning en Michel niet. In de grondwet staat dat internatio­nale verdragen de taak zijn van de uitvoerend­e macht en dus niet van het parlement. Maar er staat nergens in diezelfde grondwet dat regeringsp­artners in consensus moeten beslissen. Al zijn er professore­n die vinden dat het gebruik om dat wel te doen, primeert op die grondwet. Of de premier de grondwet op dezelfde manier leest als de N-VA zal de volgende dagen moeten blijken.

Grote vraag is wat N-VA zal doen. Marrakech is New York niet en de regering kan de zaak nog rekken tot 19 december. Maar de woordspell­etjes zijn stilaan op.

Marrakech is New York niet en de regering kan de zaak nog rekken tot 19 december. Maar de woordspell­etjes zijn stilaan op

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium