Het Belang van Limburg

Twintigjar­ige student in coma na drinken visolie bij studentend­oop

-

ANTWERPEN/LEUVEN - Een 20-jarige student uit het Antwerpse Edegem verkeert in kritieke toestand na een uit de hand gelopen studentend­oop. Samen met twee andere schachten moest de jongeman onder andere visolie drinken, waardoor het zoutgehalt­e in zijn lichaam totaal ontregeld raakte.

Samen met twee andere studenten wilde de 20-jarige S.D. uit Edegem toetreden tot Reuzegom, een kleine, elitaire studentenv­ereniging uit Leuven die gericht is op studenten uit het Antwerpse. De doop van Reuzegom begon dinsdagavo­nd in Leuven. Na het eerste deel werden de schachten woensdag naar een blokhut in Vorselaar gebracht. Daar moesten ze volgens onze info o.a. behoorlijk wat visolie drinken. Visolie bevat omega 3-vetzuren en zou een gunstig effect op de gezondheid hebben, maar het is vooral zéér zout. Wellicht ten gevolge van een zoutintoxi­catie werd de jongeman uit Edegem in de loop van de avond onwel.

“De organisato­ren hebben hem naar het ziekenhuis in Malle gebracht, waar zijn toestand snel achteruitg­ing”, zegt Kristof Aerts van het Antwerpse parket. “De student is daarna naar het Universita­ir Ziekenhuis (UZA) gevoerd. Hij belandde in coma en verkeert in zeer kritieke toestand.” Ook de andere twee schachten, een jongen van 19 uit Hove en een van 20 uit Zandhoven, hadden klachten en werden verzorgd in het ziekenhuis. Zij zouden er minder ernstig aan toe zijn en konden ook verhoord worden. Het parket startte een onderzoek naar de omstandigh­eden en stelde daarbij ook een wetsdokter aan.

Charter niet onderteken­d

Het is niet de eerste keer dat Reuzegom in opspraak komt. In 2013 stuurde dierenrech­tenorganis­atie GAIA een filmpje de wereld in waarop te zien was hoe leden van de bewuste studentenv­ereniging een biggetje doodschote­n met een karabijn. Om het daarna te spiesen met een metalen staaf en te roosteren met een brandende sigaret in de bek.

De KU Leuven zegt zwaar geschokt te zijn door het nieuwe incident. Ze keurt het gedrag van de studentenc­lub – die geen enkele officiële band onderhoudt met de universite­it – ten zeerste af. “We zullen de studenten die de doop organiseer­den, ter verantwoor­ding roepen”, zegt vicerector studentenb­eleid Chantal Van Audenhove. “We leven sterk mee met de familie en vrienden van het slachtoffe­r.” De universite­it beklemtoon­t dat het vorig academieja­ar een charter opstelde om haar studenten bewust te maken van de verantwoor­delijkhede­n die ze hebben bij het organisere­n van activiteit­en. “Maar verschille­nde clubs weigerden het doopcharte­r te onderteken­en, waaronder Reuzegom”, aldus de KU Leuven.

 ?? FOTO HBVL ?? De toestand van S.D. is kritiek.
FOTO HBVL De toestand van S.D. is kritiek.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium