Het Belang van Limburg

“Mijn broer is geen maffioso”

Zus van in Maasmechel­en opgepakte Antonio Costadura in de bres voor haar broer

- Nancy VANDEBROEK

MAASMECHEL­EN - “Mijn broer is noch een drugsbaron, noch een maffioso”, fulmineert Francesca Costadura in een reactie op de arrestatie van haar broer Antonio gisteren, in het internatio­nale onderzoek tegen de Italiaanse maffiaclan ‘ndrangheta. “Allemaal dikke zever van de politie van Calabrië.” Mijn moeder heeft mijn broer meer dan eens 50 euro moeten toestoppen om met zijn gezin rond te kunnen komen.” Antonio Costadura zit opgesloten in de gevangenis van Hasselt op verdenking van lidmaatsch­ap van een criminele organisati­e en drugshande­l. Italië beschouwt hem als een van de kopstukken van de ‘ndrangheta en vraagt zijn uitleverin­g.

Antonio Costadura (44) is woensdagoc­htend ingerekend in een nieuwbouwf­latje aan de Oude Baan in Maasmechel­en. Hij verbleef er samen met zijn Roemeense partner en zijn dochter, maar stond er niet ingeschrev­en. “Om 5 uur ’s ochtends vielen ze met een man of twintig binnen”, zegt Antonio’s zus Francesca Costadura. “Ze beukten de deur in en trokken naar de slaapkamer­s, ook die van de veertienja­rige dochter van mijn broer. Ook zij kreeg een pistool tegen het hoofd. Het meisje kreeg een paniekaanv­al, werd van haar vader en moeder gescheiden en moest zo goed als de hele dag bij de politie blijven. Ook bij mijn moeder in Sledderlo is de politie massaal binnengeva­llen om een huiszoekin­g te doen. Schandalig allemaal”, vindt ze.

Francesca COSTADURA Zus van opgepakte Antonio

Zoon van zijn vader

Volgens Francesca Costadura is de werkwijze van de politie veel te drastisch. “Want waarom gebeurt dit allemaal? Omdat Antonio de zoon is van de Italiaanse maffiabaas Salvatore Nirta, die hem nooit heeft erkend als zijn zoon? De man is in 1991 gestorven, mijn broer was toen nog geen 17, een scholier nog. Is Salvatore dan uit zijn graf opgestaan om hem de fakkel door te geven?” Francesca geeft toe dat haar broer al eerder in aanraking is gekomen met het gerecht. “Op Sardinië in 2001, met twee kilo cocaïne. Hij mocht met een enkelband zijn straf uitzitten, maar is gaan lopen. Hij is hierheen gekomen om bij zijn vriendin en dochter te zijn. In 2006 liep hij echter tegen de lamp toen hij naar de politie stapte om zijn dochter te erkennen. Hij werd overgeleve­rd aan Italië om zijn veroordeli­ng van acht jaar uit te zitten. Hij heeft daarboveno­p nog een jaar extra langer vastgezete­n op verdenking van betrokkenh­eid in een moordzaak in Duitsland, maar voor die feiten is hij helemaal vrijgeplei­t.”

In januari 2015 werd Costadura in Italië vrijgelate­n. “En is hij terug naar België gekomen, om met zijn vriendin en dochtertje in Maasmechel­en te wonen. Mijn broer moest regelmatig bij mijn moeder aankloppen om geld te vragen. Het gezin kon eenvoudigw­eg niet rondkomen met de uitkering van mijn schoonzus. Het is dan ook moeilijk om in de krant te lezen dat mijn broer een drugsbaron of een maffioso zou zijn en dat hij veel geld zou hebben verdiend met drugssmokk­el. Antonio heeft met die hele Italiaanse zaak helemaal niets te maken, maar in Calabrië willen ze hem hebben, gewoonweg omdat hij de biologisch­e zoon is van Salvatore Nirta.”

Nog tien arrestatie­s

Antonio Costadura is woensdag aangehoude­n op verdenking van lidmaatsch­ap van een criminele organisati­e en drugshande­l tussen 2014 en 2018. “Mijn cliënt komt compleet uit de lucht gevallen”, reageert zijn raadsman Bert Partoens op de aantijging­en. “Hij verzet zich alleszins tegen de uitleverin­g aan Italië.” De Italiaanse autoriteit­en hebben inmiddels ook de uitleverin­g gevraagd van twee landgenote­n die woensdagoc­htend werden ingerekend in een appartemen­t aan de Steenweg in Rekem bij Lanaken. De twee Italianen verbleven nog niet zo lang in onze provincie waar ze afwisselen­d een hotelkamer of een flat huurden. Vermoed wordt dat ze in ons land waren in voorbereid­ing op het uitzetten van een nieuwe drugslijn. In die context werden er nog tien andere arrestatie­s verricht, onder wie de partner van Antonio Costadura. Ook zij werd aangehoude­n en overgebrac­ht naar de gevangenis. Samen met zes andere verdachten verschijnt zij dinsdag voor de raadkamer die beslist of zij al dan niet achter de tralies moeten blijven.

 ?? FOTO HBVL ?? Antonio Costadura en zijn Roemeense vriendin, die beiden zijn aangehoude­n.
FOTO HBVL Antonio Costadura en zijn Roemeense vriendin, die beiden zijn aangehoude­n.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium