Het Belang van Limburg

“Warmtepomp geen goed idee voor oude huizen”

-

HASSELT - Nederlands­e experts wijzen erop dat warmtepomp­en geen goed idee zijn in oude huizen. Nochtans probeert de overheid daar de warmtepomp te promoten om iedereen van het gas af te krijgen. Ook bij ons wordt de warmtepomp vaak naar voor geschoven als alternatie­f voor een mazoutkete­l of oude kachel om de klimaatopw­arming tegen te gaan. “Maar dat is inderdaad alleen maar een goed idee bij nieuwbouw of bij een doorgedrev­en renovatie”, zegt Stijn Verbeke van Energyvill­e/VITO.

Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvlieg­e (CD&V) geeft binnenkort een premie voor het vervangen van een oude kachel, maar die mag niet door een andere kachel vervangen worden. De federale overheid heeft in het energiepac­t voorgestel­d om de mazoutkete­l vanaf 2035 te verbieden. Dus ook bij ons komt de warmtepomp in het vizier.

Renovatie en isolatie nodig

“Voor nieuwbouw is de warmtepomp een goede keuze”, zegt Verbeke. “maar als je een oude woning niet renoveert dan is dat zeker geen goede oplossing. Je verbruik zal vrij hoog uitvallen en in het putje van de winter kun je in de problemen komen. Een warmtepomp heeft alleen maar een hoog rendement bij lage watertempe­raturen rond de 35 graden. Dat werkt bij vloer- of wandverwar­ming en bij overgedime­nsioneerde radiatoren. Een klassieke installati­e heeft hogere temperatur­en nodig. Het kan wel in een oude woning, maar dan moet er eerst een doorgedrev­en renovatie en isolatie van het huis gebeuren. En sowieso kun je er best een expert bij halen.“ “Er worden nu steeds meer warmtenett­en aangelegd waarbij huizen zijn aangeslote­n op een stadsverwa­rmingssyst­eem dat op een efficiënte manier energie gebruikt bv. omdat het is aangeslote­n op een verbrandin­gsoven, maar dat biedt geen oplossing voor dunbevolkt­e gebieden. Er zijn dus nog heel wat stappen te nemen voor het energievra­agstuk is opgelost.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium