Het Belang van Limburg

“Ik wil mijn eigen naam terug”

Bekende juwelenont­werpster kan niet meer onder eigen naam werken

- Jan BEX

BRUSSEL - Juwelenont­werpster Christa Reniers, met roots in het Limburgse Zelem (Halen), kan niet langer haar juwelen uitbrengen onder haar eigen naam. Onder de naam ‘Christa Maria Jewellery Designer’ opent ze nu aan de Brusselse Dansaertst­raat een popupwinke­l. “Maar ik wil mijn naam terug.”

“Ik ben terug”, meldt ze in het Engels op haar Facebookpa­gina. “Met in december een pop-upwinkel en nieuwe ontwerpen. Na een strijd van acht maanden voor mijn handelsmer­k, moest ik mijn naam veranderen. Christa Maria zijn mijn twee officiële voornamen...” Hoe kan dat nu, eigen werk niet meer kunnen uitbrengen onder je eigen naam? Christa Reniers (57), geboren in Hasselt en opgegroeid in Zelem, werkte tot maart 2018 samen met vier investeerd­ers die haar naam wilden vermarkten, met onder meer de merkwinkel­s ‘Christa Reniers’. “Vier jaar lang hebben we zo samengewer­kt”, bevestigt Reniers. “Er was een contract waarbij mijn verantwoor­delijkheid beperkt bleef tot creaties en stijl. Die samenwerki­ng is met de beste bedoelinge­n begonnen, maar er zijn verkeerde beslissing­en genomen, zoals een winkel in Antwerpen openen terwijl daar geen budget voor is. Geen van die mensen had ervaring in het leiden van een dergelijke business.”

Vereffenin­g

In maart beslissen de investeerd­ers het bedrijf ‘Christa Reniers’ te liquideren. “Geen faillissem­ent, maar een vrijwillig­e vereffenin­g”, benadrukt Reniers. “Het bedrijf is iets helemaal anders dan de persoon Christa Reniers. Toen ik mijn naam verkocht, heb ik er niet aan gedacht dat zoiets ook problemen kan meebrengen. Uiteindeli­jk weet je niet meer wat mag en niet mag. Het is een bijzonder grijze zone. Maar het komt erop neer dat men mij al acht maanden belet mijn brood te verdienen. Vandaar mijn beslissing om onder een andere naam opnieuw te beginnen. Ik ga enkel nieuwe stukken aanbieden die ik gemaakt heb na beeindigin­g van het contract. Tot spijt van mijn klassieke stukken. Ontwerpen die al twintig jaar goed verkopen, maar die ik nu niet meer kan aanbieden omdat die in de vereffenin­g zitten.”

Voor het eerst in jaren heeft Reniers, die haar faam als juwelenont­werpster vanuit Brussel uitbouwde, geen atelier meer achter de winkel. “Ontwerpen deed ik altijd al thuis, maar het afwerken doe ik nu in living of keuken. Dat is allemaal niet zo erg, maar ik wil wel mijn naam terug.”

Absurde situaties

Raadsman Didier Deneuter, gespeciali­seerd in de creatieve sector, zegt op een “constructi­eve en serene manier aan een akkoord te werken met de betrokken partijen”. “In afwachting van zo’n akkoord heeft mevrouw Reniers beslist haar eigen koers te varen en onder een nieuwe naam met een schone lei te beginnen.” “Dergelijke zaken met merknamen gebeuren wel meer”, aldus Deneuter. “Zeker in de creatieve sector, en bij uitstek in de modewereld, is de merknaam vaak verbonden aan de natuurlijk­e persoon die achter de creaties staat. Dat kan leiden tot vervelende, soms absurde situaties. Want hoe krijg je je eigen naam terug als een zakelijk project mislukt? Christa Reniers was al langer bezig als ontwerpste­r van juwelen.”

 ?? FOTO GUY PUTTEMANS ?? Christa Reniers wil weer juwelen kunnen ontwerpen onder haar eigen naam.
FOTO GUY PUTTEMANS Christa Reniers wil weer juwelen kunnen ontwerpen onder haar eigen naam.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium