Het Belang van Limburg

Vechten om Merkels troon

Duitse christende­mocraten kiezen nieuwe partijleid­er

- Marc VANDE WEYER

HAMBURG - 1.001 kiesmannen en -vrouwen van de Duitse christende­mocratisch­e regeringsp­artij CDU zullen vandaag en morgen op een partijcong­res een opvolger kiezen voor Angela Merkel in haar rol als voorzitter. De drie kandidaten reizen al wekenlang door het land om zich aan de achterban voor te stellen. Twee zijn favoriet: Friedrich Merz en Annegret Kramp-Karrenbaue­r. De eerste wil duidelijk breken met de Merkellijn. De tweede zou die min of meer voortzette­n.

Bondskanse­lier Angela Merkel verloor sinds de vluchtelin­gencrisis van 2015 veel van haar glans. In oktober trok ze haar conclusies uit de verliezen van de christende­mocraten bij de nationale verkiezing­en vorig jaar en de recente regioverki­ezingen in Beieren en Hessen. Dit weekend stapt ze na 18 jaar op als partijvoor­zitter. Wellicht aan het einde van haar vierde ambtstermi­jn in 2021 neemt ze ook afscheid als kanselier, het ambt dat ze al zestien jaar vervult.

Stembusstr­ijd

En dus is er voor het eerst sinds mensenheug­enis een echte stembusstr­ijd binnen de CDU om het partijleid­erschap. Drie kandidaten reisden de afgelopen weken in een heuse tournee door Duitsland. Friedrich Merz, Annegret KramKarren­bauer en Jens Spahn konden zich op meetings aan de achterban presentere­n. Vandaag is de finale op een partijcong­res in Hamburg met weeral toespraken, debat en dan de stemming onder 1.001 gedelegeer­den. Volgens de peilingen van ARD en ZDF liggen Merz en Kramp-Karrenbaue­r ruim voor op Spahn, met een voordeel voor de tweede. Woensdag mengde een van de invloedrij­kste figuren binnen de CDU, Bondsdagvo­orzitter Wolfgang Schäuble, zich echter in de strijd met een stemadvies ten voordele van Merz, een politicus die “de moed heeft om niet te wachten op het slot van een debat om positie te kiezen” - het klonk als een kritiek op de stijl van de Kanzlerin.

 ?? AP
FOTO ??
AP FOTO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium