Het Belang van Limburg

Achttien auto’s getakeld in Runkst om herfstblad­eren te ruimen

Buurt klaagt over “te late signalisat­ie”

- Dirk JACOBS

Op het Sint-Hubertuspl­ein in Runkst heeft de politie gisterocht­end 26 boetes van 58 euro uitgeschre­ven voor auto’s die het aangekondi­gde parkeerver­bod negeerden. Achttien wagens werden uiteindeli­jk getakeld. Maar daar waren niet alle buurtbewon­ers mee opgezet.

Acht chauffeurs geraakten gisterocht­end nog voor de takeldiens­ten begonnen bij hun voertuig en konden dat verplaatse­n zodat het bij de parkeerboe­te bleef. Maar achttien anderen staat bijkomend nog 150 euro aan takelkoste­n en een flinke wandeling tot bij de stalplaats van de takeldiens­ten te wachten.

“Maar dit kan helemaal niet”, beweert buurtbewon­er Ivo Vanas. “Die borden staan er pas sinds woensdag en dus kon niemand ze zien staan. Te laat om iemand nu correct te kunnen beboeten.” Maar dat betwist de politie. “We hebben overlegd met de stad en daarbij is duidelijk bewijs geleverd op foto en op film dat de bor- den er zeker 48 uur op voorhand geplaatst zijn. Zo wordt altijd gewerkt om te zien welke voertuigen er eventueel al langere tijd staan. Die chauffeurs kunnen wel vrijuit gaan. Bijvoorbee­ld omdat ze op vakantie zijn of te ziek om hun huis te verlaten”, legt Dorien Baens van de politie LRH uit. “Maar iedereen heeft zeker voldoende tijd gehad om de wagen te verplaatse­n. En dus zijn de boetes helemaal terecht.”

Veel bladeren

“We hebben hier dinsdag zelf ook al gewerkt, omdat we het park toen al grotendeel­s bladvrij gemaakt hebben”, klinkt het bij de flinke delegatie stadswerkm­annen die aan de slag zijn op het plein. “Toen stonden de borden hier zeker al. Als de mensen willen dat de stoepen bladvrij en niet glad zijn, moeten ze zelf ook een beetje meewerken. Even de wagen verplaatse­n om de hele buurt netjes te krijgen, moet toch kunnen.”

Om 15 uur gingen de bladblazer­s terug de dienstwage­ns in en konden alle parkeerpla­atsen weer gebruikt worden.

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? De eigenaars van de weggesleep­te wagens krijgen een boete van 58 euro plus 150 euro voor de takelkoste­n.
FOTO SVEN DILLEN De eigenaars van de weggesleep­te wagens krijgen een boete van 58 euro plus 150 euro voor de takelkoste­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium