Het Belang van Limburg

Sint breekt enkel bij schoolbezo­ek

- Ruben STEEGEN

Het langverwac­hte bezoek van de Sint aan basisschoo­l Icarus in Kessenich is woensdag voor de goedheilig man geëindigd met een ambulancer­itje naar het ziekenhuis van Maaseik. “Van de koets gevallen”, jammert pechvogel van dienst Carel Noldus (69) uit Weert, die gisteren met spoed aan zijn enkel werd geopereerd. “Maar dankzij de hulp van mijn pieten hebben alle kinderen hun cadeautjes op tijd gekregen.”

Al dertig jaar haalt Weertenaar Carel Noldus op 5 december zijn mijter en staf uit de kast voor het jaarlijkse sinterklaa­sbezoek aan een Limburgse school. “En nog nooit is het misgelopen, tot nu dus in Kessenich”, zucht de Nederlande­r vanop zijn ziekbed.

170 kinderen van basisschoo­l Icarus zagen woensdagoc­htend hoe Sinterklaa­s er vlak voor de schoolpoor­t van zijn koets donderde. “Mijn eigen fout”, geeft Carel toe. “De koetsier had mij nog zo op het hart gedrukt om mij vast te houden. Maar in al mijn enthousias­me was ik met beide armen naar de brave kinderen aan het zwaaien. Toen de paardenkoe­ts in beweging kwam, heb ik mijn evenwicht verloren.”

De Sint smakte voor de ogen van de kinderen hard tegen de grond. “Hij is op zijn achterhoof­d en enkel terechtgek­omen”, weet directeur Jimmy Swinnen. “Omdat de Sint hevig aan het hoofd bloedde, hebben we meteen de ziekenwage­n gebeld.”

Enkele ouders en leerkracht­en brachten de Weertenaar de eerste zorgen toe, waarna Carel met een ambulance naar het ziekenhuis van Maaseik werd gebracht. “Ik hou er een gat in mijn achterhoof­d en een gebroken enkel aan over, maar dat geneest wel”, relativeer­t de man, die gisteren werd geopereerd.

Revalidati­e in Spanje

Door de val van de koets zag directeur Swinnen zijn geplande sinterklaa­sfeest in het water vallen. “De kinderen waren uiteraard bezorgd om de Sint, maar misschien nog wel meer om hun pakjes”, vertelt de directeur. “Maar de pieten hebben fantastisc­h werk geleverd en de taken van de Sint overgenome­n. Zo kon iedereen alsnog met een grote snoepzak weer naar huis.” Carel mag normaal gezien vandaag het ziekenhuis verlaten. “Een paar weken rust in Spanje en ik ben weer helemaal de oude”, lacht de Weertenaar. “Of ik volgend jaar terug naar Kessenisch kom? Heel graag, maar die koets blijft voortaan thuis.”

 ?? FOTO JOHN PETERS/LDD ?? Carel Noldus haalt al dertig jaar zijn staf en mijter uit de kast op 5 december.
FOTO JOHN PETERS/LDD Carel Noldus haalt al dertig jaar zijn staf en mijter uit de kast op 5 december.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium