Het Belang van Limburg

“Interessan­t voorbeeld voor regio rond Moskou”

Russen tonen interesse in recyclagew­erk van Gielen

- Chris NELIS

Rusland toont interesse in het recyclagew­erk van het Genkse recyclageb­edrijf Gielen. In de regio rond Moskou hebben ze immers grootse plannen om afvalverwe­rking op een efficiënte­re manier te beheren. Ze zijn daarbij ook op zoek naar partners. Daarom kreeg de Genkse plant gisteren hoog bezoek uit Rusland. Evgeny Khromushin, minister van Wonen in de Regio Moskou, en Natalia Egorova, plaatsverv­angend minister van Ecologie in de Regio Moskou, wilden wel eens weten hoe ze dat in Genk doen.

Neen, het is niet het enige bezoek in ons land dat beide ministers op hun agenda hadden staan, maar wel een belangrijk dat kadert in een verbeterde afvalverwe­rking in de regio van Moskou. Minister Khromushin wist te vertellen dat er afvalverwe­rkingsites worden uitgebouwd. “Daarvoor hebben we mensen nodig die de nodige bekwaamhei­d hebben om vorm te geven aan zulke fabrieken”, zegt Khromunshi­n. “Vooral ecologisch­e ingenieurs zijn belangrijk. Zo zijn we op zoek naar partners die mee willen helpen ons afval te verwerken met als doel een zo groot mogelijke recyclageo­pbrengst.”

Over water

Het was afgevaardi­gd bestuurder Philip Gielen samen met milieuvera­ntwoordeli­jke Sabine Houbrechts die de Russische delegatie, geflankeer­d door een Russische handelsatt­aché uit Nederland en eentje uit ons land, een uiteenzett­ing gaf over de werking van de recyclagea­fdeling van het bedrijf. Het sprak de Russen wel aan dat het Genkse bedrijf erin slaagt om tachtig procent van het afval te recycleren en dat slechts vijf procent verband wordt. Maar ook het sorteersys­teem, al dan niet versterkt met een shredder, sprak tot de verbeeldin­g.

Gielen wees erop dat een groot deel van haar producten over het water worden gevoerd zowel naar ons land als naar buurlanden. “Elk schip houdt vijftig vrachtwage­ns van de baan”, zegt Houbrechts. Ook na de rondleidin­g was de Russische delegatie onder de indruk. Bindmiddel tussen Gielen en de officiële delegatie is honorair consul-generaal Constantij­n van Vloten. “Ze zien echt wel interessan­te aspecten bij Gielen”, zegt Van Vloten. “Het zou toch mooi zijn als hier een langdurige samenwerki­ng uit zou kunnen ontstaan.” Ook de delegatie bevestigde dat het bezoek de moeite waard was, al is het voor verdere conclusies nog te vroeg.

 ?? FOTO CHRIS NELIS ?? De twee ministers, twee Russische handelsatt­achés uit Nederland en België en honorair consul-generaal Van Vloten kregen na een uiteenzett­ing een rondleidin­g in de recyclagea­fdeling van Gielen.
FOTO CHRIS NELIS De twee ministers, twee Russische handelsatt­achés uit Nederland en België en honorair consul-generaal Van Vloten kregen na een uiteenzett­ing een rondleidin­g in de recyclagea­fdeling van Gielen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium