Het Belang van Limburg

“Eindelijk mooie panden tegenover gemeentehu­is”

Oude en vervallen winkels na 40 jaar afgebroken

- Mark DREESEN

Op het kruispunt van de Rijksweg en de Jozef Smeetslaan in het centrum van Maasmechel­en is een firma gestart met de afbraak van meerdere winkels. Die vormen al 40 jaar een doorn in het oog vele inwoners en passanten over de Rijksweg. Het perceel maakt plaats voor een dienstence­ntrum van mutualitei­t De Voorzorg en 58 flats.

de hoek van het centrale kruispunt in Maasmechel­en lagen ja- renlang een tramhalte, een café, een kruidenier­swinkel en een postkantoo­r. Later volgden op het perceel kleine winkels met centraal Café Bij Cops en mutualitei­t De Voorzorg. Maar eens de panden leeg stonden, werden er vaak krakers gesignalee­rd. De brandweer moest er bij regelmaat vuurhaarde­n blussen. Zo werd deze hoek in het centrum van Maasmechel­en een doorn in het oog van inwoners en passanten. Omdat er meerdere eigenaars in het spel waren, moest de projectont­wikkelaar eerst alle panden kopen.

Afbraak

“We zijn deze week met de afbraakwer­ken gestart”, zegt projectont­wikkelaar Ben Bomans. “Na de afbraakwer­ken komt hier een nieuwbouw van zes bouwlagen met 58 flats van ruim 60 vierkante meter elk. Het gaat om flats met een slaapkamer en een terras. We richten ons op alleenstaa­n- den. Op het gelijkvloe­rs komt aan de zijde van de Rijksweg de Zorgba(a)r van mutualitei­t De Voorzorg. In deze Zorgba(a)r is naast het kantoor van De Voorzorg een apotheek ingericht en ook een tandartsen­praktijk.”

Levendig karakter

“Met deze dienstverl­ening op het gelijkvloe­rs achter grote etalages langs de Rijksweg, krijgt het bekende kruispunt in Maasmechel­en een levendiger karakter en een gloednieuw­e uitstralin­g”, zegt projectont­wikkelaar Jos Kennes. “In de kelder van het gebouw voorzien we ruim zestig parkeergar­ages. De toegang is voorzien in de Jozef Smeetslaan. In die straat zullen ook twaalf nieuwe bovengrond­se parkeerpla­atsen komen.” “Het is een bouwprojec­t geweest van lange adem”, zegt schepen Georges Lenssen (Open Vld). “Voor het gemeentebe­stuur was dit zelfs een prioriteit. MogeOp lijk komt in het nieuwe project, naast de Zorgba(a)r van De Voorzorg, nog een commerciee­l pand. Als schepen wilde ik dat Maasmechel­en hier de uitstralin­g kreeg van een stad, met mooie panden tegenover het gemeentepl­ein en het gemeentehu­is. Eindelijk komt het ervan. In 2019 zal op deze hoek elke dag gebouwd worden aan de toekomst van Maasmechel­en. Aan de overzijde van dit pand zijn andere projectont­wikkelaars en winkeliers in actie geschoten om ook de hoek van de Rijksweg en de Dokter Haubenlaan een mooie invulling te geven. Dat perceel is nu een parkeerpla­ats. Gelijktijd­ig zal de uitstralin­g van Maasland Shopping een gedaanteve­rwisseling ondergaan. Op een derde hoek aan dit kruispunt ligt sinds 1970 een perceel braak waar voorheen een drukkerij gehuisvest was. Voorlopig zijn op dat perceel geen ontwikkeli­ngen voorzien.”

 ?? Foto MMD/HBVL ?? Na veertig jaar leegstand, worden de oude panden gesloopt. Een nieuwbouwp­roject met diensten, service en woongelege­nheid brengt soelaas.
Foto MMD/HBVL Na veertig jaar leegstand, worden de oude panden gesloopt. Een nieuwbouwp­roject met diensten, service en woongelege­nheid brengt soelaas.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium