Het Belang van Limburg

“Ik zat zo diep, het kon me niet meer schelen”

KVK-verdediger BENNARD KUMORDZI openhartig na 5 maanden dopingscho­rsing

-

Bennard Kumordzi (33) beleefde misschien wel het moeilijkst­e jaar uit zijn carrière. Hij werd vijf maanden geschorst nadat hij een te hoge waarde van Carboxy-THC in zijn bloed had, een niet-prestatieb­evorderend middel dat op cannabisge­bruik wijst en op de dopinglijs­t staat. “Het was een manier om mijn problemen te vergeten, maar ik zat fout. Ik neem alle schuld op mij.” Hoe heb je de afgelopen maanden beleefd?

“Ik heb het enorm moeilijk gehad. Toen ik de feiten pleegde, zat ik heel diep. Wij Afrikanen denken altijd dat we geen hulp nodig hebben. Maar ik beleefde een moeilijk jaar. Ik had net mijn moeder verloren toen mijn dochtertje in het ziekenhuis van Leuven lag. Dagelijks bezocht ik haar, waarna ik dan in Kortrijk trainde. Ik toonde het niet, maar ik had het toen heel lastig.”

Het was dus een manier om je problemen te vergeten?

“Jawel. Ik had het punt bereikt dat het me allemaal nog maar weinig kon schelen. Maar ik zat verkeerd en ik heb geleerd van mijn fouten. Vanaf nu zoek ik hulp als ik het nog eens moeilijk heb.”

Hoe ging je met je schorsing om?

“Toen ik hoorde dat ik vier maanden geschorst was, probeerde ik positief te blijven. Het was geen blessure, dus ik kon trainen. En dat heb ik elke dag gedaan. Op een bepaald moment moest mijn personal trainer me zelfs afremmen omdat ik te hard wou trainen. Het moeilijkst­e was dat ik het spelletje niet kon spelen. Zelfs in Ghana mocht ik niet met mijn vrienden spelen. Een leven zonder voetbal, da’s niks voor mij.”

Kortrijk sprong meteen voor je in de bres.

Bennard KUMORDZI

“Ik ben Kortrijk zo dankbaar. Niet elke club zou dat gedaan hebben, zeker niet gezien mijn leeftijd. De spelers aanvaardde­n me meteen als een volwaardig lid van de kern toen ik terug was. Dat deed deugd. Wat ik ook enorm apprecieer­de, was de banner van de Genk-supporters: Free Kumo. Ik ga ze daar zaterdag voor bedanken.”

En toen werd je een maand langer geschorst omdat je een vriendscha­ppelijke wedstrijd had gespeeld. Hoe zat dat?

“Toen ik geschorst werd, kreeg ik een brief in het Nederlands. Ik kon die zelf niet lezen. Daarin stond dat ik vier maanden geschorst was. Ik was niet goed geïnformee­rd, zo wist ik niet dat ik niet mocht trainen of geen vriendscha­ppelijke matchen mocht spelen. Ik dacht dat het enkel voor wedstrijde­n met inzet was.”

Wat ik ook enorm apprecieer­de, was de banner van de Genksuppor­ters: Free Kumo. Ik ga ze daar zaterdag voor bedanken

Vond je de straf te streng?

“De sanctie was misschien wel streng aangezien het niet om een prestatieb­evorderend middel ging. Misschien hadden ze meer naar de omstandigh­eden moeten kijken, maar die mensen doen gewoon hun job.”

Denk je dat je reputatie schade heeft opgelopen?

“Sowieso. Maar ik ben geen cheater, absoluut niet. Ik ben er zelfs resoluut tegen. Daarom wil ik benadrukke­n dat het middel nietpresta­tiebevorde­rend is. Ik wil daarmee niet zeggen dat ik niet verkeerd zat, want dat is sowieso het geval. Maar ik wil altijd clean winnen. Het was niet mijn bedoeling om mij te doperen. Ik speel voetbal zoals de regels voorschrij­ven. Je zal me nooit een speler van het veld zien schoppen.”

Zaterdag is het tegen je exploeg Genk. Zullen we een dubbel gemotiveer­de Kumordzi zien?

“Zeker. Ik heb geen moment getwijfeld dat ik zou terugkomen, maar die eerste minuten op het veld waren een ontlading. Tegen mijn ex-team is het altijd nog dat tikkeltje specialer. Genk is mijn thuis, ik heb er vijf jaar doorgebrac­ht en mijn familie woont er nog steeds. Soms is het wat raar om tegen hen te spelen, maar ik wil winnen. No matter what.”

 ?? Foto VDB, JG ?? De Genk-fans steunden hun ex-speler met een spandoek.
Foto VDB, JG De Genk-fans steunden hun ex-speler met een spandoek.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium