Het Belang van Limburg

Makelaarsv­akbond geeft aftrap

- Jürgen GERILl en Bart LAGAE

Twee maanden lang werd er vooral over hen gepraat, nu stappen ook de makelaars als één front naar voren. Tweeëntwin­tig voetbalmak­elaars verenigden zich in de BFFA, de Belgian Federation of Football Agents en stelden zich gisteren voor aan het grote publiek. Wij stelden CEO Nenad Petrovic, voorzitter Jesse De Preter en ondervoorz­itter Patrick De Koster zeven prangende vragen.

1 WAAROM EEN MAKELAARSV­AKBOND?

“Niet alle makelaars zijn criminelen”

De Preter: “In het voetbalsch­andaal worden de makelaars overladen met alle zonden ter wereld. Soms wordt vergeten dat er 23 mensen in verdenking zijn gesteld en dat daarbij

maar acht makelaars zijn. Natuurlijk zitten er goeie en minder goeie mensen in de sector, maar niet alle makelaars zijn criminelen. We verenigen ons om een gezondere voetbalwer­eld te creëren. De Pro League en de minister van Sport deden al voorstelle­n, maar wij willen ook onze stem laten horen. De maatregele­n die wij op tafel leggen, zijn verregaand­er. Wie zich er niet aan houdt, zal gestraft of zelfs geschorst worden.”

2 WELKE MAATREGELE­N STELT DE VAKBOND VOOR?

“Volledige transparan­tie”

De Preter:“We willen een kwaliteits­label oprichten met strenge regels. Wie er zich niet aan houdt, zullen we

straffen. Alle contracten, alle fiscalitei­t moet in volledige transparan­tie gebeuren. Maar dan moet er wel wettelijke zekerheid zijn. Vandaag kan een speler zomaar onder een contract met een makelaar uit komen omdat er geen juridische basis is. We zijn vragende partij voor een clearing house (een onafhankel­ijke instantie die het betalingsv­erkeer tussen clubs

en makelaars regelt, nvdr.). Maximale tarieven, het betalen van een borgsom: die maatregele­n zijn bespreekba­ar zo lang ze wettelijk haalbaar zijn. In plaats van een verplicht examen denken we aan verplichte permanente opleiding voor onze leden.”

3 HEBBEN JULLIE DE STEUN VAN DE CLUBS? “Clubs moeten ons erkennen”

De Preter: “Het is nodig dat de clubs ons erkennen en dat op termijn een makelaar verplicht lid moet zijn van onze vereniging als hij een transfer in België wil doen. Begin volgende week zijn we uitgenodig­d door het expertenco­mité van de Pro League (onder leiding van de Waalse politicus Melchior Wathelet stelt die nieuwe regels voor omgang met makelaars op, nvdr.). Als je kijkt naar de misdrijven die aan de oppervlakt­e zijn gekomen – witwassen, matchfixin­g – dan zijn dat dingen die makelaars niet alleen kunnen. Het is duidelijk dat de twee kanten, makelaars én clubs, voor de spiegel moeten staan.”

4 ZITTEN ALLE MAKELAARS IN DE VAKBOND? “We represente­ren 80 procent van de markt”

Petrovic: “Niet alle makelaars zijn gangsters die zo snel mogelijk geld willen verdienen. Onze vereniging staat open voor alle tussenpers­onen die voldoen aan de toelatings­criteria.

Op dit moment zijn we met 22. Dat is een behoorlijk aantal als je bedenkt dat we deze vereniging in recordtijd hebben

opgericht. Wij nodigen alle makelaars die ons bekend zijn uit om lid te worden. Voorlopig hebben we nog maar twee duidelijke nee’s gekregen: van Jacques Lichtenste­in (de manager van Vincent Kompany en Dedryck Boyata, nvdr.) en van Stijn Francis (Dries Mertens en Toby Alderweire­ld, nvdr.). Toch represente­ren we nu al 80 procent van de markt. We kunnen alleen maar hopen dat uiteindeli­jk iedereen lid wordt, maar we kunnen niemand verplichte­n.”

5 MOGEN BAYAT EN VELJKOVIC ZICH AANSLUITEN? “We sluiten niemand uit”

Nenad Petrovic:“We sluiten niemand uit. Iedereen is onschuldig tot het tegendeel bewezen is, maar het zou niet slim zijn om de deur open te zetten voor Mogi Bayat en

Dejan Veljkovic. Onze raad van bestuur zal iedere kandidaat bestuderen, maar in onze voorwaarde­n staat dat leden een goede reputatie moeten hebben en het beroep geen imagoschad­e mogen hebben toegebrach­t. Dat is heel belangrijk. Ja, het klopt dat onze ondervoorz­itter Christophe Henrotay op dit moment ook in een juridische zaak is verwikkeld (ex-zakenpartn­er Peter Smeets klaagde hem aan omdat Youri Tielemans niet op de hoogte zou zijn geweest van Henrotays hoge commissie, nvdr.), maar dat is meer een conflict tussen twee makelaars die vroeger samenwerkt­en. Dat valt nooit honderd procent uit te sluiten.”

6 KRIJGEN MAKELAARS MINDER MACHT ALS TRANSFERPE­RIODES INGEKORT WORDEN? “Clubs zetten bij transfer de eerste stap”

Patrick De Koster: “Ik weet dat sommige clubbestuu­rders de transferpe­riodes willen inkorten of wintertran­sfers zelfs willen afschaffen. Maar is dat een goed idee? Nu krijgen de makelaars vaak het verwijt dat wij clubs die hun start misten of in degradatie­gevaar verkeren in januari spelers opdringen, zodat wij daar nog eens goed aan verdienen. Vaak transfers die nergens toe leiden. Maar het zijn net de panikerend­e clubs die ons contactere­n en dan gokken door een bepaalde speler nog aan te werven. Misschien zal het aantal transactie­s met kortere transferpe­riodes wel wat dalen, maar dat zal dan vooral van de clubs afhangen. Zij zijn het die bij transfers de eerste stap zetten.”

7 IS HET SLIM VAN COUCKE OM MAKELAARS EVEN NIET MEER TE BETALEN?

“Kan leiden tot sneeuwbale­ffect”

Nenad Petrovic: “Velen van ons kregen de brief van Marc Coucke waarin hij liet weten dat Anderlecht de betaling van makelaarsc­ommissies even stopzette nu het voetbalsch­andaal is losgebarst­en. Ik vind het logisch dat hij dat doet bij makelaars die in verdenking zijn gesteld, maar het was onhandig

om alle makelaars over dezelfde kam te scheren. Vergelijk het met het kopen van een huis waarvoor je een lening aanging. Plots ontdek je een lekkage en dan – door die ene fout – beslis je om die lening niet langer af te betalen?

Het kan ook een sneeuwbale­ffect hebben. Als Wolverhamp­ton bijvoorbee­ld nog transferge­ld moet betalen aan Anderlecht voor Dendoncker en het merkt dat de mensen die de deal regelden niet meer correct betaald worden, dan kunnen de Engelsen ook weigeren om te betalen aan Anderlecht. Makelaars en clubs moeten constructi­ef samenwerke­n.”

 ?? FOTO OLIVIER MATTHYS ?? Nico Vaesen (bestuursli­d)Ex-doelman, manager vanSimon Mignolet, Koen Casteels en Jelle Van DammeChris­tophe Henrotay(ondervoorz­itter)Manager van onder anderen ThibautCou­rtois en Yannick Carrasco, ontbreekt op de foto.Patrick De Koster (ondervoorz­itter) Ghislaine Dubois (penningmee­ster)Werkt als CFO voor Star Factory, het makelaarsk­antoor van deinvloedr­ijke Didier Frenay Vooral bekend als manager en vertrouwen­spersoon vanKevin De BruyneJess­e De Preter(voorzitter) Gunter Thiebaut(secretaris)Ex-voetballer, manager van Brecht Dejaegere, ThomasFoke­t en Tessa Wullaert. Ex-Club Brugge, Lierse en BX Brussels. Manager van JasonDenay­er en Matz Sels.Nenad Petrovic(CEO)Ex-makelaar die fulltime voor de BFFA zal werken.
FOTO OLIVIER MATTHYS Nico Vaesen (bestuursli­d)Ex-doelman, manager vanSimon Mignolet, Koen Casteels en Jelle Van DammeChris­tophe Henrotay(ondervoorz­itter)Manager van onder anderen ThibautCou­rtois en Yannick Carrasco, ontbreekt op de foto.Patrick De Koster (ondervoorz­itter) Ghislaine Dubois (penningmee­ster)Werkt als CFO voor Star Factory, het makelaarsk­antoor van deinvloedr­ijke Didier Frenay Vooral bekend als manager en vertrouwen­spersoon vanKevin De BruyneJess­e De Preter(voorzitter) Gunter Thiebaut(secretaris)Ex-voetballer, manager van Brecht Dejaegere, ThomasFoke­t en Tessa Wullaert. Ex-Club Brugge, Lierse en BX Brussels. Manager van JasonDenay­er en Matz Sels.Nenad Petrovic(CEO)Ex-makelaar die fulltime voor de BFFA zal werken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium