Het Belang van Limburg

Stad Hasselt helpt de horeca om energiezui­nig te werken

-

Energievri­endelijke Horeca, een project van Horeca Vlaanderen en het Vlaams Energieage­ntschap, hield halt in Hasselt om de lokale horecaonde­rnemers aan te sporen om energiezui­niger te werken.

“De energiekos­t kan in de horeca aardig oplopen”, zegt schepen Joost Venken (Groen). “Nochtans kunnen kleine ingrepen de energiefac­tuur significan­t doen dalen. Naast de Vlaamse maatregele­n en tegemoetko­mingen, stellen we als stad ook ons ‘energiecoa­chingtraje­ct’ voor waarbij wij 90 procent van de energie-audits en het bijhorend implementa­tieadvies betalen voor Hasseltse KMO’s. In ruil moeten de deelnemend­e ondernemin­gen een reeks ‘quick wins’ of energiebes­parende maatregele­n met een terugverdi­entijd van 2 jaar of minder uitvoeren”

“Het is zeker nuttig om de horecaonde­rnemer te wijzen op kostenbesp­arende initiatiev­en”, aldus schepen van Economie Tom Vandeput. “En dit zowel voor de uitbater die een pand huurt als voor een uitbater die een pand bezit.”

Een aantal ‘quick wins’, die zelfs voor een private woning interessan­t kunnen zijn, op een rijtje: 1. Plaats buisisolat­ie over de leidingen tussen de verwarming­sbron en chauffages en kranen. Die investerin­g verdien je terug op 1,8 jaar. 2. Vervang oude verlichtin­gsbronnen door LED-lampen. Binnen 1,1 jaar maak je al winst. 3. Kleef folie kleven achter je radiator. Zo voorkom je onnodige warmtestra­ling naar achteren. Naargelang de locatie van de radiator verdien je die investerin­g terug op 1 tot 2 jaar tijd. 4. Belangrijk is ook enkel te verlichten wanneer er effectief licht nodig is. Deze investerin­g verdien je terug op 2 jaar. 5. Bepaal zelf wanneer toestellen werken en verlichtin­g brandt door een gepersonal­iseerd dag- of weekprogra­mma in te stellen. Deze investerin­g verdien je terug op 1 jaar. Wie zelf niet goed weet waar kan bespaard worden in de zaak kan best een energiesca­n bestellen. Een energiedes­kundige vertelt dan wat de besparings­mogelijkhe­den en het financieel voordeel kunnen zijn. De Hasseltse Taxi Maatschapp­ij HTM stelde zich meteen kandidaat voor het energiecoa­chingtraje­ct. “We vermoeden dat zowel onze standplaat­s als onze wagens een pak energiezui­niger kunnen functioner­en met kleine ingrepen”, zegt zaakvoerde­r Tim Vanreppele­n (HTM). “Daarom wilden we deze kans niet laten liggen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium