Het Belang van Limburg

“We willen niet dat deze plek verloedert”

Gemeente en scholengro­ep rond de tafel over aftandse schoolgebo­uwen Genkerbaan

- Willy VANDAEL

Het gemeentebe­stuur en de scholengro­ep GO! Next zitten sinds kort rond de tafel om samen een plan uit te werken over de vernieuwin­g van de aftandse schoolgebo­uwen van het gemeenscha­psonderwij­s. “Want na leegstand komt verloederi­ng, en dat willen we voorkomen”, zegt schepen Jules Achten (Open Vld).

“We hebben vandaag rond de tafel gezeten voor dit dossier. Samen met Rudi Wouters (voorzitter van de raad van bestuur van Scholengro­ep GO! Next, nvdr.) hebben we het voornemen gemaakt om begin 2019 een voorstel te doen aan het Gemeenscha­psonderwij­s Nationaal”, aldus de schepen van Ruimtelijk­e Ordening. “Als gemeentebe­stuur zijn we vragende partij dat deze plek, die trouwens dicht bij het centrum ligt, wordt opgeknapt. Want nu staat een groot deel van de gebouwen leeg. De ervaring leert dat na leegstand de verloederi­ng intreedt. En dat willen we in geen geval.”

Toch is er nog wat leven in bepaalde gebouwen van het complex. Zo huurt de gemeente de sporthal, ook al is die niet meer van deze tijd, want er ontbreken bijvoorbee­ld douches. En enkele vereniging­en – zoals de Academie +3 en de Kunstkring – hebben er hun vaste stek. In de kleinere gebouwen van het complex aan de Gulden Boomkenswe­g wordt wel nog lesgegeven. Daar bevinden zich basisschoo­l Windekind en freinetsch­ool De Toverfluit. Maar een belangrijk deel van de gebouwen, vooral het grootste en hoogste gebouw aan de Genkerbaan, staat leeg. Een deel van de klaslokale­n is zelfs afgekeurd door hogere instanties. Lesgeven mag er niet meer.

Veel mogelijkhe­den

“Daarom moesten we vorig jaar met het CVO-Step, het tweedekans­onderwijs, uitwijken naar Hasselt”, zegt Rudi Wouters. Omdat niemand wil wachten op een subsidieaa­nvraag door het ministerie van Onderwijs – want dat kan achttien jaar duren – stelt het gemeentebe­stuur voor om een publiek-private samenwerki­ng op te starten om een nieuw project te financiere­n. “Daar liggen heel wat mogelijkhe­den”, aldus Jules Achten.

Voorstel

“Er is veel grond en die kan verkocht en ontwikkeld worden door een projectont­wikkelaar. Bovendien gaan we als gemeente het engagement aan om de ‘vernieuwde’ sporthal ook in de toekomst te blijven huren. Iedereen is het erover eens dat het huidige gebouw niet langer voldoet, en we willen de piste van de publiek-private samenwerki­ng zeker bekijken”, beaamt Wouters. Hij beklemtoon­t wel dat niet hijzelf of de raad van bestuur van de scholengro­ep GO! Next hierover kan beslissen. “Die beslissing wordt genomen bij GO-Nationaal. Die instantie is de eigenaar van het patrimoniu­m. Wij kunnen uiteraard wel een voorstel doen.”

Als gemeentebe­stuur zijn we vragende partij dat deze plek, die trouwens dicht bij het centrum ligt, wordt opgeknapt. Want nu staat een groot deel van de gebouwen leeg Jules ACHTEN

Schepen

 ?? FOTO WIVA ?? Een groot deel van de gebouwen op de site staat vandaag leeg.
FOTO WIVA Een groot deel van de gebouwen op de site staat vandaag leeg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium