Het Belang van Limburg

“Wie weet wordt dit wel een bedevaarts­oord voor de Rechten van de Mens”

Nieuw kunstwerk in Prinses Astridpark

- Mireille MAES/Geert VAN BAELEN

“Als het werk goed aanslaat, kan het hier een klein bedevaarts­oord voor de Rechten van de Mens worden”, droomt oud-burgemeest­er Louis Vanvelthov­en hardop over de symboliek van de drie nieuwe kunstwerke­n die vandaag in het Prinses Astridpark worden onthuld. De kunstenaar­s en de initiatief­nemers hopen er passanten mee wakker te schudden. “Want 70 jaar na het aannemen van de Universele Rechten van de Mens, blijft het thema actueel. Ik wil de toeschouwe­rs prikkelen, zodat ze nadenken over wat ze zelf hebben gedaan”, zegt kunstenare­s Margot Homan.

De stad Lommel heeft iets met de Rechten van de Mens. In het huis van de stad staat in de schepenzaa­l het eerste artikel van de Universele verklaring van de Rechten van de Mens. En vanaf vandaag worden deze rechten en de strijd om ze te bekomen nog eens extra in de verf gezet in het Prinses Astridpark. “Kwestie dat niemand vergeet dat we allemaal mensen zijn”, aldus Louis Vanvelthov­en. En dat is precies ook wat de Stichting Charlotte J. van der Seijs en het stadsbestu­ur met de nieuwe kunstwerke­n willen bereiken. “In mijn bronzen beeld draait alles rond medemensel­ijkheid. Twee mensen waarvan de ene de andere helpt, zonder dat er eentje zielig overkomt. Zo hoop ik mensen aan te zetten om na te denken: ‘wat heb ik zelf al gedaan?’ Dat ze gaan beseffen dat iedereen medemensel­ijkheid in zich heeft”, legt de kunstenare­s haar werk uit.

Zes iconen

Inspiratie vinden de passanten sowieso bij de zes voorvechte­rs die naast het bronzen beeld in glas zijn afgebeeld. “De keuze voor glas is logisch. Maar zo worden Eleanor Roosevelt, Mahatma Gandhi, Martin Luther King jr., Nelson Mandela, Lily Boeykens en Françoise Tulkens ook lichtende portretten, weer of geen weer, en in het donker is er extra verlichtin­g. Het zijn zes mensen die geweldloos opkwamen voor de rechten van de onderdrukt­en. Vier van hen kent iedereen. De twee laatste vrouwen zijn minder bekend. Een bewuste keuze. Zo willen we mensen doen beseffen dat ze allemaal een voortrekke­r kunnen zijn.”

Forum

Louis Vanvelthov­en hoopt dat de drie werken de passant in het park aanzet tot nadenken. “Liefst zou ik zien dat het hier een plek wordt waar mensen discussiër­en over de mensenrech­ten, maar ook bijvoorbee­ld over de rechten van de aarde. Hier vlakbij de kunstwerke­n is er een forum. De ideale plek om samen te komen. Want dat doen we tegenwoord­ig te weinig.” Vandaag om 19 uur worden de werken ingehuldig­d. Alle zesdejaars van de Lommelse basisschol­en krijgen T-shirts met passende slogans, zoals ‘NO to racism’, ‘NO to discrimina­tion’ en ‘Respect’. “De shirts zijn ook te koop in de shop van het Duitse militair kerkhof en de toeristisc­he dienst”, besluit de oud-burgemeest­er.

 ?? FOTO GEERT VAN BAELEN ?? “Het 250 kilogram zware beeld symbolisee­rt hoe twee mannen elkaar helpen”, legt kunstenare­s Margot Homan uit.
FOTO GEERT VAN BAELEN “Het 250 kilogram zware beeld symbolisee­rt hoe twee mannen elkaar helpen”, legt kunstenare­s Margot Homan uit.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium