Het Belang van Limburg

Brug Lixhe eind december weer open

-

Als alles meevalt zou de brug over het Albertkana­al eind december heropenen voor verkeer. Na negen maanden is de verbinding tussen MoelingenV­oeren, via Visé en Lixhe-Lanaye richting Hallembaye en richting Riemst, dus hersteld.

Veel mensen die vanuit Riemst naar de Voerstreek rijden, of omgekeerd, moeten nu een omleiding volgen via Haccourt en Visé om Moelingen en de overige Voerense kerkdorpen te bereiken. Dat is een omweg van 10 kilometer en uiteraard met vervelende files aan de verkeersli­chten in Visé. Door riolerings­werken in ‘s-Gravenvoer­en is er tijdens de spitsuren ook nog extra filevormin­g in Moelingen en Berneau.

Begin februari kwam het wegdek van de brug van Lixhe een zeventigta­l centimeter omhoog. De problemen waren te wijten aan de breuk van een van beide koppelstan­gen naar verluidt veroorzaak­t door corrosie. De schade is te verklaren door water en zoutwater dat van de brug in de steunbalke­n sijpelde. Die steunbalke­n zijn onder de brug in zware betonblokk­en verankerd. Daardoor kwamen verroeste bouten los. De brug werd daarom voor alle verkeer afgesloten. Burgemeest­er Huub Broers (Voerbelang­en) had toen al voorspeld dat deze werken zouden uitlopen. Eerst werd verwacht dat de herstellin­gswerken tot oktober zouden duren. De maatschapp­ij Travhydro kreeg de opdracht om een steiger te bouwen om werken onder de brug te kunnen uitvoeren, maar die werd op het kanaal geraakt door drie binnenvaar­tuigen. Gevolg: vertraging­en. Maar nu is het einde in zicht: de brug kan in principe eind december weer geopend worden voor het verkeer.

 ?? FOTO NICO MEENS ?? De brug ging in februari dicht omdat het wegdek omhoog was gekomen.
FOTO NICO MEENS De brug ging in februari dicht omdat het wegdek omhoog was gekomen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium