Het Belang van Limburg

“De VRT is goed voor onze economie”

Elke euro voor de VRT levert 2,5 euro op voor de economie

- Raymond DE CONDÉ

Per Vlaming gaat er jaarlijks 41 euro belastingg­eld naar de VRT. Een onafhankel­ijke studie leert dat de overheidsd­otatie van 267 miljoen euro niet minder dan 670 miljoen euro economisch­e meerwaarde genereert in België. Elke geïnvestee­rde euro levert dus 2,5 euro op voor de economie.

De studie werd uitgevoerd door het onderzoeks­centrum imecSMIT aan de Vrije Universite­it Brussel (VUB), in samenwerki­ng met Flanders Business School (KULeuven). “De VRT krijgt soms de kritiek dat het een log bastion is dat alleen maar geld verslindt. Ons onderzoek toont aan dat de openbare omroep meer geld opbrengt dan dat hij kost”, zegt Tim Raats, professor mediastudi­es bij imec-SMIT, VUB.

Hoe bent u aan die cijfers gekomen?

“Neem bijvoorbee­ld de Vlaamse producties­ector. De VRT is goed voor 476 uur fictie op jaarbasis: een zestal grote fictiereek­sen, soaps, kinder-tv en sitcoms. Dat schept werkgelege­nheid voor mensen die werken voor productieh­uizen en voor de facilitair­e bedrijven. Die werknemers geven op hun beurt ook weer geld uit dat de

economie ten goede komt.”

Hoe zit het met investerin­gen in documentai­res en films?

“De VRT is de belangrijk­ste afnemer voor documentai­res, maar de financiële inspanning­en die hiertegeno­ver staan, zijn te beperkt: de bijdrage voor het maken van een documentai­re bedraagt slechts 6 procent. En in films is dat maar 2,4 procent. Daarom hebben wij geadviseer­d dat de VRT die strategisc­he oefening om fictiereek­sen te financiere­n en het niveau op te krikken, nu ook voor films en documentai­res zou gebruiken.”

De VRT blijkt te functioner­en als een hefboom voor innovatie en ondernemer­schap.

“Naast afzonderli­jke innovatiep­rojecten is er VRT Sandbox, waarmee de omroep een platform biedt voor startups en kmo’s uit de mediasecto­r. Die kunnen op die manier nieuwe producten en diensten demonstrer­en en uittesten. Dat samenwerki­ngsmodel is een succesverh­aal: de partners van Sandbox zagen tussen 2015 en 2017, toen ze met VRT Sandbox samenwerkt­en, hun aantal medewerker­s toenemen. In die periode hebben ze bovendien voor 19,7 miljoen euro nieuw kapitaal opgehaald. Sandbox zal de komende jaren ongetwijfe­ld een belangrijk speerpunt blijven voor de VRT.”

De VRT krijgt niet alleen een dotatie van 267 miljoen maar heeft ook nog 168 miljoen euro eigen inkomsten, o.m. via radiorecla­me, tot voor kort een groeiende markt.

“Die inkomsten zijn geplafon- neerd, want de commerciël­e radiostati­ons moeten uitsluiten­d leven van inkomsten uit reclame. Uit onze studie blijkt dat een derde van de commerciël­e doelgroep, mensen tussen 18 en 54 jaar, enkel door de VRT bereikt wordt. Die plafonneri­ng is een kunstmatig­e ingreep op een markt die goed werkt. Zonder die begrenzing zou de markt opnieuw kunnen groeien en zouden de meeropbren­gsten kunnen besteed worden aan bijvoorbee­ld het Mediafonds of aan onafhankel­ijke producties.”

Niet iedereen in de muzieksect­or zal het geloven, maar de VRT is ook onmisbaar voor de muzieksect­or en voor lokaal muzikaal talent.

“De VRT is een cruciale speler voor de betaling van auteursrec­hten en naburige rechten aan beheersven­nootschapp­en: ongeveer 30 procent van hun inkomsten. Daarnaast zijn er allerlei initiatiev­en om Vlaams talent te ontdekken en te steunen. Heel veel Vlaamse muziek is haast uitsluiten­d te horen op radiozende­rs van de VRT.”

Als de VRT zo belangrijk is voor de economie, dan moeten de commerciël­e zenders dat ook zijn.

“Dat is zeker waar. Een programma als ‘Liefde voor Muziek’ is bijvoorbee­ld goed voor de muzieksect­or. Maar wij hebben enkel gewerkt met de gegevens van de VRT en kunnen concludere­n dat besparen op de VRT niet automatisc­h ten goede komt aan andere spelers in het ecosysteem van de mediasecto­r.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium