Het Belang van Limburg

Leopoldsbu­rgse mag na 78 jaar eindelijk zingen op tv

- Nele COUNE

Twee weken geleden gaven de kandidaten van ‘The Voice Kids’ nog het beste van zichzelf, maar vanaf vanavond wordt datzelfde podium vier vrijdagen lang ingenomen door iets oudere zangers en zangeresse­n. In het allereerst­e seizoen van ‘The Voice Senior’ krijgen 60-plussers de kans om te schitteren op televisie. En dat is precies waarom Mariette Cloosterma­ns (78) uit Leopoldsbu­rg op een dag achter haar computer kroop en zich inschreef: “Ik ken geen noot muziek, maar ik heb er altijd van gedroomd om eens op televisie met een orkest te mogen zingen.” ‘Idool’, ‘X Factor’, ‘The Voice Van Vlaanderen’, ‘The Voice Kids’,... Er is geen zangwedstr­ijd op televisie die Mariette Cloosterma­ns niet gezien heeft. Ze droomt er dan ook al haar hele leven van om eens in de schoenen van die kandidaten te staan. Dankzij ‘The Voice Senior’ krijgt de 78-jarige uit Leopoldsbu­rg nu die kans. “Ik ben heel blij dat er nu zo’n wedstrijd is. Ze hadden dat al veel vroeger mogen organisere­n, dan was mijn stem nog beter geweest”, lacht Mariette, die zich altijd over het huishouden heeft ontfermd.

Winnen

Muzikale ervaring heeft ze niet echt. Ze zingt wel al meer dan twintig jaar bij het zangkoor in Leopoldsbu­rg, maar kent naar eigen zeggen geen noot muziek. Dat houdt haar niet tegen om vanavond ‘Liefde Van Later’ van Herman Van Veen te zingen. “Normaal zing ik nooit in het Nederlands, maar ik hou wel van dit nummer”, legt Mariette uit, die als ze zelf mag kiezen het liefst liedjes van Edith Piaf zingt.

Aan ambitie ontbreekt het haar ook niet. “In tegenstell­ing tot de kandidaten van die andere zangwedstr­ijden ambieer ik geen grote carrière meer als zangeres, dat is normaal op deze leeftijd. Maar dat wil niet zeggen dat ik niet wil winnen. (lacht) Iedereen die meedoet, wil toch zo ver mogelijk geraken?” Als

Mariette naar de volgende ronde wil, zal ze een plekje moeten veroveren in het team van Natalia, Walter Grootaers, Helmut Lotti of Dana Winner.

Verzwijgen

Morgenavon­d komt er ook een einde aan een periode van stilzwijge­n voor Mariette. “Ik heb in mijn hele leven nog nooit zoveel moeten verzwijgen”, lacht de weduwe. “Wij mochten tegen niemand iets vertellen, dus daar heb ik mij dan ook flink aan gehouden.” Haar kinderen waren wel op de hoogte van haar deelname en twee vriendinne­n steunden haar van begin tot einde, maar de rest van de familie kwam het nieuws pas te weten toen de eerste trailer op televisie kwam. “Echt verrast waren ze niet, want ze waren wel op de hoogte van mijn droom. Sindsdien proberen ze meer te weten te komen, maar ik zeg altijd hetzelfde: ‘Je zal naar televisie moeten kijken.’”

Of Mariette goed kan zingen, zal vanavond blijken. Dat ze goed kan bakken, is al langer geweten. Al 21 jaar werkt ze als vrijwillig­er op de afdeling palliatiev­e zorg in het ziekenhuis in Hasselt. “Elke woensdag bakken we daar pannenkoek­en voor de patiënten en hun familie. Zulke lekkere, dunne pannenkoek­en vormen een smakelijke afwisselin­g tussen al dat ziekenhuis­eten. En uiteraard zijn we daar ook voor een goede babbel.” Volgende week woensdag zal ze alvast weten wat te vertellen.

 ?? FOTO VTM ?? Mariette Cloosterma­ns zingt ‘Liefde Van Later’ van Herman Van Veen.
FOTO VTM Mariette Cloosterma­ns zingt ‘Liefde Van Later’ van Herman Van Veen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium