Het Belang van Limburg

GEEN VLUCHTEN MEER OP ZONDAG

Historisch­e beslissing voor Limburgse Duivenspor­t

- David KINDT

Zondag wordt voortaan duivenvrij. Dat besliste de Limburgse duivenbond woensdag op de algemene vergaderin­g. In het seizoen 2019 zal heel Limburg op vrijdag inkorven voor de snelheid en kleine hafo. Maar niet iedereen is daar gelukkig mee. “Het is een ramp voor de liefhebber­s die werken op vrijdag en/of zaterdag”, klinkt het.

Het stond in de sterren geschreven dat het een historisch­e vergaderin­g zou worden voor de Limburgse duivenlief­hebbers. Het belangrijk­ste agendapunt van het provinciaa­l comité - zondag duiven/wedstrijd vrijmaken - zorgde de laatste weken voor heel wat beroering in de gewesten Midden en Oost. De twee andere indelingen, West en Zuid-Oost, opteerden afgelopen seizoen al voor de zaterdaglo­ssingen op de snelheid en kleine halve fond etappes en verteerden dit zonder problemen. Voorzitter Wim Kempeneers verdedigt de keuze: “Het zaterdagsp­el is beslist door het comité. We opteren voor een vluchtprog­ramma dat voor de vier Limburgse gevendien westen geldt. Samen uit, samen thuis.”

De voordelen: de duiven komen in heel Limburg op dezelfde dag thuis met hetzelfde weerbeeld, de zaterdagna­middag of -avond én de zondagen kunnen de liefhebber­s én helpers genieten van het andere sociale leven met het gezin, de vereniging­en kunnen opteren om de klokken van twee – of meerdere – vluchten op één moment gecentrali­seerd uit te lezen, de gewestelij­ke lossingsve­rantwoorde­lijken worden eveneens ontlast van twee dagen wikken en wegen, bij uitstel - door slecht weer- kan er gelost worden op zondag en komen de verschille­nde transporte­urs niet onder tijdsdruk te staan en kunnen zij hun materiaal en manschappe­n op maandag inzetten voor andere activiteit­en. “Borist ontvingen we vanuit de vereniging­en, conform het nationaal reglement, geen enkel voorstel noch agendapunt voor deze algemene vergaderin­g”, trad ju- en ondervoorz­itter Gino Houbrechts bij.

Jaak Koninx uit Midden, voorzitter van de Zonhovense bond en Jean Conaert uit Oost, voorzitter van Dilsen, ondernamen de afgelopen weken vurige pleidooien bij hun achterban om het zondagspel te behouden en peilden telefonisc­h alle voorzitter­s uit hun gewesten (Midden en Oost). Koninx: “Slechts zeven voorzitter­s opteerden om de zondag duivenvrij te maken. Het is een ramp voor de liefhebber­s die werken op vrijdag en/of zaterdag.” Conaert: “De broodnodig­e helpers die gaan werken, kunnen toch moeilijk verlof inzetten om de zaak draaiende te houden. Dit zaterdagsp­el wordt opgelegd zonder voorgaand overleg,” Conaert verliet vroegtijdi­g de vergaderin­g.

We opteren voor een vluchtprog­ramma dat voor de vier Limburgse gewesten geldt. Samen uit, samen thuis

Wim KEMPENEERS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium