Het Belang van Limburg

“Ik zal nooit meer pastoor zijn in Kortessem”

Pastoor A.B. (53) reageert op preventiev­e schorsing door bisdom na op leugens gestoelde relatie

- Koen SNOEKX

KORTESSEM - Pastoor A.B. (53) uit Kortessem, die woensdag door het bisdom Hasselt preventief geschorst werd omdat hij een intieme relatie had met een persoon zonder hem te vertellen dat hij priester is, heeft gisteren opnieuw een gesprek gehad met de bisschop. “Hoe lang ik nog geschorst blijf, weet ik niet. Maar ik denk niet dat het mogelijk is dat ik in Kortessem nog ooit opnieuw priester wordt”, zegt A.B. Ondertusse­n wordt naar een oplossing gezocht voor de komende kerkdienst­en in de gemeente.

De preventiev­e schorsing van pastoor A.B. (53) uit Kortessem was gisteren hét gesprekson­derwerp in de gemeente. Woensdag werd A.B. door het bisdom Hasselt op non-actief gezet omdat hij drie jaar lang een intieme relatie had met een man, zonder dat hij die persoon vertelde dat hij een pastoor is. De priester hield tegenover zijn partner jarenlang vol dat hij thuisverpl­eger was, maar toen A.B.’s moeder stierf, kwam de waarheid aan het licht.

Steun

De meningen over de schorsing van de priester zijn in Kortessem verdeeld: van “een pastoor mag toch een relatie hebben” tot “een priester moet celibatair zijn en mag zeker niet liegen over zijn identiteit”. Pastoor A.B. zelf kreeg naar eigen zeggen “veel bemoedigen­de reacties”. “Heel wat gelovigen blijven mij steunen”, zegt hij in een reactie. “‘Wat er ook gebeurd is, we blijven achter u staan’, steken parochiane­n mij een hart onder de riem. Anderen zeggen ‘dat een priester ook maar een mens is’. Die reacties doen mij heel veel deugd”, zegt A.B. Op de intieme relatie die hij drie jaar lang had met een veertiger uit West-Limburg, wil A.B. liever niet ingaan. “Ik ben omwille van deze feiten door de bisschop preventief geschorst. Het is zijn goed recht om dat te doen en ik kan niet anders dan mij erbij neer te leggen”, zegt A.B. Hoe lang de pastoor geschorst zal blijven en hoe zijn toekomst er zal uitzien, weet hij niet. “Ik heb vandaag (gisteren, nvdr.) opnieuw een gesprek met de bisschop en dan zullen we wel zien hoe dit verhaal eindigt. Al denk ik niet dat ik in Kortessem nog ooit als priester zal kunnen fungeren. De mensen in Kortessem hebben hun oordeel over mij gevormd, dus ik denk niet dat ik hier nog ooit mijn taken als priester zal kunnen uitvoeren.”

Heel wat gelovigen blijven mij steunen. ‘Wat er ook gebeurd is, we blijven achter u staan’, steken parochiane­n mij een hart onder de riem

Priester A.B.

Begrafenis­sen

Ondertusse­n wordt er gezocht naar een oplossing voor de komende kerkdienst­en in Kortessem. “De gewone kerkdienst­en zullen door een gepensione­erde priester uit Kortessem geleid worden. Maar gezien zijn leeftijd van 85 jaar is dit geen oplossing voor op langere termijn”, zegt de geschorste pastoor A.B., die naar eigen zeggen “alle hulp wil aanbieden aan zijn plaatsverv­anger, zodat de diensten in Kortessem gegarandee­rd blijven”. Voor de andere plechtighe­den, zoals begrafenis­sen, zal de deken van Borgloon, die verantwoor­delijk is voor de parochiefe­deratie Kortessem, een oplossing zoeken. “Nu zaterdag is er een begrafenis in Vliermaal en daarvoor ben ik nu volop naar een oplossing aan het zoeken”, zegt Marcel Rouffa, deken van Borgloon. “Voor de diensten daarna zal ik samen met het bisdom bekijken wie er als plaatsverv­anger kan optreden.”

 ??  ??
 ?? FOTO HBVL ?? Priester A.B. had ruim drie jaar een relatie met een man die niet wist dat A.B. in werkelijkh­eid priester is.
FOTO HBVL Priester A.B. had ruim drie jaar een relatie met een man die niet wist dat A.B. in werkelijkh­eid priester is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium