Het Belang van Limburg

ANB maakt zeven tamme evers af in Natuurhulp­centrum

ANB euthanasee­rt zeven everzwijne­n in Natuurhulp­centrum om risico op ziektevers­preiding te beperken

- Ruben STEEGEN

OPGLABBEEK - Medewerker­s van het Agentschap Natuur en Bos (ANB) hebben gisteren in het Natuurhulp­centrum zeven tamme evers afgemaakt. De dieren waren begin november in Lommel gevangen. “Een schande”, zegt Sil Janssen. “Wij hadden opvang voor de evers gevonden.” Volgens ANB moesten de dieren worden afgemaakt om veiligheid­sredenen.

OPGLABBEEK - Medewerker­s van het Agentschap Natuur en Bos (ANB) hebben maandagoch­tend de zeven everzwijne­n afgemaakt die begin november in Lommelcent­rum werden gevangen. Dat gebeurde in hun kooi op het terrein van het Natuurhulp­centrum in Opglabbeek, waar de evers al een maand verbleven. “Wij blijven in shock achter”, zegt Sil Janssen. “Hoewel wij opvang voor de evers hadden gevonden, is het ANB maandagoch­tend onaangekon­digd de dieren komen doodschiet­en. Een schande.”

Sil Janssen en zijn medewerker­s moesten maandagoch­tend lijdzaam toekijken hoe de zeven everzwijne­n die al sinds 10 november in het Natuurhulp­centrum verbleven, werden afgemaakt. “En dat terwijl het om perfecte gezonde, tamme dieren gaat waarvoor we pas een nieuwe thuis hadden gevonden”, zegt Sil. “Binnenkort zou het zevental immers naar dierenpark De Zonnegloed in Vleteren verhuizen Voor dat transport hadden we zelfs al goedkeurin­g gekregen van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselket­en (FAVV), weliswaar op voorwaarde dat de dieren na bloedonder­zoek gezond bleken. Zover is het helaas niet kunnen komen.”

Geen overleg

Volgens het Natuurhulp­centrum is de beslissing van het ANB zonder enig overleg genomen. “Medewerker­s van het agentschap stonden hier maandagoch­tend onaangekon­digd voor de deur en hebben mij verplicht de dieren ‘om veiligheid­sredenen’ af te staan. Pure onzin. Het gaat om tamme, uitgezette evers die al een maand door onze dierenarts­en worden gemonitord. De zwijnen zijn perfect gezond. Als het ANB zich daadwerkel­ijk zorgen maakt om mogelijke ziektes, had het meteen in actie moeten schieten. Niet een maand later. Het ANB zou zich beter focussen op het onderzoek naar wie de everzwijne­n heeft uitgezet.”

Het Natuurhulp­centrum is niet van plan om bij de volgende oproep van een loslopend everzwijn nog uit te rukken. “Wat heeft dat voor zin als de dieren een maand later brutaal in hun kooi worden afgemaakt? Als er nog eens wilde everzwijne­n in een centrum opduiken, mag het ANB de problemen zelf gaan oplossen.”

Risico’s afgewogen

Bij het ANB benadrukt men dat het doden van de everzwijne­n een “weloverwog­en, maar de enige verantwoor­de” beslissing was. “Bovendien is er de voorbije weken wel degelijk contact met het Natuurhulp­centrum geweest, maar wij willen geen polemiek opstarten”, benadrukt woordvoers­ter Marie-Laure Vanwanseel­e. “Wij euthanaser­en echt niet voor ons plezier dieren, maar het is onze taak om de veiligheid van het milieu te bewaken”, legt Vanwanseel­e uit. “Op een moment dat er in heel Europa zware inspanning­en worden geleverd om de Afrikaanse varkenspes­t in te dijken, zou het onverantwo­ord zijn geweest om deze dieren te laten leven. Daarom ook dat de everzwijne­n niet naar een ander park konden worden overgebrac­ht en in hun kooi moesten worden afgemaakt. Onze mensen hebben de afgelopen weken alle risico’s afgewogen en met het Natuurhulp­centrum overlegd, maar dit bleek na lang wikken en wegen de enige verantwoor­de beslissing.” De dieren zijn intussen overgebrac­ht naar een loods waar stalen zullen worden afgenomen. “We gaan controlere­n op ziektes, maar ook proberen achterhale­n waar deze everzwijne­n vandaan komen. Het gaat immers om tamme, gekweekte dieren die hoogstwaar­schijnlijk zijn uitgezet.”

De zeven everzwijne­n zouden binnenkort naar een dierenpark in Vleteren verhuizen. Daar konden ze rustig oud worden. Sil JANSSEN Natuurhulp­centrum Opglabbeek

 ?? Foto JEFFREY GAENS ?? Sil Janssen van het Natuurhulp­centrum toont de plek waar de evers in hun kooi werden doodgescho­ten.
Foto JEFFREY GAENS Sil Janssen van het Natuurhulp­centrum toont de plek waar de evers in hun kooi werden doodgescho­ten.
 ?? FOTO JEFFREY GAENS ?? Sil Janssen tussen de bloedspore­n van de doodgescho­ten everzwijne­n: “De volgende keer moet het ANB maar zelf evers gaan vangen.”
FOTO JEFFREY GAENS Sil Janssen tussen de bloedspore­n van de doodgescho­ten everzwijne­n: “De volgende keer moet het ANB maar zelf evers gaan vangen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium