Het Belang van Limburg

Macron verhoogt laagste lonen met 100 euro per maand

Macron neemt concrete maatregele­n

- Luc STANDAERT

PARIJS - De ruim anderhalf miljoen Fransen die het minimumloo­n verdienen, krijgen vanaf januari een loonsverho­ging van 100 euro netto per maand. Dat is de meest opvallende maatregel die de Franse president Emmanuel Macron gisteren aankondigd­e om de revolte van de ‘gele hesjes’ te bezweren.

Macron moest gisteravon­d voor de televisie de toespraak van zijn leven geven om zijn presidents­chap te redden. Want de gele hesjes eisen nu niets meer of minder dan zijn ontslag, vooral uit woede omdat de president nu al drie weken lang nauwelijks iets van zich heeft laten horen.

“Onverschoo­nbaar geweld”

Macron ligt onder vuur vanwege zijn “arrogantie”. Er wordt hem verweten wereldvree­md te zijn en doof voor de verzuchtin­gen van de gewone man. Zijn popularite­it is gezakt tot een schamele 23 procent, terwijl twee derde van de Fransen ondanks het geweld zeggen begrip te hebben voor de gele hesjes.

De president hield gisteren spoedoverl­eg met zijn belangrijk­ste ministers, en de leiders van de vakbonden en de werkgevers­federaties. Gisteravon­d gaf Emmanuel Macron dan vanuit zijn werkkamer in het Elysée een televisiet­oespraak tot de natie, sinds generaal De Gaulle dé manier waarop Franse presidente­n een crisis aanpakken.

In tegenstell­ing tot wat hem overal was aangeraden, begon de president niet met deemoedig mea culpa te slaan. Hij had het over het “onverschoo­nbaar geweld” dat gepaard ging met de “legitieme vragen”. “Geen enkele woede rechtvaard­igt aanvallen op de politie, en vernieling van publiek of privé-eigendom”, aldus Macron, en hij verzekerde de Fransen dat hij “rigoureuze instructie­s” gegeven heeft om het geweld de kop in te drukken.

Concreet

“Maar ik vergeet de verontwaar­diging niet, de woede tegen de nieuwe belastinge­n – die we allemaal geschrapt hebben. De werknemers die ver moeten reizen naar hun werk, de alleenstaa­nde moeders die geen kinderopva­ng kunnen betalen, de gepensione­erden, de gehandicap­ten… Hun problemen dateren niet van gisteren. Ze zijn het gevolg van 40 jaar malaise, en ik wil mijn deel van de verantwoor­delijkheid daarvoor opnemen.”

Macron wil “een Frankrijk waar men waardig kan leven van zijn werk” en somde meteen een reeks heel concrete maatregele­n op. Iedereen die het minimumloo­n verdient (ruim 1.400 euro per maand), zal vanaf januari zijn inkomen met 100 euro netto per maand zien stijgen, “zonder dat dit de werkgevers iets zal kosten”. Overuren worden volledig vrijgestel­d van belasting. De belastingv­erhoging op de pensioenen vanaf 1.200 euro in de maand wordt ongedaan gemaakt voor de pensioenen onder 2.000 euro per maand. En de president roept de werkgevers op om hun werknemers eind deze maand een eindejaars­premie te geven die ook volledig belastingv­rij zal zijn.

Voorts wil Macron een rechtvaard­igere belasting op grote fortuinen en voor grote bedrijven, al was hij daar minder concreet. Tot slot kondigde hij een groot maatschapp­elijk debat in heel Frankrijk aan. “Dit is een historisch moment voor ons land, maar we zullen slagen”, zo besloot de president.

Het was gisteravon­d nog te vroeg om in te schatten welke indruk de president gemaakt heeft, maar de eerste reacties van de gele hesjes waren niet positief.

 ?? FOTO REUTERS ?? Gele hesjes volgen de toespraak van president Macron. Of zijn tegemoetko­mingen voldoende zijn, is maar zeer de vraag.
FOTO REUTERS Gele hesjes volgen de toespraak van president Macron. Of zijn tegemoetko­mingen voldoende zijn, is maar zeer de vraag.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium