Het Belang van Limburg

“Ik wou geen prostituee­s in mijn stad”

Russische ex-agent schuldig aan moord op 78 vrouwen

- Aylin KOKSAL

ANGARSK - De moord en verkrachti­ng van 22 vrouwen had hij al op zijn geweten, maar nu is de Russische ex-politieman Mikhail Popkov (53) ook nog schuldig bevonden aan 56 bijkomende moorden tussen 1992 en 2007. Het maakt van hem Ruslands grootste seriemoord­enaar. En dat allemaal om zijn streek te “zuiveren van immorele vrouwen”.

Mikhail Popkov werd eerst in 2015 levenslang veroordeel­d voor moord op en verkrachti­ng van 22 vrouwen. Nadien bekende hij nog eens 59 moorden, maar voor drie daarvan vond de politie geen bewijs. Zijn slachtoffe­rs waren vrouwen van 18 tot 50 jaar. Popkov, die de bijnaam ‘weerwolf ’ kreeg, slaagde er twee decennia lang in om als politieage­nt te werken zonder van moord verdacht te worden. En ook na zijn pensioen bij de ordedienst­en in 1998 stopte hij niet met moorden. De politie negeerde het bewijsmate­riaal dat erop kon wijzen dat de seriemoord­enaar iemand uit de eigen rangen kon zijn.

Mikhail Popkov noemde zichzelf een ‘schoonmake­r’ omdat hij “de straten van Siberische steden wilde schoonmake­n van immorele vrouwen”. Hij wilde “zijn stad zuiveren van prostituee­s” en benaderde vrouwen die “hun mannen en kinderen thuis achterliet­en en gingen feesten alsof het de laatste dag van hun leven was”. Achteraf bleek dat het merendeel van de slachtoffe­rs geen sekswerker­s waren maar vrouwen met een gezin. Een van hen was een lerares in de muziekscho­ol van zijn dochter Katya. Popkov zocht zijn slachtoffe­rs in restaurant­s en nachtclubs in Angarsk, een stad in Siberië. Hij benaderde dronken vrouwen in zijn politie-uniform en bood hen een rit naar huis aan. In sommige gevallen deed hij dat in zijn dienstvoer­tuig.

Steeds koelbloedi­ger

Voor Mikhail waren de vrouwen ‘ter dood had veroordeel­d’ zodra ze ermee instemden om een drankje met hem te gaan drinken. Drie vrouwen die niet instemden “vergaf” hij. Hij bracht ze naar huis en hielp ze zelfs hun tassen te dragen. De vrouwen die wel instemden, nam Popkov mee naar verlaten plaatsen. Daar verkrachtt­e en vermoordde hij hen met hamers, bijlen, messen of schroevend­raaiers. Sommige slachtoffe­rs hadden tot wel 170 steekwonde­n. Enkele keren had hij seks met het vermoorde slachtoffe­r. Nadien liet Popkov de in stukken gesneden lichamen vaak achter, zodat ze gevonden zouden worden. In één geval onthoofdde hij zijn slachtoffe­r, in een ander haalde hij haar hart eruit. Popkov getuigde geen schrik te hebben om gevat te worden. “Ik ging altijd op dezelfde manier te werk en deed het steeds koelbloedi­ger. Ik had mezelf helemaal onder controle en besefte dat het helemaal niet zo griezelig was. Ik viel ook alleen vrouwen aan die zich gedroegen alsof het hen niets kon schelen waar we heengingen. Die alleen maar aan feestviere­n dachten.”

Na grondig onderzoek bij 3.500 politiemen­sen, werd Popkov in 2012 gevat na een DNA-onderzoek. Later ging hij met de speurders naar de plekken waar de slachtoffe­rs begraven lagen. Hij vertelde dat hij al die vrouwen vermoordde omdat hij zijn vrouw verdacht van overspel. Opvallend is dat hij ook op zoek was naar vrouwen die op zijn moeder leken. Zij zou hem in zijn jeugd mishandeld hebben. Ondanks Popkovs persoonlij­kheidsstoo­rnis werd geoordeeld dat hij niet psychisch ziek is en dus verantwoor­delijk is voor zijn misdaden. “Hij is een moordzucht­ige maniak en heeft een oncontrole­erbare drang om te doden”, aldus speurder Yevgeny Kerchevsky.

Met 78 moorden (en mogelijk nog drie meer) op zijn kerfstok is Popkov de grootste seriemoord­enaar in Rusland. Hij maakte meer slachtoffe­rs dan twee andere beruchte seriemoord­enaars. Zo vermoordde en verkrachtt­e Andrei Chikatilo, alias ‘de slager van Rostov’, 52 vrouwen en kinderen. Alexander Pichushkin, oftewel ‘de schaakbord­moordenaar’, doodde op zijn beurt zowat 60 oude dakloze mannen die hij met alcohol kon lokken.

 ??  ??
 ?? FOTO AFP ?? Mikhail Popkov is de grootste seriemoord­enaar ooit in Rusland.
FOTO AFP Mikhail Popkov is de grootste seriemoord­enaar ooit in Rusland.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium