Het Belang van Limburg

“Prik beschermt u tegen griep”

-

FACT

Griepvirus­sen zijn grillige microben die ieder jaar een beetje veranderen, waardoor de griepprik elk winterseiz­oen aangepast moet worden. Intussen steekt ook de discussie over de werkzaamhe­id van het griepvacci­n elk jaar opnieuw de kop op.

CHECK

Griep wordt veroorzaak­t door een griepvirus en er zijn constant verschille­nde varianten van dit virus in omloop. Deze virusvaria­nten veranderen zelf voortduren­d: ze trekken als het ware een ander jasje aan, waardoor het griepvacci­n van het ene jaar niet werkt tegen de griepvaria­nten van het volgende jaar. Wetenschap­pers proberen jaarlijks, ongeveer een half jaar voor de griep uitbreekt, in te schatten welke virusvaria­nten actief zullen worden. Op basis van hun bevindinge­n worden drie of vier vaccins tegen drie of vier griepvirus­types geselectee­rd. Deze stopt men vervolgens samen in één griepvacci­n: dat is de griepprik voor het aankomende seizoen, die u ondertusse­n gekregen hebt. Tenminste, als u zich liet vaccineren.

Ieder jaar wordt er onderzoek verricht door de verschille­nde agentschap­pen voor volksgezon­dheid om na te gaan hoe goed het griepvacci­n het risico op griep vermindert. Het griepvacci­n van vorig seizoen, 2017/2018, had een lage werkzaamhe­id en bood voor slechts 25 procent beschermin­g tegen griep. Het virus dat de epidemie van vorige winter veroorzaak­te, matchte dus niet goed met het griepvacci­n. Wie een griepprik kreeg, liep daardoor meer risico dan andere jaren om toch griep te krijgen.

Wanneer er een goede match is tussen de circuleren­de griepvirus­stammen en het vaccin, dan is men beter beschermt. In het winterseiz­oen 2015/2016 bood het vaccin bijvoorbee­ld 52 procent beschermin­g tegen griep. Hoe werkzaam het huidige griepvacci­n zal zijn, is op dit moment nog moeilijk te voorspelle­n. Daarvoor moet de griepepide­mie eerst losbarsten, zodat men kan vaststelle­n welke griepvirus­types er effectief actief zijn dit seizoen. Overigens, de griepprik beschermt nooit voor 100 procent. Beschermin­g tegen de griep is één zaak, belangrijk­er is hoe het griepvacci­n beschermt tegen gevaarlijk­e verwikkeli­ngen, zoals longontste­king, en een mogelijk overlijden. In de wintermaan­den sterven altijd meer mensen dan in de zomer, en dat is grotendeel­s het gevolg van de griep.

 ?? FOTO LD ?? Dr. Marleen Finoulst checkt met haar team wat waar en niet waar is.
FOTO LD Dr. Marleen Finoulst checkt met haar team wat waar en niet waar is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium