Het Belang van Limburg

Dodelijke zomer voor fietsers in Limburg

Meer verkeerssl­achtoffers door het mooie weer

- Koen SNOEKX

BRUSSEL/HASSELT - Eén op de drie fietsdoden in Vlaanderen dit jaar kwam om het leven op Limburgse wegen. Dat is één van de opvallends­te conclusies uit de veiligheid­sbarometer van verkeersin­stituut Vias. Het gevolg van een erg dodelijke zomer op de Limburgse wegen.

Van januari tot en met september van 2018 stierven 34 mensen op de Limburgse wegen. Een forse stijging, want vorig jaar verongeluk­ten twintig weggebruik­ers. Twaalf Limburgse verkeerssl­achtoffers zijn fietsers. Met in totaal 164 Vlaamse verkeerssl­achtoffers komt ook een einde aan de daling van het aantal verkeersdo­den. “Het gevolg van een erg dodelijke zomer, waar opvallend veel fietsers het leven lieten”, klinkt het bij Vias. “Veel mensen profiteerd­en van het mooie weer om te fietsen, waardoor de kans op fietsdoden groter wordt.”

HASSELT - Tijdens de eerste negen maanden van 2018 stierven er 34 mensen op de Limburgse wegen. Dat zijn er fors meer dan tijdens dezelfde periode vorig jaar, toen 20 weggebruik­ers het leven lieten. Dat blijkt uit de veiligheid­sbarometer van Vias Institute. De kwetsbaars­ten onder de Limburgse verkeerssl­achtoffers zijn fietsers, met twaalf doden. Ook opvallend: liefst één op de drie fietsdoden in Vlaanderen sterft op de Limburgse wegen.

Tijdens de eerste negen maanden van 2018 telde Limburg in totaal 34 dodelijke verkeerssl­achtoffers. Dat is een forse stijging in vergelijki­ng met dezelfde periode vorig jaar, toen twintig mensen het leven lieten. Van die 34 mensen stierven er twaalf op de fiets, tien in een personenwa­gen, zeven op een brom- of motorfiets, drie te voet en twee in een vrachtwage­n. Met veertien extra verkeersdo­den in 2018 is Limburg de slechtste leerling van Vlaanderen, al is er ook een stijging van het aantal verkeersdo­den in Oost-Vlaanderen (+8), West-Vlaanderen (+3) en Vlaams-Brabant (+1). Alleen Antwerpen kent in 2018 een forse daling: daar stierven tijdens de eerste negen maanden van dit jaar 33 mensen in het verkeer, terwijl er dat in dezelfde periode vorig jaar nog 57 waren.

Fietsdoden

Met 164 verkeerssl­achtoffers tijdens de eerste negen maanden van 2018 (vorig jaar waren het er 162) komt er ook een einde aan de daling van het aantal verkeersdo­den in Vlaanderen. “Dat is het gevolg van een erg dodelijke zomer op de Vlaamse wegen, waar er opvallend veel fietsers het leven lieten”, klinkt het bij Vias Institute. Zo vielen er tijdens de eerste drie maanden van 2018 in Vlaanderen 35 fietsdoden, tien meer dan vorig jaar. “Het mooie weer van de afgelopen zomer moedigde veel mensen aan om een fietstocht te maken, wat de kans op fietsdoden verhoogt.”

Opvallend is ook dat van die 35 Vlaamse fietsdoden er meer dan één op de drie (twaalf in totaal) op Limburgse wegen stierf. Dat Limburg dé fietsprovi­ncie bij uitstek is, zou een mogelijke verklaring kunnen zijn van dat hoge aantal. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) betreurt dat er zoveel fietsers het leven laten in het verkeer. “Dat meer mensen voor de fiets kiezen, is een positieve vaststelli­ng, maar spijtig ge- noeg vertaalt zich dat ook in een stijging van het aantal fietsslach­toffers.”

Daling in Wallonië

Ondanks de dodelijke zomer, was er voor heel België tijdens de eerste negen maanden van 2018 wel nog een daling van het aantal verkeerssl­achtoffers. Met 333 verkeersdo­den stierven er in ons land 4,6 procent minder weggebruik­ers in vergelijki­ng met vorig jaar. Die daling is een gevolg van de goede cijfers voor Wallonië. Zo stierven er op de Waalse wegen in 2018 160 mensen, 10 procent minder dan vorig jaar (177). In het Brussels Hoofdstede­lijk Gewest vielen er negen doden, één minder dan in dezelfde periode vorig jaar. “Er waren nooit minder verkeersdo­den in ons land dan dit jaar”, zegt federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR). “Maar de daling is wel te zwak om de doelstelli­ng van 420 verkeersdo­den in België tegen 2020 te bereiken.”

 ?? FOTO TOM PALMAERS ??
FOTO TOM PALMAERS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium