Het Belang van Limburg

Keuzes maken

- Door Timmie van Diepen REACTIES: DEKERN@HBVL.BE

Na het moment de gloire van premier Michel in zijn favoriete internatio­nale habitat in Marrakech, is het vandaag alweer bittere ernst op het thuisfront. In het parlement moet Michel tekst en uitleg komen geven bij wat er zich de afgelopen dagen afspeelde in de Wetstraat. Een mooi schouwspel was dat allerminst. Met nog veel werk op de plank dient zich een lange periode van instabilit­eit aan. Het komende half jaar, maar mogelijk nog veel langer, wanneer er na de verkiezing­en van 26 mei geen snelle oplossing wordt gevonden en dezelfde minderheid­sregering nog een hele tijd op de winkel zal moeten passen.

In een tijd waarin het woord recessie weer opduikt, de arbeidsmar­kt onder druk staat, er oplossinge­n moeten worden gezocht voor de energievoo­rziening in ons land en doeltreffe­nde maatregele­n nodig zijn voor de bestrijdin­g van de wereldwijd­e klimaatver­andering, heeft het land nood aan daadkracht. De nieuwe minderheid­sregering heeft zichzelf voorgenome­n om op al die werven voort te werken. Dat is lovenswaar­dig, maar ze flirt daarbij wel met de grenzen van grondwet en democratie. Door niet naar de koning te gaan om het ontslag van zijn volledige regering aan te bieden, is Michel I de facto niet gevallen. Maar door de nieuwe samenstell­ing en duidelijk andere accenten waar de premier het zelf over had, valt het moeilijk anders uit te leggen dan het aantreden van Michel II.

Het is dus niet onlogisch dat de oppositiep­artijen vandaag een nieuwe regeerverk­laring willen horen, gevolgd door een vertrouwen­sstemming. Alleen zal Michel dat niet doen. Hij houdt vast aan het idee dat het louter om een herschikki­ng gaat van zijn eerste kabinet, waarvoor hij bij zijn aantreden in 2014 het vertrouwen kreeg van het parlement. Alleen is dat vertrouwen vandaag grondig gewijzigd. De regering kan dus niet anders dan keuzes maken. Wil ze de schijn blijven hoog houden dat het om een bisnummer gaat van Michel I, met nieuwe accenten, dan heeft ze een meerderhei­d van 76 stemmen in de Kamer nodig. In het andere geval moet deze regering zich beperken tot de lopende zaken en het afwerken van de socio-economisch­e restdossie­rs. Dat zal op zich al een hele uitdaging zijn.

Tegelijk moet ook de oppositie keuzes maken. Welk belang wil zij dienen? Haar electorale of het algemene? Als Michel het vertrouwen niet vraagt en de oppositie beslist om een motie van wantrouwen in te dienen tegen deze regering, dan moet ze ook maar zeggen hoe het verder moet. Zomaar eisen om de pensioenle­eftijd terug te brengen tot 65, zoals de PS gisteren deed, is niet serieus. De aanzet voor sociaal-economisch­e hervorming­en is gegeven door Michel I, het is nu zaak om de komende maanden en jaren vol te houden, niet om de inspanning­en plots af te bouwen.

Zomaar eisen om de pensioenle­eftijd terug te brengen tot 65, zoals de PS gisteren deed, is niet serieus

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium