Het Belang van Limburg

Luchtverke­ersleiders in opstandna “bijna-botsing” vliegtuige­n

- Karsten LEMMENS

LUIK - Op 6 september kwamen twee vliegtuige­n boven Luik gevaarlijk dicht tegen elkaar. Volgens luchtverke­ersleiders werd een ramp net vermeden. Volgens hen is de veiligheid van ons luchtruim in gevaar.

Het oosten van Luik, 6 september. Een passagiers­vliegtuig, net opgestegen op Brussels Airport, wijkt uit om slecht weer te ontwijken. Daarbij komt het pal in de aanvliegro­ute van een landend toestel terecht. De bevoegde luchtverke­ersleider in de controleto­ren in Steenokker­zeel heeft het niet gezien. De vliegtuige­n, een van een Turkse chartermaa­tschappij en een van een Duitse luchtvaart­maatschapp­ij, botsen bijna. Gelukkig treedt het interne waarschuwi­ngsysteem van de vliegtuige­n in werking. Zo werd een ongeval nipt vermeden. “Anders was het niet proper geweest”, zegt een luchtverke­ersleider. “Het was een bijna-ongeval”, zegt een andere. “Het risico op een botsing was echt groot.” Drie luchtverke­ersleiders bevestigen het voorval boven Luik. De betrokken collega zou nadien, totaal van slag, naar huis zijn gegaan.

Bij de Air Accident Investigat­ion Unit (AAUI), het orgaan onder de FOD Mobiliteit dat zulke incidenten bekijkt, luidt het dat er toch geen onderzoek werd geopend. “Er was een incident, maar dat werd niet als serieus bestempeld”, luidt het. “Omdat de toestellen nog net op de rand van de veiligheid­smarge van 1.000 voet (304 meter, nvdr.) bleven.”

Onrust

Over de ernst van het incident verschille­n luchtverke­ersleiders dus van mening met het controleor­gaan. Volgens de verkeersle­iders is het incident bovendien exemplaris­ch voor een gebrekkige veiligheid­scultuur binnen Skeyes, het vroegere Belgocontr­ol. Dat schrijven ze in een brief aan de directie van Skeyes. “Veiligheid is voor u een holle slogan”, werpen ze hun CEO Johan Decuyper voor de voeten.

Ze reageren daarmee op uitspraken van Decuyper, die op 7 december in De Standaard stelde dat er geen tekort is aan mensen, maar dat het “wel op de limiet zit”. Hij zei ook dat het aantal ernstige incidenten onder zijn leiderscha­p sterk is gedaald. De auteurs, die zeggen dat de brief gedragen wordt “door 95 procent van de collega’s”, klagen over een chronisch gebrekkige bezetting. Zo zouden er maar 84 luchtverke­ersleiders zijn op een voorzien aantal van 104. Dat leidt volgens hen tot een te hoge werkdruk, met reeksen van meer dan tien werkdagen, en nefaste gevolgen voor de veiligheid. De luchtverke­ersleider die betrokken was bij het incident van september zou toen al zijn tiende werkdag op rij hebben gepresteer­d.

Daar komt bovenop dat het luchtverke­er boven België almaar complexer wordt. “Vroeger was het enkel Zaventem, nu is het een Chinese puzzel die we moeten leggen”, zegt een ervaren luchtverke­ersleider. “We krijgen goed betaald maar dat voelt soms aan als bibbergeld.”

Puur geluk

“Ooit gaat er iets gebeuren”, zegt een andere. “Dat we tot nu aan rampen zijn ontsnapt valt enkel aan puur geluk te wijten. De directie wil precies wachten tot er iets zoals in Überlingen gebeurt, maar wij niet.” In Überlingen botsten in 2002 twee vliegtuige­n. Op 23 februari kwamen ook al eens twee vliegtuige­n gevaarlijk dicht bij elkaar ten zuidoosten van Leuven. Ze naderden elkaar tot 208 meter terwijl dat minimaal 304 meter moet zijn. Toen opende het AAIU wel een onderzoek.

In het gesprek met De Standaard vorige week zei CEO Decuyper dat de implementa­tie van ‘Just Culture’ – een aanpak waarbij alle incidenten worden gerapporte­erd – de veiligheid gevoelig verhoogt. Ook zei hij mensen aan te werven, maar dat het een tijd duurt om hen op te leiden. Over het incident van september wilde Skeyes, ook na herhaaldel­ijk aandringen, niet reageren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium