Het Belang van Limburg

“Je voelt de angst in de straten”

-

STRAATSBUR­G - Een groep van veertig Truienaars die het Europees Parlement in Straatsbur­g bezocht hadden, zaten gisteravon­d opgesloten in de kelder van een restaurant vlakbij de plek van het incident.

Terwijl de politie de klopjacht op de dader opende, riep Roland Ries, burgemeest­er van Straatsbur­g, iedereen op om binnen te blijven. “Ik was samen met een groep van veertig Limburgers aan het eten in de kelder van een restaurant vlakbij de kathedraal, op een paar minuten van de plek waar geschoten is”, zegt het Truiense Europarlem­entslid Hilde Vautmans (Open Vld). “Op dat moment kwam het bericht van de schietpart­ij. Een Roemeens meisje dat alles had zien gebeuren kwam in paniek het restaurant binnengelo­pen. Ze had de slachtoffe­rs op straat zien liggen. Daarna hebben de uitbaters de deur en poort van het restaurant gesloten.” Vautmans kon vanop de binnenkoer van het restaurant toch een blik op straat werpen. “Je zag niemand op straat. Over de stad hing een ijzige stilte. Je voelde de angst in de straten.” Na enkele uren gingen de deuren van het restaurant weer open en mocht het gezelschap naar buiten. “Maar we waren nog geen minuut buiten of de politie stuurde ons weer naar binnen. We mogen niet in de buurt van het hek komen, dus het lijkt wel dat ze hier dicht in de buurt aan het zoeken zijn naar de dader”, vertelde Vautmans gisteren kort voor middernach­t. Maar paniek was er niet. “We kunnen niet anders dan blijven wachten. We zitten in een kelder zonder ramen, dus we zitten hier veilig.”

Het was Vautmans eerder op de dag al opgevallen dat er ongewoon strenge controles plaatsvond­en aan het Europees Parlement. “Er werd gezegd dat dat vanwege de acties van de gele hesjes was, maar met de gebeurteni­ssen van vanavond in het achterhoof­d lijkt het me niet ondenkbaar dat de veiligheid­sdiensten informatie hadden dat er iets op til was.”

 ?? FOTO AFP
FOTO REUTERS ??
FOTO AFP FOTO REUTERS
 ?? Foto HBVL ?? Hilde Vautmans zat met veertig Truienaars vast in de kelder van het Europees Parlement in Straatsbur­g.
Foto HBVL Hilde Vautmans zat met veertig Truienaars vast in de kelder van het Europees Parlement in Straatsbur­g.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium