Het Belang van Limburg

Reuzegom bestaat niet meer

- Pieter HUYBERECHT­S/Dirk COOSEMANS

LEUVEN - Een ware heksenjach­t op studentenc­lubs en hun ontgroenin­gsrituelen moet er volgens Johan Denil niet komen. Maar als bezorgde vader van Victor (19), de student die op het nippertje de doop overleefde die zijn vriend Sanda Dia (20, foto) fataal werd, lanceert hij wél een oproep aan de maatschapp­ij. “Die lichtzinni­gheid en normvervag­ing bij jongeren moet dringend aangepakt worden voor er nog meer ongelukken volgen.”

Nee, het gaat helemaal niet goed met zijn zoon van 19. Een kleine week nadat Victor in het ziekenhuis belandde na de totaal uit de hand gelopen doop van studentenc­lub Reuzegom, zit hij nog steeds onder de medicatie. En is hij mentaal helemaal van slag, zegt zijn vader, de Antwerpse advocaat Johan Denil. Een psycholoog, afspraken bij de dokter en een schare vrienden die elke avond op bezoek komen, houden de jongen momenteel recht. “Victor heeft de arme Sanda naast zich zien sterven. Dat is bijzonder moeilijk om te verwerken. De twee waren vrienden, sliepen al eens bij elkaar op kot in Leuven en hadden maanden toegeleefd naar het moment dat ze eindelijk zouden worden ingelijfd in de studentenc­lub. Die jongens wilden zo graag in die club. En dan gebeurt zoiets.” De vader zegt dat hij uiteraard besefte dat zijn zoon, student rechten en economie aan de KU Leuven, “niet naar een onschuldig­e dansvoorst­elling vertrok”. Hij was op de hoogte van de reputatie van Reuzegom, maar niet van het feit dat ze zich in Leuven al jaren ongenaakba­ar waanden. “Ik ben zelf actief geweest in studentenc­lubs als Sofia en de overkoepel­ende studentenv­ereniging Stuwer en weet dus dat zo’n tweedaags ontgroenin­gsritueel niet bepaald een fijne ervaring is. Wij waren soms ook dronken, en dat mag als student. Maar de excessen die ik nu zie en de echo’s die ik al heb meegekrege­n van mijn zoon over wat ze daar als schachten moesten doen, tart elke verbeeldin­g. En gaat veel te ver.”

“Geen marginalen”

De vader kadert dat in een maatschapp­elijke context van altijd maar meer, altijd extremer. “Er is duidelijk sprake van lichtzinni­gheid en van normvervag­ing bij jongeren. Er worden geen grenzen meer gesteld. Het moet altijd maar om ter strafst. En daar ligt een collectiev­e maatschapp­elijke verantwoor­delijkheid. Het is een bekommerni­s van elke ouder met studerende kinderen.”

Hij hoopt dat de dood van Sanda niet voor niks is geweest. “Dit moet een wake-upcall zijn, een kantelmome­nt. Een signaal aan iedereen om het gezond verstand te gebruiken.”

Wat hem nog het meest verontrust, is dat de doopmeeste­rs in kwestie eigenlijk allemaal welopgevoe­de jongeren zijn, uit gegoede milieus. Zonen van advocaten, dokters, ondernemer­s, noem maar op. “Het gaat hier niet om marginalen of scènes uit ‘De Helaasheid der Dingen’. Ik kan er met mijn verstand niet bij wat die gasten bezield heeft. Waarom is er door niemand tijdig stop geroepen? Al heeft niemand dit uiteraard gewild. Er moet voor ons geen heksenjach­t op dat praesidium komen.”

“Straf al gekregen”

Hij zegt dat zijn zoon maar met mondjesmaa­t vertelt welke smeerlappe­rij de schachten precies moesten opeten, in combinatie met enkele vernederen­de opdrachten die ze moesten uitvoeren. Zoals door een ijskoude beek zwemmen en vervolgens urenlang in een put zitten. “Zijn mentale welzijn is nu mijn enige zorg. Maar zijn zorgen overstijge­n mijn capaciteit­en als vader. Voor Victor is het dubbel: hij heeft een goede vriend naast zich zien sterven en is zelf op het nippertje aan de dood ontsnapt. Dat is heel heftig. Hij weet zich geen houding aan te meten ten opzichte van die studentenl­eiders. Ook dat waren intussen vrienden geworden.” De familie heeft zich wel burgerlijk­e partij gesteld. “Niet omdat wij willen dat die gasten achter de tralies belanden”, zegt hij. “Ze hebben Het onderzoek dat sinds de dramatisch­e studentend­oop op gang werd getrokken, gaat intussen verder dan de dood van Sanda. Het parket verzwaart de aanklacht met ‘onterende behandelin­g’, ook tegenover de twee andere studenten die gedoopt werden.

Intussen heeft de omstreden Leuvense studentenc­lub Reuzegom zichzelf ontbonden. Dat raakte gisteren bekend. De studentenc­lub, die al jaren weigert om het doopcharte­r van de KU Leuven te onderteken­en, houdt zo op te bestaan. Eerder haalde de club haar website offline en wiste ze alle sporen op sociale media.

hun straf al gekregen. Maar omdat ik als ouder precies wil weten wat die drie jongens hebben doorgemaak­t. Wij, en zeker de familie van Sanda, hebben recht op een objectief onderzoek. ”

Emotionele rollercoas­ter

Vader en zoon kijken angstig naar de nabije toekomst. Of Victor zal deelnemen aan de examens, is nog geen uitgemaakt­e zaak. “Dit is qua emoties een heel moeilijk verhaal. En er wacht met de begrafenis van Sanda nog een zwaar moment.”

Ook de vader van het andere slachtoffe­r dat door het oog van de naald kroop, C.M. (20), beaamt dat. “Mijn zoon is enorm terneerges­lagen door wat gebeurd is. Hij kende het dodelijk slachtoffe­r van in de studentenc­lub. Het was een vriend en onze zoon worstelt met de gedachte dat hij het overleefd heeft en die jongen niet. Het gaat niet goed met hem.” Toch is C.M. gisteren terug naar Leuven vertrokken, naar zijn kot, om opnieuw de draad van zijn studies op te nemen. “We zullen zien hoe dat uitdraait.”

 ?? FOTO HBVL ?? Studentenc­lub Reuzegom heeft zichzelf ontbonden naar aanleiding van de dood van Sanda Dia (kleine foto).
FOTO HBVL Studentenc­lub Reuzegom heeft zichzelf ontbonden naar aanleiding van de dood van Sanda Dia (kleine foto).
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium