Het Belang van Limburg

“Het ultieme doel? Gratis les voor miljoenen leerlingen wereldwijd”

PXL-lector Koen Timmers start samen met Jane Goodall onderwijsp­latform in Afrika

- Aylin KOKSAL

HASSELT - PXL-lector Koen Timmers uit Hasselt lanceert volgend jaar zijn innovatief leerplatfo­rm in Afrika. Dat doet hij in samenwerki­ng met Jane Goodall, de bekende Britse antropolog­e en biologe. Op termijn wil Koen een miljoen leerlingen gratis les geven via Skype. “Soms kan je met technologi­e iets doen wat met papier en pen onmogelijk is.”

Drie jaar geleden kwam Koen Timmers op het idee om leerlingen en leerkracht­en wereldwijd digitaal te verbinden. Zijn ambitie begon toen de Hasselaar met zijn laptop via Skype lesgaf aan tientallen vluchtelin­gen in Kenia. “Er worden steeds nieuwe technologi­sche tools ontwikkeld om het onderwijs te versterken en om de kinderen op een interactie­ve manier iets bij te leren. In Afrika en in de rest van de wereld.” Timmers bouwt nu moderne scholen – ‘Innovation Labs’ – in Afrika en op andere continente­n. “Ik wil graag focussen op thema’s als het klimaat, armoede en gendergeli­jkheid.”

Jane Goodall

De PXL-lector maakt er een levenstaak van om kinderen wereldwijd te helpen. Eerder bracht hij met zijn project Climate Action 69 landen samen om over het klimaat te praten. Dit jaar maakte hij voor de tweede keer kans op de Global Teacher Prize, de award voor beste leerkracht ter wereld waaraan 1 miljoen dollar voor projecten vast hangt. “Dat was in Dubai, en daar heb ik veel bedrijven en interessan­te mensen leren kennen. Toen ik mijn idee aan hen voorstelde, vonden ze het wel leuk, maar niemand wilde er geld voor geven.” Tot hij met zijn Innovation Labs op de proppen kwam. “Dat zijn scholen waar technologi­e centraal staat en waar leerlingen beschikken over tablets, laptops, interactie­ve borden en veel meer.”

Grote bedrijven als Lego, Microsoft en Skype hapten toe en wilden met de leerkracht samenwerke­n. “Ik vroeg 10.000 euro voor elke samenwerki­ng, want zoveel kost het om één Innovation Lab te bouwen.”

Koen TIMMERS Toen volgde nog een opsteker: Koen werd gecontacte­erd door Jane Goodall, de Britse antropolog­ie en biologe die bekend werd door haar onderzoek naar het sociale leven van chimpansee­s. Goodall bestiert het project Roots and Shoots dat jongeren inspireert om in actie te komen voor een betere leefomgevi­ng. “We wilden allebei iets op poten zetten rond gratis en innovatief lesgeven. Roots and Shoots is in 140 landen actief, in Tanzania alleen al werken er 200.000 mensen voor. Dankzij de samenwerki­ng met Jane Goodall staan nu al duizend leerkracht­en te popelen om via Skype les te geven.”

Les vanop de Noordpool

Het eerste Innovation Lab opent in Tanzania, maar er komen ook scholen in Oeganda, Nigeria, Palestina, Marokko en Brazilië. En die verschille­n sterk van het traditione­le onderwijs.“Leerlingen die een vak vanbuiten leren, vervolgens overhoord worden en dan overgaan naar een volgend onderwerp,... dat zie ik niet zitten.

Wij maken een eigen curriculum waarin interactie­f leren en technologi­e centraal staan. Zo werken we samen met Lego en met de makers van de game Minecraft om leerlingen interactie­f te laten nadenken, bijvoorbee­ld over klimaatopw­arming. De kinderen krijgen klassieke vakken als wiskunde en biologie, maar dan aangevuld met een Skypeles. Ze krijgen bijvoorbee­ld les van een leraar uit het Noordpoolg­ebied die hen vertelt over de diersoorte­n die daar leven.

Zoiets blijft je als leerling toch beter bij dan de leerstof uit de grijze boeken die ik als kind voor me kreeg.”

Nochtans heeft Timmers ook een handboek ontworpen. “Maar dan een digitaal boek, ‘Global Goals’, dat iedereen gratis mag downloaden. VIA Don Bosco wil dat boek nu al in 140 landen gebruiken. Het is door vrijwillig­ers in tien talen vertaald, waaronder Spaans en Russisch.” Niet dat onderwijs volgens Koen louter rond technologi­e moet draaien. “Het belangrijk­ste is dat je een slimme afwisselin­g maakt. Een leerkracht is een pedagogisc­he ingenieur die iets moet kunnen uitleggen en zin moet geven om bij te leren over onderwerpe­n zoals gendergeli­jkheid. We moeten leerlingen laten nadenken over wat het probleem is. Een kritische geest en creativite­it, dat zijn de skills die mensen vandaag nodig hebben om zich van de rest te onderschei­den. Daar is technologi­e een goede tool voor. Soms kan je er iets mee doen wat je met papier en pen niet kunt.”

Een leerkracht uit het Noordpoolg­ebied die via Skype vertelt over de diersoorte­n die daar leven: zoiets blijft je als leerling toch beter bij

 ?? FOTO BELGA/AFP
FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR ?? Koen Timmers werkt voor zijn Innovation Labs samen met Jane Goodall, legendaris­ch voor haar onderzoek naar chimpansee­s.
FOTO BELGA/AFP FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR Koen Timmers werkt voor zijn Innovation Labs samen met Jane Goodall, legendaris­ch voor haar onderzoek naar chimpansee­s.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium