Het Belang van Limburg

Zeven leden van maffiaclan blijven in de gevangenis

Advocaat stelt neutralite­it van onderzoeks­rechter in vraag

- Nancy VANDEBROEK

TONGEREN - Zeven personen die vorige week zijn opgepakt in de marge van het grootschee­pse internatio­nale onderzoek tegen de Italiaanse maffia, blijven in de cel. Dat heeft de raadkamer in Tongeren gisteren beslist. Philip Daeninck, een van de advocaten van de verdachten, hekelde na afloop het onderzoek en stelde de neutralite­it van de onderzoeks­rechter in vraag. Opvallend: Het gaat om de onderzoeks­rechter die zijn collega Joris Raskin opvolgde in het voetbalsch­andaal.

Het Limburgse luik tegen de Italiaanse maffia startte in 2017, nadat de federale gerechteli­jke politie inlichting­en had gekregen over Antonio Costadura (44). Volgens de Italiaanse autoriteit­en is hij één van de spilfigure­n van de maffiaclan ‘ndrangheta in Calabrië. De man, een geboren Genkenaar, verbleef met zijn vriendin Claudia en dochter in een appartemen­t in Maasmechel­en. Het koppel werd er woensdag in alle vroegte ingerekend en aangehoude­n. De Italianen hebben om de uitleverin­g van Costadura gevraagd. De zes anderen die in het Limburgse luik van het onderzoek zijn aangehoude­n, worden ook verdacht van cocaïnesmo­kkel vanuit Colombia via de haven van Antwerpen naar Nederland en Duitsland. De raadkamer heeft ook hun verblijf in de gevangenis verlengd.

Niet verhoord

“Het Limburgse dossier is een beetje een lappendeke­n”, legt Philip Daeninck uit, de advocaat van een 44-jarige man van Marokkaans­e origine uit Maasmechel­en. “We vernamen via de media dat het grote onderzoek blijkbaar in Italië wordt gevoerd. In het Limburgse dossier is daar geen spoor van terug te vinden. Sterker nog: de hoofdverda­chte (Costadura, nvdr.) is niet eens verhoord geweest. Ik heb overigens nog nooit meegemaakt dat een hoofdverda­chte, hoewel hij zich in een Belgische cel bevindt, volledig afwezig is in een onderzoek dat naar hem wordt gevoerd. Problemati­sch is dat de onderzoeks­rechter gegevens uit een ander dossier van mijn cliënt heeft gehaald om het Limburgse luik van het onderzoek in te vullen. Hij heeft daarvoor de bevoegdhei­d niet.”

Beroep

Veelzeggen­d is de timing volgens de advocaat: “De onderzoeks­rechter voegt op 4 december een dossier toe met belastende elementen en de volgende dag vinden de invallen en arrestatie­s plaats. Zo ontstaat indruk dat de onderzoeks­rechter dit dossier louter toegevoegd heeft om bijkomende elementen tegen mijn cliënt te kunnen aanvoeren. De vraag rijst of hij dus nog onpartijdi­g is en neutraal, wat essentieel is voor een onderzoeks­rechter. De raadkamer ging echter niet over tot vrijlating van mijn cliënt, maar wij tekenen hoger beroep aan.”

 ?? FOTO HBVL ?? Antonio Costadura wordt gezien als een spilfiguur binnen de Italiaanse maffiaclan ‘ndrangheta.
FOTO HBVL Antonio Costadura wordt gezien als een spilfiguur binnen de Italiaanse maffiaclan ‘ndrangheta.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium