Het Belang van Limburg

Scenario’s

-

BRUSSEL - Premier Michel gaat ervan uit dat hij geen vertrouwen moet vragen. En de oppositie kan hem daar niet toe dwingen, blijkt uit advies van de juridische dienst van de Kamer.

1. N-VA geeft Michel het vertrouwen

“Dan is dit geen minderheid­sregering maar een regering die gedoogsteu­n krijgt vanuit de oppositie”, zegt Hendrik Vuye, Kamerlid voor Vuye&Wouters en professor staatsrech­t. “Dan moet de regering niet voor elk KB de goedkeurin­g vragen aan de Kamer.” Voor wetsontwer­pen moet dan wel telkens opnieuw een meerderhei­d worden gezocht. “En dan kan N-VA dwarsligge­n als het ontwerp hen niet zint.”

2. Constructi­eve motie van wantrouwen

“Om die goed te keuren, heb je minstens 76 Kamerleden nodig (op 150) én de naam van een opvolger voor de premier. Die wordt dan formateur. De zittende regering is dan ontslagnem­end en gaat in lopende zaken”, zegt Vuye.

3. Gewone motie van wantrouwen

“Ook als die wordt goedgekeur­d door een meerderhei­d van de parlements­leden, moet Michel geen ontslag nemen. Doet hij dat wel, dan is de koning aan zet”, zegt Vuye. “Wat mij betreft is een regering die het vertrouwen niet heeft gekregen, een regering in lopende zaken. Ze moet zich steeds laten indekken door de Kamer en dus onderhande­len met de fracties, bijvoorbee­ld voor een KB over de Arbeidsdea­l. Doet de regering dit niet, dan zullen de vakbonden dit KB ongetwijfe­ld aanvallen bij de Raad van State”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium