Het Belang van Limburg

Garnalenpe­llerspech

- Onze Wetstraatj­ournalist Yves Lambrix geeft zijn eigenzinni­ge kijk op de mensen achter de schermen van het politieke toneel

De mens ontdekt geen nieuwe oceanen als hij de moed niet heeft om de kust uit het oog te verliezen. Als er één politicus is die deze beeldspraa­k van de Franse Nobelprijs­winnaar Literatuur André Gide maar al te goed begrijpt, is het Sander Loones. 39 jaar oud, zoon van VU-parlements­lid Jan Loones en kleinzoon van de Oostduinke­rkse oorlogsbur­gemeester Honoré Loones, scout en advocaat, lid van VU-jongeren en Jong-N-VA, echtgenoot en vader van drie kinderen, redder aan zee en garnalenpe­ller, studievrie­nd van Theo Francken en vertrouwel­ing van Bart De Wever. Net geen maand heeft hij als minister van Defensie mogen proeven van het pluche van de Wetstraat, tot de Marracrash zaterdagav­ond genadeloos toesloeg. In de Wetstraat in Brussel liggen nu eenmaal meer politieke landmijnen dan op het Limburgple­in in Hasselt. Vraag dat maar aan Steven Vandeput, die zijn opvolger een granaat (uit stof, gevuld met zaadjes van de klaproos) cadeau deed. Kan het nog symbolisch­er? Zijn eerste strepen verdiende Sander Loones als jurist bij het studiebure­au van de federale Dienst Vreemdelin­genzaken, waar hij werkte voor cdH-staatssecr­etaris Melchior Wathelet. De eerste versnellin­g kwam er in 2010, toen hij Theo Francken opbelde om hem zijn expertise op het vlak van migratie aan te bieden. Meteen belandde hij mee aan tafel van de regeringso­nderhandel­ingen en ging hij aan de slag als hoofd van de N-VA-studiedien­st. Versnellin­g twee kwam er in oktober 2014, toen hij Europarlem­entslid werd, als opvolger van Johan Van Overtveldt die de ministerpo­st Financiën kreeg. Later dat jaar werd hij verkozen als ondervoorz­itter van N-VA. Op 12 november werd naar versnellin­g drie geschakeld: met zijn eedafleggi­ng als defensiemi­nister zou Sander Loones het nieuwe gezicht van zijn partij in West-Vlaanderen worden. Dat sprookje duurde exact 27 dagen, tot de versnellin­gsbak het zaterdagav­ond definitief begaf.

“Ik zal geen reisbureau Sander Loones zijn. De focus zal op het inhoudelij­ke liggen. Ik betracht diezelfde nuchtere Limburgse aanpak”, zei de man tijdens zijn eerste en enige werkbezoek, twee weken geleden aan Belgische militairen in het Zweedse Karlskrona. Enkele dagen later voegde hij de daad bij het woord: in een mail uitte minister Sander Loones zijn ongenoegen over De Kern waarin ik hem had vernoemd. De toon en boodschap waren dermate vriendelij­k en hoffelijk dat een vlaag van sympathie opwelde. Zoveel sereniteit verdient kansen. Maar Marracrash besliste daar anders over. In afwachting van een nieuwe job en verkiezing­en kan de kustjongen uit Oostduinke­rke zich voorlopig toeleggen op zijn geliefkoos­de hobby. Want zei Sander Loones een maand geleden zelf niet dat hij in garnalen pellen zoveel beter is dan zijn politieke kustconcur­renten Bart Tommelein, Geert Bourgeois en Hilde Crevits?

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium