Het Belang van Limburg

May op Europese bedeltocht

Britse premier vangt bot: geen nieuwe Brexit-onderhande­lingen

- Marc VAN DE WEYER

BRUSSEL - De positie van de Britse premier Theresa May was gisteravon­d meer dan ooit onzeker met onbevestig­de berichten dat voldoende leden van haar eigen Conservati­eve fractie een motie van wantrouwen tegen hun leider willen afdwingen. De premier maakte gisteren een rondreis langs Europese hoofdstede­n in de hoop op tegemoetko­mingen die de Brexit-deal alsnog aanvaardba­ar moeten maken, met name voor haar Conservati­eve achterban. Een kansloze ondernemin­g, bleek in Den Haag, Berlijn en Brussel.

Ontbijt in Den Haag, lunch in Berlijn en de avondboter­ham in Brussel. Dat was de Europese tournee waar de Britse premier zichzelf gisteren op trakteerde na haar roemloze aftocht in het Britse Lagerhuis van de dag tevoren. Daar had ze de voor gisteravon­d geplande stemming over de Brexit-deal met de resterende 27 EU-leden uitgesteld omdat er, zoals ze zelf toegaf, een verpletter­ende nederlaag zat aan te komen. Maar May bleef er bij dat de deal de juiste en bovendien de enig mogelijke is om tot een ordelijke Brexit te komen en dus zou ze Europese partners om ‘verduideli­jkingen’ gaan vragen bij de backstop, het in het Verenigd Koninkrijk meest aangevocht­en deel van het akkoord.

De backstop, eigenlijk een Amerikaans­e sportterm (het veiligheid­snet in honkbalsta­dions dat ballen moet tegenhoude­n), moet ervoor zorgen dat bij afwezighei­d van een nieuwe handelsrel­atie tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk na 2020 de grens tussen Ierland en Noord-Ierland ‘hard’ wordt. Dat zou volgens het huidige akkoord vermeden worden door het hele Verenigd Koninkrijk langer in de douane-unie te houden. Alleen is niet duidelijk hoe lang en kan Londen ook niet eenzijdig een eind maken aan die situatie. Er zouden ook uitzonderi­ngsmaatreg­elen voor Noord-Ierland gelden, wat dan weer onaanvaard­baar is voor de DUP, de NoordIerse unionisten van wier parlementa­ire steun May en haar minderheid­sregering afhankelij­k zijn.

Auto

Hoe Theresa May dit alsnog aanvaardba­ar wil maken voor haar passionele Brexit-aanhang was gisteren totaal onduidelij­k. Noch haar goede vriend Mark Rutte, noch Angela Merkel, noch JeanClaude Juncker of Donald Tusk gaven haar enig vooruitzic­ht op een aanpassing van het akkoord dat voor een aantal EU-landen toch al te veel toegevinge­n aan de Britten omvat. Aan de Brexit-deal wordt niet getornd, dat was de boodschap die May van Merkel meekreeg in een regenachti­g Berlijn (waar ze ook nog eens secondelan­g de deur van haar auto niet openkreeg toen ze bij de bondskanse­larij werd voorgerede­n). “Er komt geen verdere opening van het terugtrekk­ingsakkoor­d”, aldus de bondskanse­lier achteraf. Maar er waren wel “verduideli­jkingen” mogelijk. Ook in Brussel wachtte haar dezelfde onwrikbare boodschap vanwege Commissiev­oorzitter Jean-Claude Juncker en EU-president Donald Tusk.

Vandaag krijgt ze in Dublin diezelfde tekst nog eens te horen van de Ierse premier Leo Varadkar. In het Ierse parlement zei Varadkar gisteren dat de Britten om de chaos van een Brexit zonder afspraken te vermijden, twee dingen kunnen doen: hun exit uitstellen of hem ongedaan maken. Het was de eerste keer dat een Europese regeringsl­eider uitdrukkel­ijk verwees naar de uitspraak van de EU-rechters van maandag die zo’n eenzijdige intrekking mogelijk maakt.

Wantrouwen

May keerde na haar vruchteloz­e EU-bedeltrip terug naar Londen, waar geruchten gonsden over een motie van wantrouwen binnen de Lagerhuisf­ractie van haar eigen Conservati­eve Partij. In november zond oer-Brexiteer Jacob Rees-Mogg als eerste een brief naar de bevoegde partij-instantie waarin hij zijn vertrouwen in May als partijleid­er opzegde. Maar er volgden toen niet genoeg collega’s zijn voorbeeld om het aantal van 48, dat nodig is om een stemming af te dwingen, vol te maken. Volgens nieuwszend­er Sky News was dat nu wel het geval. Volgens andere media (nog) niet.

 ?? FOTO'S EPA-EFE/RTR ?? De ontvangst van May door Rutte, Merkel en Juncker was telkens hartelijk, maar op het einde van de dag kwam de Britse premier toch van een kale reis thuis.
FOTO'S EPA-EFE/RTR De ontvangst van May door Rutte, Merkel en Juncker was telkens hartelijk, maar op het einde van de dag kwam de Britse premier toch van een kale reis thuis.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium