Het Belang van Limburg

Huawei-erfgename achter tralies

Arrestatie telecom-topvrouw nieuw hoofdstuk in handelsoor­log VS-China

- Marc VAN DE WEYER

VANCOUVER - De vrees voor een handelsoor­log tussen de VS en China is dezer dagen een van de redenen voor aanhoudend­e onrust op de beurzen. Die vrees is nog wat aangewakke­rd na de aanhouding begin deze maand in Canada – op Amerikaans verzoek – van Meng Wanzhou, dochter van de oprichter van de Chinese telecomgig­ant Huawei. Een arrestatie tegen de achtergron­d van de verbeten strijd om de hegemonie op de telecommar­kt.

Meng Wanzhou (46) werd aangehoude­n in Canada toen ze op doorreis was van Hongkong naar Mexico. Volgens de VS heeft Wanzhou als financiële nummer één van Huawei internatio­nale banken misleid over de banden van haar bedrijf met een telecomope­rator die actief is in Iran. Daardoor maakte ze zich schuldig aan schending van het Amerikaans­e handelsemb­argo tegen dat land. Als ze uitgelever­d wordt, kan Meng Wanzhou in de VS tot 30 jaar cel krijgen. Gisteren beraadde het Hooggerech­tshof van de Canadese deelstaat British Columbia zich verder over het verzoek van Meng Wanzhou’s advocaat om haar op borgtocht vrij te laten zodat ze in een van haar luxeflats in Vancouver kan verblijven. Gevreesd wordt dat ze dan toch gebruik zou kunnen maken van een van haar zeven paspoorten om het land te ontvluchte­n. De borgsom is voor haar miljardair­sfamilie immers geen punt.

Spionage

De arrestatie van Wanzhou leidde tot stormen van verontwaar­diging in de Chinese media en tot fel protest van de Chinese bij de Canadese regering. De aanhouding gisteren van een gewezen Canadese diplomaat in China zou een begin van vergelding kunnen zijn. De affaire speelt tegen de achtergron­d van de handelsoor­log en de strijd om de technologi­sche suprematie tussen de Verenigde Staten en China. Washington beweert al jaren dat Huawei een spionagege­vaar vormt maar heeft die beschuldig­ingen recent fel opgevoerd. In februari riepen de Amerikaans­e inlichting­endiensten CIA, NSA en FBI op om de producten van Huawei om veiligheid­sredenen te bannen. Ze vermoedden dat Huawei zijn apparatuur zou (laten) gebruiken om de Amerikanen te bespionere­n. Washington porde ook zijn bondgenote­n aan om het Chinese bedrijf te mijden. Sindsdien startten onder andere Canada, Australië en ook ons land een onderzoek.

5G-netwerk

De inzet is op dit ogenblik vooral de invoering van het 5G-netwerk, de zeer aanstaande vijfde generatie van mobiele datanetwer­ken. De grote producente­n van gsmnetwerk­en jagen op de vetste con- tracten en onder economisch­e nationalis­t Trump zijn wellicht alle middelen goed om een concurrent van de eigen kampioenen te hinderen. Vooral een Chinese rivaal, nu Chinees president Xi Jinping met Made in China 2025 een strategie heeft opgezet om Chinese techbedrij­ven tot de meest innoverend­e ter wereld te maken – en in één weg de Verenigde Staten te onttronen.

Volksleger

De beschuldig­ing dat China zijn telecombed­rijven inschakelt in spionage is volgens kenners nooit bewezen (terwijl van VS-bedrijven wel vaststaat dat ze zich daarvoor geleend hebben) maar zet steeds meer Westerse overheden aan tot voorzichti­gheid. EUcommissa­ris voor de digitale markt Andrus Anzip riep vrijdag nog op tot “behoedzaam­heid” in de omgang met Chinese bedrijven omdat die te makkelijk onder druk gezet kunnen worden om mee te werken aan spionageca­mpagnes.

In het specifieke geval van Huawei komt daar nog bij dat oprichter Ren Zhengfei, de vader van Meng Wanzhou, een oud-officier van het Chinese Volksleger is.

 ??  ??
 ?? Foto EPA-EFE ?? Meng Wanzhou is CFO bij Huawei.
Foto EPA-EFE Meng Wanzhou is CFO bij Huawei.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium