Het Belang van Limburg

“Beetje meer Dewaest”

De januskop van Joakim Maehle: defensief kwetsbaar, offensief topper

- Marnik GEUKENS

U kent de Romeinse god Janus? Hij had letterlijk twee gezichten. Figuurlijk houdt de vergelijki­ng met Joakim Maehle (21) zeker steek. De Deense beloftenin­ternationa­l is één van de vele Genkse ruwe diamanten die met de week meer gaan fonkelen. Maar de offensief vaak imposante rechtsacht­er laat defensief nog te vaak steken vallen. “Ik moet een beetje meer Dewaest worden”, beseft Maehle op de vooravond van de Europese match van alles of niks tegen Sarpsborg. “We zullen maturiteit moeten tonen, zoals op Anderlecht.”

De Deen wil lessen trekken uit het al dan niet recente verleden.

Les van Sarpsborg

KRC Genk verloor dit seizoen slechts één keer in Europa. De 3-1 in Noorwegen werd tegelijk de enige zege van Sarpsborg 08 in de groepsfase van de Europa League.

Joakim Maehle: “Sarpsborg is een verschrikk­elijk vervelende tegenstrev­er, dat hebben we ginds aan den lijve ondervonde­n. Alles wat ze deden, stond in functie van ons te beletten om te voetballen. Ze zochten voortduren­d de duels en probeerden op hun spekgladde kunstgrasm­at elk balverlies opportunis­tisch af te straffen. Dat plan hebben ze uitstekend uitgevoerd, ook hun sterkte op stilstaand­e fases buitten ze optimaal uit.”

“Het is aan ons om morgenavon­d hun zwakke plekken te zoeken. Met een snelle balcircula­tie moet dat lukken. Brengen we ons geijkte combinatie­voetbal, dan kloppen we hen, daar ben ik zeker van. Het speelt in ons voordeel dat één punt volstaat, Sarpsborg moét winnen. Niet dat wij op een puntje willen speculeren, maar het helpt om niet te snel ons geduld te verliezen.”

Les van Malmö

Racing serveert morgen zijn tweede matchbal. De eerste werd op Malmö van dichtbij onbegrijpe­lijk in het net gesmasht. De tegenstrev­er zat op de baseline nochtans al uitgeteld op de knieën.

Joakim Maehle: “In Malmö hebben we leergeld betaald. Een 0-2voorspron­g mag je op verplaatsi­ng nooit uit handen geven. Ik pleit daar mee schuldig. We hebben het er achteraf met de trainer ook uitgebreid over gehad. Hij heeft Jere Uronen en mij apart genomen, samen hebben we uitgebreid de beelden geanalysee­rd. Te vaak waren we beiden weg. De restverded­iging werd verwaarloo­sd. Natuurlijk kenden we die principes al langer, alleen liep die avond misschien wel té vlot. We speelden zo goed dat we die derde goal wilden maken. Malmö strafte het af, zo gaat dat in Europa. Ik ben er zeker van dat het een belangrijk­e les is geweest, die we niet snel zullen vergeten.”

Les van Aalborg

Les van Kortrijk

Vorige zaterdag was Maehle opnieuw de sigaar. Zijn te slappe interventi­e stelde Rolland in staat om De Sart de Kortrijkza­anse gelijkmake­r aan te bieden.

Joakim Maehle: “Ik heb al grote stappen gezet op defensief vlak. Maar op sommige momenten komt nog steeds aan de oppervlakt­e dat ik opgeleid ben als aanvaller. Ik ben soms nog “te romantisch”, zoals de coach het noemt. Ik probeer dingen voetballen­d op te lossen, terwijl er momenten zijn dat die bal ten koste van alles wegmoet. (Grijnst) Ik moet iets meer Dewaest worden, agressieve­r en genadeloze­r. Ook dat is een proces, dat ik nog moet doorlopen.” Heel opvallend is de volwassen manier waarop Maehle omgaat met mindere prestaties en kritiek. Mentaal moet hij ijzersterk zijn. Een cadeau dat hij meekreeg van zijn vorige club Aalborg.

Joakim Maehle: “Ik heb tijdens mijn opleiding niets voor niets gekregen. Op mijn 15de kreeg ik oorspronke­lijk geen eerste contract, op mijn 17de werd ik aanvankeli­jk ook niet gekozen om de stap te zetten naar de A-kern. Telkens kregen vijf tot zes ploeggenot­en de voorkeur. Maar ik heb nooit opgegeven, uiteindeli­jk werd ik telkens opgevist. Ik ben geen opgever en die ervaringen hebben me sterker gemaakt.”

Les van Anderlecht

In die mate dat Maehle één van de volgende Genkse exportprod­ucten dreigt te worden. Zijn offensieve raids worden met de week spectacula­irder. Op Charleroi werkte hij ook nog eens af als een volleerd spits. Ook vanavond wil hij beslissend zijn, maar niet door wild vooruit te stormen. Maehle kiest voor Anderlecht als referentie­match.

Joakim Maehle: “Omdat we nergens beter stonden dan op Anderlecht. We gaven er amper iets weg, toonden geduld én structuur. Zo moeten we het ook tegen Sarpsborg doen. Gecombinee­rd met aanvallend­e acties zoals in Gent, bijvoorbee­ld. In Gent en Anderlecht bewezen we ook dat we meteen kunnen rechtveren na een ontgoochel­ing, na respectiev­elijk Sarpsborg en Malmö. Ik ben ervan overtuigd dat we ook nu klaar zijn om deze finale tot een goed eind te brengen.”

 ?? FOTO BELGA ?? Maehle treurt in Sarpsborg. “Een verschrikk­elijk vervelende tegenstrev­er.”
FOTO BELGA Maehle treurt in Sarpsborg. “Een verschrikk­elijk vervelende tegenstrev­er.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium