Het Belang van Limburg

“We zien wel wat er in Sevilla gebeurt”

Wanneer zelfs twaalf punten mogelijk niet volstaan

- Van onze verslaggev­er Bob FAESEN in Izmir

Gisteren reisde Standard al af naar Turkije voor zijn laatste poulematch in de Europa League. Bij winst tegen Akhisarspo­r morgen komen de Luikenaars op twaalf punten, maar zelfs dan zijn ze afhankelij­k van het resultaat in Sevilla. “Maar erin geloven doen we altijd”, zegt CEO Alexandre Grosjean.

De Standard-spelers mochten zich opmaken voor een stevig reisprogra­mma. Gisteren, na de ochtendtra­ining op de Académie, ging het van Liège Airport naar Izmir. Daar verblijft de selectie vannacht, vandaag volgt een anderhalf uur durende busreis richting Akhisar. In dat kleine Turkse plaatsje speelt de ploeg van Michel Preud’homme morgen. Na de match is het de bus weer op richting Izmir, pas vrijdag keert de Luikse delegatie terug naar huis in Luik. Logistiek nogal een ondernemin­g dus. De reden hebben we al gegeven: Akhisar is klein, heel klein. “Werkelijk niets te beleven”, zei Geoffrey Mujangi Bia, ex-speler van de Turkse bekerwinna­ar, ons nog voor de heenwedstr­ijd En dan valt de temperatuu­r er ook nog best tegen.

Geschieden­is

Een weinig memorabele locatie voor Standard om geschieden­is te schrijven, want dat kan morgenavon­d. Als het wint en het in Sevilla-Krasnodar tegenvalt, zal het de eerste ploeg ooit zijn die met twaalf punten de groepsfase van de Europa League niet overleeft. “Je moet er altijd in geloven”, zegt Alexandre Grosjean, CEO van de Luikse club. “We maken nog kans en zullen wel zien wat er zich in Sevilla afspeelt. Er is zeker hoop, maar

Alexandre GROSJEAN laat ons focussen op onze eigen match. We pakten thuis negen op negen. Uit wonnen we nog niet en Akhisar zal ook zijn eer willen redden. Als we winnen hebben we met 12 op 18 een campagne neergezet waar we ons niet voor hoeven te schamen, ook al blijkt het onvoldoend­e.” En toch, met zulke gekke scenario’s ga je altijd terugdenke­n aan waar het is misgegaan. “Thuis (vooral tegen Sevilla, nvdr.) hadden we meer kunnen scoren en in Krasnodar had een gelijkspel gekund”, haalt Grosjean op. Financieel blijft de Europese overwinter­ing bijzonder interessan­t. “Een miljoen euro extra zou dat betekenen. Ik ken geen Belgische club die daar geen profijt van zou hebben. En je weet nooit of je daarna nog kan doorstoten. In een eventuele volgende ronde treffen we waarschijn­lijk een gro- te club, maar in een knock-outfase is alles mogelijk. We hebben al getoond dat we fantastisc­he dingen kunnen doen.”

Weinig transferve­rkeer

Over dat laatste heeft Grosjean zeker geen ongelijk. Standard kende dit seizoen grote hoogtes. De 3-1-overwinnin­g tegen Club Brugge was indrukwekk­end, de thuiszege tegen Sevilla zelfs nog meer. Maar door die altijd weer terugkeren­de wisselvall­igheid staan de Rouches pas achtste in de competitie. “We staan op één punt van de top zes en ook de nummer vijf STVV is niet veraf. Dat is beter dan vorig jaar. Playoff 1 blijft ons doel, maar we blijven sereen en bekijken het over de lange termijn”, klinkt de nuance.

Nog volgens Grosjean hoeven we in Luik niet al te veel transferve­rkeer te verwachten komende winter. “Het is niet onze bedoeling om de kern te versmallen. Financieel zijn we een pak gezonder. Er is zeker geen noodzaak om in januari een sterkhoude­r te laten gaan. Wat inkomende transfers betreft: als er zich opportunit­eiten voordoen, gaan we die analyseren. Preud’homme heeft voorlopig nog geen verlanglij­st ingediend en we zijn er ook nog niet mee bezig. De focus gaat nu op de match tegen Akhisar en de drie resterende competitie­wedstrijde­n voor de winterstop.”

Als we winnen hebben we met 12 op 18 een campagne neergezet waar we ons niet voor hoeven te schamen, ook al blijkt het onvoldoend­e

Zonder Cavanda -

Luis Pedro Cavanda is niet mee afgereisd naar Turkije. Voor de rechtsback, die out was met een schouderbl­essure, is het nog te vroeg. Ook Pocognoli (adductoren) en Djenepo (geschorst) zijn er niet bij. Er zakken 204 Standard-fans af naar Turkije.

DE VOLLEDIGE KERN: Gillet, Ochoa, Bodart, Goreux, Vanheusden, Kosanovic, Fai, Miangue, Luyindama, Laifis, Agbo, Cimirot, Carcela, Carlinhos, Mairn, Lestienne, Bastien, Mpoku, Sa, Emond, Oulare Als Standard morgen meer punten pakt dan Sevilla, overwinter­t het altijd. Indien de Luikse club wint én Sevilla thuis Krasnodar, wordt het ingewikkel­d. Dan komen drie ploegen op 12 punten en wordt het doelsaldo in de onderlinge duels tussen Standard, Krasnodar en Sevilla bepalend. Standard, dat met 5-1 onderuit ging in Andalusië, staat er op dat vlak het slechtst voor. Als Sevilla met 4-0 of vijf goals verschil wint van Krasnodar, wipt Standard nog over de Russen. Anders is zelfs een 0-10-overwinnin­g tegen het al uitgeschak­elde Akhisarspo­r onvoldoend­e. Voor Standard is het dus hopen dat Krasnodar het niet op een akkoordje gooit - bijvoorbee­ld een salonneder­laag van 1-0 – en niet verliest.

 ?? Foto PHOTO NEWS ?? Grosjean verwacht geen grote transferdr­ukte in januari. “Het is niet de bedoeling om de kern te versmallen.”
Foto PHOTO NEWS Grosjean verwacht geen grote transferdr­ukte in januari. “Het is niet de bedoeling om de kern te versmallen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium