Het Belang van Limburg

“Roger van Dobbit is een held”

- Geert HOUBEN

Een vliegende spade, een alarm op een geopende broekrits, een elektrisch­e stoel om uw gsm op te laden… Henk Rijckaert (44) maakt het allemaal. Voor zijn theatersho­w ‘Maker’ komt hij uit zijn werkkot en vertelt hij met aanstekeli­jk enthousias­me wat hij geleerd heeft. De kracht van de eigen handen, het prutsen en proberen. En wanneer heeft u nog eens iets gemaakt? “Wij hebben de reflex om iets weg te gooien als het stuk is. Heb toch geen schrik om het eens zelf open te schroeven. Er kan niets fout lopen, want het is toch al kapot.”

Op zijn YouTubekan­aal de Koterij dropt Henk Rijckaert elke dinsdag een filmpje over een nieuwe waanzinnig­e en nagenoeg compleet nutteloze uitvinding. Zijn kunnen demonstree­rt de Gentse comedian nu ook op het podium. “Alles is zelf gemaakt voor ‘Maker’. Het decor, mijn grappen natuurlijk, de liedjes en zelfs mijn kleren. Uiteraard gebruik ik vele zelf bedachte attributen tijdens de show. Wat dat allemaal is, wil ik nog niet prijsgeven. Allez, ééntje dan: een rookringet­jesgeweer.”

Waarom doe-het-zelven als onderwerp van een comedyshow?

“Al twee jaar ben ik bezig met dingen zelf te maken. Goed voor bijna 100 aflevering­en op YouTube. Ik kan me erin uitleven, wat experiment­eren. ‘Maker’ is een logisch verlengde ervan. Wij zijn zaken aan het verleren. Vroeger repareerde­n en maakten wij nog zelf dingen. Op een of andere manier zijn wij onhandig geworden. Mensen zijn tegenwoord­ig meer met hun hoofd dan met hun handen bezig. Als iets kapot gaat hebben we de reflex om het onmiddelli­jk weg te gooien. Heb geen schrik om eens iets open te schroeven. Duik in het avontuur.”

Het tv-programma Team Scheire zit vol met makers. Het is een filosofie hoorde ik een van heb zeggen. Klopt dat?

“Ergens wel. Een maker is iemand die de wereld naar zijn hand durft te zetten. Doe het zelf eens. Pas uw omgeving aan. Laat u niet stoppen door producente­n van allerhande toestellen die hun spullen laten crashen. Ze maken ons bang dat we als we zelf aan de slag gaan, de garantie verliezen of het helemaal om zeep gaat. Ze schatten ons dommer in dan we zijn. We zijn toch plots niet allemaal achterlijk geworden? Maar maker zijn gaat evengoed over eenvoudige dingen zoals je sokken stoppen. Een maker of het aanpassen van de omgeving aan je noden zit in iedereen. Dat doe je al wanneer je een bierviltje onder de poot van een onstabiele terrastafe­l steekt.”

Ben je de nieuwe Roger, maar dan zonder Dobbit?

“Ik ben een grote fan van Roger. Hij is een held. Alleen koppelt hij er altijd een nuttig aspect aan. Zelf voer ik eerder eh.. rare fantasieën uit.”

Maak je alleen maar nutteloze dingen?

“Nutteloos? Je kan er muziek mee maken! Met mijn tennisrack­etgitaar toch. Zo zijn er nog dingen die je in de show zal ontdekken. Maar ik maak ook zelf kasten en tafeltjes. En neen, niet alleen van Ikea.”

Ben je van nature een handige harry of ben je bij iemand in de leer gegaan?

“Ik heb er altijd veel interesse in gehad. Veel heb ik van mijn handige nonkels en vader geleerd. Ik ben nieuwsgier­ig hoe dingen in elkaar zitten. Vervolgens ga je zelf wat dingen veranderen, wat kennis en vaardighei­d opbouwen. Door veel te oefenen en je creativite­it en fantasie te gebruiken kom je al een heel eind.”

Heb ik na het zien van je show zin om een muur te slopen?

“Ik wil dat je buiten komt met buik- en kaakpijn van het lachen. Ergens hoop ik wel dat de toeschouwe­r zelf eens gaat proberen om iets te repareren als iets kapot gaat. Dat ze niet meer de automatisc­he reflex hebben van ‘ik kan dat niet’. Als het mislukt, heb je tenminste een cool verhaal en weet je dat het zo niet moet. Je hebt dan toch wat bijgeleerd.”

Je gaat ver in het makerschap. Je zet zelfs een makerbeurs op poten?

“Klopt. Een ‘Maker Faire’ in Gent. Maar noem het geen beurs, dat klinkt zo saai. Ik noem het liever een kermis voor makers. Iedereen krijgt er de kans om gedurende een weekend te tonen wat hij kan. Heel breed. Van kantklosse­n tot robots. De meest maffe dingen komen aan bod. Er gaan veel creatieve mensen rondlopen.”

Nog iets: op je cv staat landbouwin­genieur. Doe je daar nog wat mee?

“Dat is een verkwist diploma. Anderzijds komen er veel technische inzichten uit mijn opleiding voort. Ook een goeie comedian heeft de skills van ingenieur nodig. Kritisch zijn, dingen in elkaar proberen te steken, kennis van zaken hebben.”

→ ‘Maker’, Henk Rijckaert, try-out 15/12 De Velinx Tongeren. Première 11/1 CC De Herbakker Eeklo, 25/1 CC Beringen, 2/2 Casino Houthalen-Helchteren en 15/3 Palethe Pelt, www.henkrijcka­ert.be

 ?? FOTO LISA GOETHALS ?? Henk Rijckaert: “Heb geen schrik om eens iets open te schroeven. Duik in het avontuur.”
FOTO LISA GOETHALS Henk Rijckaert: “Heb geen schrik om eens iets open te schroeven. Duik in het avontuur.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium