Het Belang van Limburg

Wielerclub Aalst stopt

Limburg verliest opnieuw een toporganis­atie

- Freddy VAES

De wielerclub uit Aalst-bij-Sint-Truiden stopt. Daarmee verliest onze provincie weer een toporganis­atie. De laatste jaren richtten zij immers een wedstrijd voor de Beker van België voor junioren in. Nadat eerder het openingslu­ik van Brustem van de kalender werd geveegd, is dit een nieuwe opdoffer voor het wielrennen in Limburg.

Wellicht wordt Brustem, weliswaar op een iets lager niveau, weer opgepikt. In Aalst kan daar geen sprake meer van zijn. Hun bondsnumme­r is geschrapt. De club stopt dus met bestaan.

“Het hing al een paar jaar aan een zijden draadje”, legt clubsecret­aris Victor Pennings uit. “Tot voor enkele jaren richtten we drie wedstrijde­n in. Dat werd nadien herleid tot twee: een topcompeti­tie voor nieuweling­en en een beker van België voor junioren. Twee jaar geleden moesten we noodgedwon­gen beslissen om enkel nog de beker voor junioren te organisere­n. Het feit dat onze oude datum in maart werd ingepalmd en we moesten verhuizen naar het seizoenein­de, had daar mee te maken.”

Financiën

“Maar ook het steeds maar groeiende financiële plaatje was daar niet vreemd aan. Het was voor ons niet meer mogelijk om nog aan de nodige fondsen te geraken. Vorig jaar kostte deze bekerwedst­rijd ons 17.000 euro. Dat is een pak geld. Al een paar jaar hebben we moeten toeleggen. In het verleden konden we onze kas elk jaar spij- zen met één of twee eetdagen, maar ook daar komt elk jaar minder volk op af.”

Geen 40ste editie

“Bovendien kalft ons bestuur elk jaar verder af. Onze voorzitter had al aangegeven dat hij wegens gezondheid­sproblemen moet stoppen. Eigenlijk bleven we nog met slechts vier mensen over. Allemaal zeventigpl­ussers. Jonge krachten vinden die hun schouders onder de clubwerkin­g willen zetten, blijkt onmogelijk. Ook de nieuwe VZW-wetgeving die eraan komt, maakt het allemaal een stuk moeilijker. Zo zal men een begroting moeten indienen en moet het voorziene bedrag drie maanden voor de wedstrijd op de rekening van de VZW staan. Lukt dat niet, dan moeten de clubleden zelf aanvullen, anders volgt er een faling. Dingen waar wij op onze leeftijd niet meer mee willen bezig zijn.” Normaal zou het dit jaar de 39ste editie worden. “We hadden graag de 40 gehaald maar dat is ons dus niet gelukt”, besluit de secretaris.

 ?? Foto FV ?? De laatste spurt in Aalst.
Foto FV De laatste spurt in Aalst.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium