Het Belang van Limburg

Bende ontkleurt en verkoopt rode mazout

- Shauni DEFERM

De rechter heeft gisteren monsterboe­tes uitgesprok­en voor een bende die 7,1 miljoen liter rode brandstof ontkleurde en doorverkoc­ht via tankstatio­ns in onder andere Beringen, Genk, Maasmechel­en en Hechtel-Eksel. De Genkse M.S. (40) kreeg vijf jaar cel, een boete 21.427.323 euro en een beroeps- en koopmansve­rbod van tien jaar. Hij ontkleurde samen met zijn broer 7,1 miljoen liter mazout. Ze ontdoken zo 1,6 miljoen euro aan accijnzen en btw. In dit dossier stonden nog dertien anderen terecht, waaronder de ex-president van de Hells Angels. Hij werd samen met een andere beklaagde vrijgespro­ken. Voor alle overige betrokkene­n waren er behalve gevangenis­straffen voor maar in totaal liefst 130.452.532 euro aan geldboetes.

In het voorjaar van 2012 ging Genkenaar M.S. van start met zijn handel. Samen met zijn broer hield hij zich bezig met de ontkleurin­g van goedkope huisbrando­lie. Zo werd de rode mazout omgezet in glashelder­e diesel, die tegen de marktprijz­en doorverkoc­ht kon worden via verschille­nde tankstatio­ns. De accijnzen die de Genkenaars van Turkse origine hierdoor ontliepen, staken ze in eigen zak. In totaal gaat het om 1,6 miljoen euro en een winst van zo’n 4,4 miljoen euro. In het buitenland kochten de broers in totaal 244.600 kilogram van het ontkleurin­gsmiddel Torsil, waarmee ze in tweeënhalf jaar tijd 7,1 miljoen liter diesel produceerd­en. Op papier werd de stookolie via een frauduleus systeem aan de hand van valse facturen doorverkoc­ht aan buitenland­se bedrijven, maar in werkelijkh­eid kwam de witte diesel op onze zwarte markt terecht. Om de politie te snel af te zijn, bedachten de broers een plannetje. Het ontkleurin­gspoeder werd verstopt in geheime loodsen in onder andere HouthalenH­elchteren. Verder moesten stromannen de fiscale schuldenbe­rgen als sneeuw voor de zon laten verdwijnen via sterfhuisc­onstructie­s. Hierbij werd het overgeblev­en geld keer op keer doorgeslui­sd naar een splinterni­euwe firma, waardoor de Genkenaars zonder verpinken hun handeltje verder konden zetten. Buiten de broers waren nog dertien personen en vijf bedrijven bij de zaak betrokken. Twee beklaagden, waaronder de ex-president van de Hells Angels, kregen de vrijspraak.

Motorbriga­de

De ontkleurin­gspraktijk kwam al op 28 januari 2013 in het vizier. De motorbriga­de van Douane & Accijnzen controleer­de per toeval een vrachtwage­n. De brandstoft­ank bleek gevuld met 420 liter rode gasolie, getankt in een tankstatio­n in Genk. Tijdens een huiszoekin­g twee weken later was er opnieuw een vaststelli­ng toen een Roemeense chauffeur zijn vrachtwage­n voltankte met deze ontkleurde brandstof. Toch konden de mannen nog enige tijd doorgaan met hun handel. Gisteren kwam er, een half jaar na de eerste zitting, uiteindeli­jk een uitspraak voor de Tongerse correction­ele rechtbank. In zijn vonnis was de rechter niet mals voor de broers. Hij stuurde M.S. voor vijf jaar naar de gevangenis en beval de onmiddelli­jke aanhouding, gezien de man momenteel in Turkije verblijft. Zijn broer werd voor vier jaar naar de cel gestuurd. De overige beklaagden kregen celstraffe­n tussen de 6 en 24 maanden. Maar vooral de geldboetes liepen zeer hoog. In totaal gaat het om een monsterbed­rag van ruim 130 miljoen euro, te verdelen onder de veroordeel­den afhankelij­k van hun rol in de zaak. Meester Bert Partoens, die de voortvluch­tige M.S. bijstaat, wenste niet te reageren op het vonnis: “Het is natuurlijk een zeer zware straf, maar ik heb mijn client nog niet kunnen spreken. Of we hoger beroep aantekenen, staat niet vast.”

 ?? FOTO RDR ?? De bende werd uiteindeli­jk opgerold in Opglabbeek.
FOTO RDR De bende werd uiteindeli­jk opgerold in Opglabbeek.
 ??  ??
 ?? Foto TVL ?? Er werden ook verschille­nde luxewagens in beslag genomen.
Foto TVL Er werden ook verschille­nde luxewagens in beslag genomen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium