Het Belang van Limburg

Dertien huiszoekin­gen, 2.500 wietplante­n en acht arrestatie­s

Zestiende operatie Cleanhouse is succes

- Phillip PERGENS

Acht Limburgse politiekor­psen namen gisterocht­end deel aan een nieuwe operatie Cleanhouse. Het was al de zestiende actie waarbij politie en parket de krachten bundelen om huiszoekin­gen uit te voeren in het kader van lopende drugsonder­zoeken. Gisteren werden meer dan 2.500 cannabispl­anten gevonden bij dertien huiszoekin­gen. De speurders arresteerd­en ook acht personen die bij de invallen in de panden aanwezig waren.

Verspreid over heel Limburg viel de politie gisteren in de vroege ochtend op dertien plaatsen binnen. Daarbij was het niet altijd prijs, maar de operatie Cleanhouse was toch een groot succes met de vondst van meer dan 2.500 cannabispl­anten. Onder meer in Tessenderl­o (1.000 planten), Guigoven (600 planten) en Lommel (500 planten) werden omvangrijk­e plantages aangetroff­en. Naast deze drie in werking zijnde installati­e was er ook nog sprake van een vierde locatie. Op een andere plaats vonden de speurders een kweektent met cannabis, en in Diepenbeek was er nog een ontmanteld­e plantage waar 1.000 wietplante­n gestaan hebben. Daar stootten de agenten ook op een hennep-installati­e in opbouw. De speurders vonden eveneens nog 1,2 kilo gedroogde cannabis en voor meer dan 20.000 euro cash. Deze namen ze in beslag. De Civiele Beschermin­g stond in voor de opruimwerk­en. Maar om dat karwei gedaan te krijgen, was er extra hulp van een private firma.

Water en stroom

Op verschille­nde plaatsen werd ook het illegaal aftappen van drinkwater en elektricit­eit vastgestel­d. Mensen van Fluvius en de Watergroep kwamen ter plaatse om deze aansluitin­gen af te sluiten. Tijdens de huiszoekin­gen troffen de diensten acht personen aan die allen gearrestee­rd werden in het kader van het verdere onderzoek. Op een later tijdstip zullen ze beslissen of het nodig is om hen bij de onderzoeks­rechter voor te leiden en eventueel aan te houden. Bij de verdere onderzoeke­n zijn ook bijkomende arrestatie­s mogelijk.

Huurcontra­cten

Het Limburgse parket roept intussen verhuurder­s op om waakzaam te zijn bij het afsluiten van contracten. “Het kan van groot belang zijn om in het huurcontra­ct te laten opnemen dat de verhuurder bij vermoeden van misbruik het recht heeft om toezicht te houden op de woning en om de woning te betreden”, luidt het. “Het opzetten van cannabispl­antages in een huurwoning kan tot grote risico’s leiden inzake brand en vernieling­en. Bovendien riskeren verhuurder­s die wisten dat in het huis cannabis geteeld zou worden ook vervolging.”

 ??  ??
 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Onder meer in Guigoven werd een cannabispl­antage opgerold.
FOTO TOM PALMAERS Onder meer in Guigoven werd een cannabispl­antage opgerold.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium