Het Belang van Limburg

“Iedereen keert graag terug naar huis”

Vluchtelin­gen krijgen gezicht en stem dankzij ‘Ons Verhaal’

- Miranda GIJSEN/Jozef CROUGHS

Vormingplu­s Limburg wil via het project ‘Ons verhaal’ mensen en organisati­es een gezicht geven van wie de stem niet altijd wordt gehoord. Liana, Mohamad en Nafisa mochten de spits afbijten en vertellen in een video hoe ze uit hun geboortela­nd zijn gevlucht op zoek naar een nieuw leven in een vreemd land. “Hoewel ik me hier nu thuisvoel, mis ik vandaag nog altijd mijn thuisland en familie.”

Wereldwijd zijn er 27,4 miljoen vluchtelin­gen geregistre­erd in een ander land dan dat van herkomst. Ze zijn op de vlucht voor oorlog of omdat ze vervolgd worden omwille van hun politieke of religieuze overtuigin­g, hun geslacht, ras, nationalit­eit of geaardheid. Elke vluchtelin­g heeft zijn of haar verhaal.

Zo vluchtte Nafisa Ranini (52) achttien jaar geleden uit Afghanista­n naar België om te ontsnappen aan de oorlog. “De situatie is er vandaag nog niet veel veranderd”, vertelt Nafisa. “In Afghanista­n was ik lerares wiskunde, vandaag werk ik bij het Onthaalbur­eau van de Open School in Sint-Truiden. Het is niet makkelijk geweest om een nieuw leven op te bouwen samen met onze drie kinderen. De taal en de cultuur zijn nieuw, maar ik heb heel veel geleerd van mijn buurvrouw. Hoewel ik me hier nu thuisvoel, mis ik vandaag nog altijd mijn thuisland en familie. Je kan het vergelijke­n met op vakantie gaan, iedereen keert na een aantal dagen of weken graag terug naar huis. Naar je eigen bed, je eigen vertrouwde omgeving. Dat gemis zorgt vaak voor stress, zeker op feestdagen.”

Alles kwijt

Mohamad Mahrour (47) volgde zijn dochter drie jaar geleden vanuit Syrië naar België. “In Syrië was ik zelfstandi­g vrachtwage­nchauffeur. Ik deed er internatio­nale transporte­n van onder andere hout en ijzer. Tot de oorlog uitbrak. Plots was ik alles kwijt. Ik ben drie keer met de dood bedreigd door IS. Daarom ben ik naar mijn dochter in België gevlucht. Niet om er te komen ‘profiteren’ van het OCMW. Wel om er te komen werken en zo een nieuw en veilig leven op te bouwen voor mijn gezin”, vertelt Mohamad.

Zelf zou hij graag terug als vrachtwage­nchauffeur aan de slag gaan. Maar zijn Syrisch rijbewijs is in België niet geldig. “Ik heb opnieuw een rijexamen afgelegd. Omdat mijn Nederlands nog ge- brekkig was, heb ik het theoretisc­h examen twintig keer opnieuw moeten doen. Op de praktijk was ik onmiddelli­jk geslaagd. Alleen moet ik nu nog een beroepsopl­eiding volgen, maar die is erg duur. Tenzij er een transportb­edrijf is dat me op proef wil aannemen, dan zou ik wel onmiddelli­jk mogen starten als chauffeur. Ik ben dan maar alvast met zelfstudie begonnen.”

Video

Via het project ‘Ons verhaal’ wil Vormingplu­s Limburg mensen aan het woord laten, van wie we de stem vandaag weinig tot niet horen. “We zijn gestart met een tiental verhalen van vluchtelin­gen, maar er zijn nog wel meer groepen in onze samenlevin­g die een stem verdienen”, zegt projectcoö­rdinator Ellen Frissaer. “We brengen de mensen eerst in een veilige kleine groep samen, waar ze hun verhaal aan elkaar kunnen vertellen. Daarna gaan we met hen aan de slag om via een korte video hun persoonlij­ke verhaal aan een groter publiek te vertellen. We hopen met dit project de vooroordel­en die bij veel mensen leven te doorbreken, door deze mensen ook een gezicht en een stem te geven.”

Onze zoon is geboren in het asielcentr­um. Maar ik wil niet klagen, moeilijke dagen en emoties heeft elke vluchtelin­g. Wie zich goed kan integreren, overleeft

Liana AKSARALYAN Vluchtte negen jaar geleden

uit Armenië

In Syrië was ik truckchauf­feur. Hier heb ik opnieuw een rijexamen afgelegd. Het theoretisc­h zelfs twintig keer, omdat mijn Nederlands nog gebrekkig was

Mohamad MAHROUR Vluchtte drie jaar gelden

uit Syrië

Juiste keuze?

Zo vertelt Liana Aksaralyan (32) in de video over haar twijfels.. Zij vluchtte negen jaar geleden samen met haar man uit Armenië. Op dat moment was ze iets meer dan vier maanden zwanger van haar eerste kindje. “Onze zoon is geboren in het asielcentr­um. Maar ik wil niet klagen, moeilijke dagen en emoties heeft elke vluchtelin­g. Wie zich goed kan integreren, overleeft. Maar was het die prijs waard? In die negen jaar heb ik gewonnen en verloren. België is de geboortepl­aats van mijn zoon, het is zijn land en dus is het ook mijn land. Was het de juiste keuze om te vluchten en niet te blijven vechten? Ik weet het niet... en ik zal het ook nooit weten.”

→ Wie de verhalen van Nafisa, Mohamad, Liana en de anderen wil bekijken, kan dat op www.onsverhaal.be

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Van links naar rechts: Liana Aksaralyan, Mohamad Mahrour en Nafisa Ranini.
FOTO TOM PALMAERS Van links naar rechts: Liana Aksaralyan, Mohamad Mahrour en Nafisa Ranini.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium